"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. április 6., hétfő

Húsvéti ajándék: Magváltás vs. transzhumanizmus [videó trailerrel]

"Isten újra szólt: „Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ők uralkodjanak a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog.” [Gen 1,26]

A Transzhumanista mozgalom egyik alapgondolata, hogy az emberiség elérkezett a ponthoz, ahol át kell vennie saját evolúciójának irányítását. Tagjainak többsége szerint a feltörekvőben lévő technológiák segítségével „kijavíthatják” az emberi faj hibáit, idővel pedig eltörölhetnek minden betegséget, sőt a szegénységet és a háborúkat is.


A sasok látását, villámgyors tudásszerzést, hibamentes géneket és akár 500 éves élettartamot ígérnek, feltéve persze, ha hajlandóak vagyunk elfogadni az új módszereket és gondolkodásmódot. Egy olyan jövőt látnak, amiben nanorobot hadseregek felügyelik a test tökéletes működését, ahol mindenki rá van kötve a hálózatra, és amelyben valamilyen szinten minden ember génmódosított lesz. Egyikük odáig ment, hogy kijelentette, „idővel minden embert számítógépen terveznek majd meg”.

Céljuk az aranykor megvalósítása a továbbfejlesztett emberi faj segítségével. Miközben arról beszélnek, hogy miként olvaszthatják egybe az emberi testet és az egyre bizarrabb technológiákat, fel kell tennünk a kérdést, hogy mikor szűnik meg az ember embernek lenni.

A szóban forgó technológiák esetében a bizarr jelző nem költői túlzás:
A radikális társadalmi mozgalmak óhatatlanul ellenállásba ütköznek, hiszen a transzhumanizmus követői elég bizarr dolgokat akarnak, mint például az emberi elme feltöltését a számítógépbe, a meghatározatlan hosszúságú élet elérését, saját maguk biológiai hekkelését kiborg testrészek beültetése érdekében és az általános mesterséges intelligencia megalkotását.
A transzhumanista motívumok a zeneiparban is gyakran felbukkannak

A felsorolt területek önmagukban is képesek megváltoztatni világunkat, némelyikük, mint például a kiborg testrészek beültetése, pedig már nem a jövő, hanem a jelen zenéje.

A transzhumanisták időnként úgy beszélnek a kiborggá válásról, mintha az a jövő elkerülhetetlen állomása lenne és a jövő kiborg társadalmába való asszimilálódás nem választható opció lenne.

Az asszimilálódás pedig egy bizonyos fokig már elkezdődött. A Vice a következőket írta az ember és a gépek egyesüléséről:
A következő lépésnek az agyimplantátumok tekinthetők. Ezek olyan apró számítógép csipek, amelyeket sebészeti úton, közvetlenül az agyba ültetnek be. Eddig leginkább Parkinson-kórban és hasonló betegségekben szenvedő embereknél alkalmazták az eljárást, de egyes tudósok úgy gondolják, ezek a csipek többre is képesek. Például a segítségükkel irányítani lehet a művégtagokat vagy mozgatni a korábban béna testrészeket, amit patkányokon már sikeresen demonstráltak. 
A kutatók szerint a terület még gyerekcipőben jár, de úgy gondolják, hogy eljön a nap, amikor egészséges emberekbe is ilyeneket ültetnek majd, például, hogy közvetlenül az agyukkal kapcsolódjanak a világhálóra vagy javítsák a memóriájukat, ahogy azt a Fekete tükör című sorozatban láthattuk. 
Az amerikai hadsereg kutatás-fejlesztésért felelős ügynöksége, a DARPA már régóta próbál a katonák idegrendszerére köthető csipeket kifejleszteni, bizonyos betegségek, mint például az elmebaj vagy az ízületi gyulladás azonnali és egyszerű kezelésére.

