"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. április 4., szombat

A Szent Tűz csodája Jeruzsálemben évről évre videón

Egy nyugati barátom mesélt nekem arról a csodáról, ami Húsvétkor mindig bekövetkezik a Szentföldön. Isteni tűz gyúl ez a Holy Fire ("Greek Ἃγιον Φῶς, "Holy Light") melynek a lángja nem éget addig, amíg három másik éghető anyagot, pl. gyertyát meg nem gyújtunk vele. Annyira nem éget, hogy az ortodox papok a szakálluk alá tartásával szokták bizonyítani ezt.
Apologéta

Az Ortodox keresztény hagyomány úgy tartja, hogy a Szent Tűz (Holy Fire) egy olyan csoda, mely minden évben az ortodox Húsvét Nagyszombatján megtörténik, amikor kék fény árad ki Jézus Krisztus sírjából, amit jelenleg egy márvány lap fed. Ez felemelkedik és a tűz tartja meg, melyről a gyertyákat is gyújtják meg.

Amíg a pátriárka a kápolnán belül van térdel a kő előtt és sötétség van, de kívül zajonganak a hívek. Erős morgást lehet hallani, a hangulat feszült.Amikor a pátriárka kijön a meggyújtott gyertyákkal, amik ragyognak a sötétségben, örömujjongás hangzik fel a templomban.
Forrás: wikipedia.org