"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. december 1., hétfő

Egy hazugság margójára: A homoszexualitás genetikai meghatározottsága

"Ne hálj férfival, úgy, ahogy asszonnyal szokás hálni, ez gyalázatos dolog." [Lev 18,22]

A homoszexuális férfiak nemi irányultságát jelentősen befolyásolhatják az X-kromoszómán levő gének, állítja egy nemrég megjelent tanulmány. A kutatóknak azonban most sem sikerült azonosítaniuk a homoszexualitásért felelős gént vagy géneket.

Egy homoszexuális testvéreket vizsgáló nagy tanulmány nyomán újra fellángolt a vita, valóban létezik-e valamilyen homoszexualitást meghatározó gén. Egyes kutatók úgy vélik, hogy több gén is befolyásolhatja a nemi irányultságot. A mostani tanulmány eredményei alátámasztják azt a korábbi feltételezést, hogy a gének befolyásolják a férfi homoszexualitás kialakulásának valószínűségét.

Nem találtak homoszexualitás-gént


A kutatók majdnem 800 homoszexuális férfi testvérpár genetikai vizsgálatát végezték el, és eredményeik megerősítik azoknak a korábbi tanulmányoknak a következtetéseit, amelyek szerint az X-kromoszómán található gének hatást gyakorolnak a nemi irányultságra. A kutatók arra is bizonyítékot találtak, hogy a 8-as kromoszómán lévő gének is befolyásolják a homoszexualitás kialakulását.

Nem sikerült azonban meghatározniuk, hogy a két kromoszómán elhelyezkedő több száz gén közül melyek játszanak szerepet a nemi orientáció kialakulásában.

A homoszexualitás genetikai hátterét vizsgáló korábbi kisebb tanulmányok ellentmondó eredményeket hoztak. A mostani új eredmény nem bizonyítja egyértelműen, de elég erősen utal arra, hogy a két kromoszómán található gének valamilyen módon befolyásolják a nemi irányultságot, mondta dr. Alan Sanders, a Psychological Medicine folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője.

A homoszexualitás okai ismeretlenek


Más szakértők, akik nem vettek részt a kutatásban, sokkal szkeptikusabbak az eredményeket illetően.

Neil Risch, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem genetikusa például azt mondta, hogy az adatok statisztikailag túl gyengék ahhoz, hogy bármilyen genetikai kapcsolatot jelezzenek. Risch korábban egy olyan tanulmányban vett részt, amely nem talált kapcsolatot a férfi homoszexualitás és az X-kromoszómán lévő gének között.

A homoszexualitás specifikus okai jelenleg ismeretlenek. Egyes kutatók úgy vélik, hogy szociális, családi és biológiai faktorok is szerepet játszanak kialakulásában. Néhány vallási csoport szerint pedig csupán erkölcstelen választás.

A tanulmány egyik résztvevője, dr. Chad Zawitz, chicagói orvos szerint a kutatás óriási lépés abba az irányba, hogy megválaszolják a homoszexualitással kapcsolatos tudományos kérdéseket, és csökkentheti a homoszexuális férfiak megbélyegzettségét.

Homoszexuálisnak lenni olyan, mintha egy adott szem- vagy bőrszínünk lenne – ez egy adottság” – mondta Zawitz.

Forrás: origo.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta:
Kedves olvasó!
Mindig mondtam, hogy a homoszexualitás betegség - egyszer a háziorvosom definiálta ezt nekem évekkel ezelőtt, de azt is tudom - mint általában minden - ez sem egyértelműen egy okra vezethető vissza. Ugyanis az csak egy dolog, hogy betegség, de sok esetben - nagyon sokszor - önként - a saját szexualitás félredobása árán - vállalt attitüd. Erre nagyon jó példa a "Két pasi meg egy kicsi" sorozat, amiben az első három évadból valamelyik részben Charlie azért vállalja magára a homoszexualitást, hogy munkát, megbízást és ebből kifolyólag pénzt keressen.
Van egy barátom - talán már említettem valamelyik posztban az ő esetét -, aki disszidált még a nyolcvanas évek elején - nem önként, kényszerből - és Floridában egy marketing cégnél dolgozott kreatív igazgatóként, ahol homoszexuálisan kellett volna viselkednie a szó legszorosabb értelmében. Pedig ő szimplán heteroszexuális volt és ma is az. Ezért inkább kilépett a cégtől. Mindezt csak azért írtam le, hogy látható legyen, nemcsak betegség, genetikai defekt lehet a homoszexualitás, hanem önként vállalt valami. De aki megfelelő neveltetésben részesült, az nem lép erre az útra.
De van egy másik történetem, amit élőben láttam. Volt egy fiatal ismerősöm, aki homoszexuális volt (legalább is ő így gondolta), nőnek maszkírozva lépett föl buzibárokban és férfi szexuális partnerei voltak voltak. Majd egyszer csak jött egy nő az életében, akivel ha ideiglenesen is, de összejött, majd egy-két év múlva egy másik nővel megházasodott és azóta gyermeke is született. Erre szoktam mondani, hogy férfiban nincs homokos, inkább csak biszexuális van, aki hajlandó mind a két nemmel lefeküdni.
A cikk utolsó mondata miatt kapta a mai poszt címe az általam adott bevezetőt. Ugyanis azt mondani, hogy "Homoszexuálisnak lenni olyan, mint egy adott szem- vagy bőrszínűnek lenni" az egész problémakör relativizálása vagy mondjuk inkább szómágia, ami mint tudjuk a sátán szokásos eljárása a bűn eladásakor.