A technológiát kutató szakemberek túlnyomó többsége persze úgy gondolja, hogy az emberiség javát szolgálja és természetesen sok újítás valóban rendelkezik ezzel a potenciállal, csakhogy igen nehéz meglátniuk, mikor sodródnak olyan veszélyes vizekre, ahonnan már nem képesek visszafordulni.

Sokunknak meglepő és nehezen feldolgozható a közvélemény álláspontja a kérdésben. Egy 2014-ben 3700 ember bevonásával végzett felmérés szerint például a magasabb beosztású irodai munkát végző, 18-50 közötti korosztály egynegyede élne a lehetőséggel, hogy agyát egy implantátum segítségével közvetlenül az internetre kapcsolják.

Emberek és állatok egyesítése


Vajon hányan vannak tudatában annak, hogy ma már léteznek emberi DNS-sel rendelkező tehenek, emberi vesével élő patkányok és, hogy komoly kutatások folynak a szokásosnál jóval nagyobb aggyal rendelkező ember-egér hibridek létrehozására?

A kutatások létjogosultságát a szokásos érvekkel igazolják: megtalálni a gyógymódot eddig gyógyíthatatlannak számító betegségekre.

Amikor emberi és állati szerveket, géneket és egyebeket egyesítenek vajon mit hoznak létre?

Állatokat?

Embereket?

Hol a határ? Előfordulhat, hogy a jövőben félig ember félig állat egyedek járkálnak majd közöttünk?

Dizájncsecsemők


A transzhumanista mozgalom egy másik kedvelt területe a születendő gyerekek génjeinek manipulálása.

A Harvard kutatói például úgy gondolják, hogy hamarosan kiküszöbölhetik a genetikai eredetű betegségeket a családok génállományából:

Miközben Yangot hallgattam, alig vártam, hogy végre feltehessem azokat a kérdéseket, amik igazán foglalkoztatnak: lehetséges mindezt embereken elvégezni? Javíthatunk az emberi génállományon? Az elfogadott tudományok jelenlegi álláspontja szerint a túl nagy mértékű beavatkozás nem biztonságos, felelőtlenség, sőt egyenesen lehetetlen. Yang azonban nem hezitált. 
„Igen, persze,” válaszolta. Sőt, a Harvard laboratóriuma már elindított egy projektet annak meghatározására, hogy ezt miként lehet megvalósítani. Gyorsan felnyitotta laptopját és megmutatta a „Csírasejt szerkesztés meeting” nevű PowerPoint vetítést.
Ott állt előttem az emberi örökítőanyag megváltoztatására vonatkozó tervezet. 
A biológusok szakzsargonjában a „csírasejt” a petesejtet és a spermát jelenti, amelyek egyesüléséből az embrió létrejön. Az ilyen sejtek vagy magának az embriónak a DNS-ét módosítva lehetségessé válik a beteg gének kijavítása és ezek a „javítások” a jövő generációkra is átöröklődnek. Yang úgy gondolja, hogy a technológia segítségével megszabadíthatják az érintett családokat bizonyos hajlamoktól, sőt akár egy életre szóló védelmet biztosíthatnak a fertőzésekkel, az Alzheimer-kórral vagy akár az öregedéssel szemben.

