"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. április 3., péntek

Az üldöztetés kora VIII - Több mint nyolcvan keresztényt mészároltak le Nigériában

"De előbb kezet emelnek rátok, és üldözni fognak benneteket. Kiszolgáltatnak a zsinagógáknak és börtönbe vetnek, királyok és helytartók elé hurcolnak a nevemért, azért, hogy tanúságot tegyetek." [Lk 21,12-13] 

Nyolcvankét keresztény lakost megöltek, további huszonötöt pedig megsebesítettek Nigériában muzulmán nomád pásztorok a marhalegelők használati joga körül régóta tartó viszályban – közölte március 17-én a helyi rendőrség. Az MTI híradása.

A muzulmán vallású fulani pásztornép tagjai a Benue szövetségi államban fekvő Agatu Iga várost támadták meg, ahol többségében keresztény vallású egba törzsbeliek élnek. Az utóbbi években több százan vesztették életüket a szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó fulanik és a letelepedett, földművelésből és állattartásból élő népek közötti összetűzésekben.

2014-ben fegyveresek az észak-nigériai Bano közösség vezetőinek és az önvédelmi erők képviselőinek találkozójára rontottak be, és tüzet nyitottak a résztvevőkre. Kadun államban három faluban lőfegyverekkel és bozótvágó késekkel támadtak rá éjjel az alvó lakosokra. A három falu házait porig égették a támadók, miután elrabolták az élelmiszereket. Mindkét támadást a fulani nomádoknak tulajdonították a helyiek.

Semmilyen jel nem utal arra, hogy ezekhez a támadásokhoz köze lenne a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezetnek, amely az utóbbi években több tízezer ember életét oltotta ki.

Szakértők attól tartanak, a március 28-i választásokon indulók – mint 2011-ben – kihasználják az ország középső, etnikailag és vallásilag is változatos területén fennálló feszültségeket egy konfliktus kirobbantására, amennyiben a választás eredményével nem értenek egyet. Az államfői székért versengő jelenlegi elnök, Goodluck Jonathan az ország keresztény többségű déli részéről származik, míg legjelentősebb ellenfele, Muhammadu Buhari a muzulmánok lakta északi térségből.

Nigéria belügyminisztere, Abba Moro úgy nyilatkozott az állami rádiónak, hogy „az egbák elleni gyilkosságoknak nincs közük a közelgő választásokhoz”.

Forrás: Magyar Kurir

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison,