"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. október 30., szerda

Amikor egy rabbi a pápát dicséri, akkor nagy a baj...

„Ferenc pápa sok emberben újraélesztette a vallásosságot, még a zsinagógák is jobban megteltek” – Abraham Skorka argentin rabbi nyilatkozott ezekkel a szavakkal a L’Osservatore Romano napilapban.


Skorka rabbi részt vett a Sant’Egidio közösség által rendezett nemzetközi vallásközi találkozón, amelyre Rómában került sor szeptember 29. és október 1. között. A Szentatya habozás nélkül meghívta, hogy legyen a Szent Márta-ház vendége.

Amióta pápa lett, semmit sem változott. Továbbra is kitart eddigi gondolatai és viselkedési formái mellett” – mondta az argentin rabbi. Így folytatta: „olyan emberről van szó, aki rendkívül erős erkölcsi és spirituális dimenzióval rendelkezik. Olyan vallási vezető, akiben az egész világ megbízhat, aki képes arra, hogy egyetemesen átadja a remény erőteljes üzenetét. A vallásosság fogalma egy corpusba zár szokásokat, törvényeket, hagyományokat, a történelmet, és mindezt átadja egyik nemzedékről a másikra.

A lámpa üvegét nevezzük vallásnak, a lámpa tüzét nevezzük vallásosságnak. Bergoglio pápa olyan személy, aki gondosan őrzi a lámpa üvegét, és nagyon hagyományosan gondolkozik, ugyanakkor tudja, hogy a vallás vallásosság nélkül nem vezet sehová sem. A párbeszéd a kulcsa annak, hogy a világ megvalósíthassa a békét.”

Természetesen különleges kapcsolat fűzi egymáshoz a zsidókat és a keresztényeket, mint ahogy ezt a zsinati dokumentum, a Nostra aetate (Apologéta: amit egyébként a zsidók írtak, és a katolikus hit valamint Isten elárulása a II. Vatikáni Zsinat által) is megállapítja – folytatja az argentin rabbi. A zsidóság a kereszténység alapja, történelmük pedig találkozásokból és összecsapásokból áll. A párbeszédet mindenképpen helyre kell állítani – olvassuk Abraham Skorka argentin rabbi szavait a L'Osservatore Romano vatikáni napilapban.

Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kyrie Eleison,  Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: ha már egy rabbi is dicséri a regnáló pápát, esetünkben Bergogliot, akkor nagy a baj. Nagy a baj, mert ha igazi katolikus lenne az egyház kétezer éves tanításának megfelelően, akkor nem hagyná el dicsérő szó a rabbi a száját. Hasonlóan furcsa eset történt meg velem még II. János Pál pápa idejében, amikor a vonaton hazafelé utazva beszélgettem a falubelivel, aki történetesen Kálvinistának volt keresztelve. Vallásról, hitről volt szó és ő is a pápánkat dicsére (meghazudtolva hitvallását) és ömlengett róla. Nem is értettem, hogy ez miért volt, de szerinte II. János Pált a Kálvinisták is el tudják fogadni stb. stb. stb. Ott is komoly problémám volt, mert ha Kálvinista a pápát dicséri akkor baj van. Baj van, mert a két hitrendszer nem összeegyeztethető. Sőt bizonyos értelemben antagonisztikus.