Élettartam hosszabbítás


Az élettartam meghosszabbító technológiák különösen fontos helyet töltenek be a transzhumanisták szemében.
Ha ma azt kérdezi tőlem, hogy lehetséges-e 500 évig élni, a válaszom, igen,” mondja Bill Maris kaliforniai otthonában. A Google Ventures elnök-vezérigazgatója most lett 40 éves, de tornacipőjében, egyszerű farmerében és több napos borostájával inkább hasonlít egy 19 éves főiskolai hallgatóra.
Bill Maris minden befolyását kihasználva, milliókat fektet a radikális élettartam meghosszabbító technológiákba, amelyek reményei szerint lehetővé teszik majd az emberek számára, hogy több száz évig éljenek. Maris abban reménykedik, hogy elég sokáig fog élni ahhoz, hogy a lehetőség számára is elérhetővé váljon.
Tulajdonképpen már most rendelkezésünkre álnak azok az élettudományi eszközök, amelyekkel bármit elérhetünk, amit nem félünk megálmodni,” mondja. „Csupán azt remélem, hogy elég sokáig élek ahhoz, hogy ne halljak meg.
Maris pedig nincs egyedül. A mozgalom talán legismertebb alakja, Ray Kurzweil a hallhatatlanság megszállottja. Napi 150 vitamin tablettát szed abban a reményben, hogy valahogy kihúzhatja addig, amíg a technológia képessé nem válik az örök vagy legalábbis a jelenleginél hosszabb élet megvalósítására. A Szingularitás küszöbén című könyve 7. fejezetében a következőket írja arról a jövőről, ami szerinte az emberiségre vár:
Az evolúció a nagyobb komplexitás, nagyobb elegancia, nagyobb tudás, nagyobb intelligencia, a fokozott szépség, nagyobb kreativitás és a finomabb tulajdonságok, mint például a szeretet magasabb szintjei felé halad. A monoteista hagyományok Istent is ezekkel a tulajdonságokkal ruházzák fel, a különbség mindössze annyi, hogy ezt korlátok nélkülinek mondják: határtalan tudás, határtalan intelligencia, határtalan szépség, határtalan kreativitás, határtalan szeretet és a többi. Természetesen ezt a határtalan szintet az evolúció, annak folyamatos gyorsulása mellett sem képes elérni, azonban exponenciális robbanáshoz hasonlítható sebessége mégis ebbe az irányba viszi. Az evolúció tehát kérlelhetetlenül halad az ilyenfajta istenkép felé, bár ezt az ideált soha nem lesz képes elérni. Gondolkodásunknak a jelenlegi biológiai állapotból történő felszabadítását tehát alapvetően egy spirituális folyamatnak tekinthetjük.
Számunkra érdekes, viszonylag új szereplője a transzhumanista mozgalomnak Zoltán István, magyar származású futurológus, sci-fi író, a Transzhumanista Párt megalapítója, aki a jövő évi amerikai elnökválasztáson is indul. A párt az emberi faj fejlődését elősegítő tudományos-technológiai újítások fontosságát hirdeti programjában, célja pedig a jelenlegitől radikálisan eltérő, technológiailag jóval fejlettebb és belakottabb világ megalkotása, egyben az emberi faj technológiai alapokon álló újradefiniálása.

Vajon mi lesz közülünk azokkal, akik nem kérnek ebből a jövőből?

Mi lesz azokkal, akik nem akarják, hogy megváltoztassák génjeiket vagy nem akarnak egyesülni a gépekkel?

A transzhumanista mozgalom egyes tagjai úgy gondolják, hogy az általuk elképzelt fejlődést elutasítók előbb-utóbb egyszerűen kihalnak majd, mert nem lesznek képesek túlélni a felemelkedő új világban.

Mások ennél is tovább mennek, azt állítva, hogy egy olyan világ megvalósításához, amelyben nincs betegség, szegénység vagy háború, nincs helye „alacsonyabb rendű” embereknek, így azoktól idővel kénytelenek lesznek „megszabadulni”.

Abban viszont mindannyian egyetértenek, hogy a jövő az övék, nem pedig a miénk.

Időkjelei: Hála az égnek ehhez Istennek is lesz egy-két szava. „Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.” [Mt 5,5]

Bill Maris, Ray Kurzweil és társaik megnyilvánulásaiban újra és újra visszaköszön Lucifer Ádámnak és Évának tett burkolt ígérete: „Dehogy haltok meg!

Az Édenben elvesztett örök életet az ember azóta is próbálja Isten megkerülésével visszaszerezni, az Ő királysága azonban másképp működik.

Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megmenti azt.
Jézus ekkor ezt mondta neki: “Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha. Hiszed-e ezt?
[Luk 9,24 és Jn 11,25-26]

Forrás: idokjelei.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison