"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. augusztus 11., vasárnap

Róma megtiltotta a régi mise bemutatását [videóval]

A katolikus egyház egyik legélettelibb és legvirágzóbb rendjét a Szentszék biztosi felügyelet alá helyezte. Az FFI (Immaculata Ferences Kongregáció) a katolikus egyházon belül különleges helyet foglal el. A rend, melynek karizmái között a Mária Szeplőtelen Szívének való feltétlen felajánlás szerepel, erősen misszionárius és evangéliumhoz hű lelkületű. A rend mindenekelőtt az egyházi tanítóhivatalhoz és a tradícióhoz való hűségével tűnik ki. Más tradícionalista  közösségektől a ferences szegénységi fogadalom által is különbözik. Úgy tűnik, hogy az a különleges dinamika, ami a rendet az egyik leggyorsabban növekedő katolikus renddé tette, egyeseknek szálka volt a szemében.

A rend férfi misszionárius ágának csaknem 60 háza van, a szemlélődő férfi ágnak 2 kolostora, a női misszionárius ágnak több mint 50 kolostora és a női szemlélődő ágnak négy – összesen 800 szerzetessel és apácával, ebből 200 pap. A rend átvette más rendektől azoknak az utánpótlás hiánya miatt feladott házait és ezeket új élettel töltötte meg.

A rend munkáját világszerte saját rádió és tévéállomás segíti. Aktívan részt vesz a nagy egyházon belüli vitákban, például a II. Vatikáni Zsinat értelmezéséről, vagy harcol a liberális ideák befolyása ellen az egyház ellenségeit néven nevezve, mindenekelőtt a szabadkőműveseket. Megalakulásuk és fejlődésük különlegessége miatt – hiszen egy új rítusú rendből lettek régi rítusú renddé – nem tartozik az Ecclesia Dei közösségek közé, ezért annak védelmét sem élvezi. Ez a körülmény bizonyult most végzetesnek, és ez teszi lehetővé a tridenti mise celebrálásának korlátozását náluk.

Ferenc megválasztása azt a pár rendtagot, aki a renden belül eddig sem szívesen nézte a régi liturgia térhódítását, arra indította, hogy fellázadjon. A  megváltozott körülmények között lehetőséget láttak az ellenállásra. Úgy látták, hogy a liturgia-reform reformjának vége van, amit Ferenc szavai csak megerősítettek. A rendalapító, Stefano Maria Manelli atya, aki egyúttal a rend főnöke is volt mostanáig, szerintük már túl öreg, és nem alkalmas tovább arra, hogy a rendet vezesse.

A rendnek német nyelvterületen eddig csak egyetlen kolostora van, az ausztriai Kitzbühel-ben. Két másik vételi és letelepedési szándékukat a rend konzervatív szellemisége és a régi mise gyakorlása miatt a helyi püspökök ellenállása megakadályozta.

A renden belül a Szentszék intézkedését próbatételként fogják fel. A rendnek két példaképe van: Pio atya és Maximilian Kolbe atya. Pio atyának az egyházi bizalmatlanság miatt sokat kellett szenvednie. A rend karizmája, mondta egyik tagjuk a biztosi igazgatás ismertté válása után, az ilyen helyzetekben ezt az útmutatást adja: „engedelmességben és az isteni Gondviselésben való bizalommal elviselni”.

A videó 2009. április 21-én készült a Lateráni Bazilikában, ahol Canizares Llovera bíboros mutat be tridenti rítusú szentmisét és az Immaculata Ferences Kongregáció tagjai biztosítják nagy igyekezettel a szolgálatot:


Befejezésül álljon itt Assisi Szent Ferenc jövendőlése, amiről a 4. ajánlott olvasmányból is tájékozódhat a kedves olvasó:
Valaki, akit azon szorongattatás csúcspontján nem az egyházjog szerint választottak pápának, azon fog igyekezni, hogy rafinált módon (szó szerint: eszességgel) sokakba a tévedés halálos mérgét (szó szerint: a halált) csöpögtesse. Abban az időben a botrányok megsokszorozódnak, rendünk kettészakad, a többi szerzetesrendből sok teljesen elpusztul, mert nem mondanak ellen a tévedésnek, hanem elfogadják. Olyan sok vélemény és szakadás lesz a nép körében, a szerzetesek között és a klérusban, hogyha azok a napok az Evangélium igéi szerint nem rövidülnének meg, még a kiválasztottakat is a tévedésbe vezetnék, ha nem Isten mérhetetlen irgalmasságának hatalmas árama vezetné őket. Szabályzatunkat és életmódunkat abban az időben néhányan a legélesebb módon támadják meg.

Forrás: Katolikus Honlap

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: eza II. Vatikáni Zsinat agymosásának az eredménye. Megtiltani/betiltani azt, amit szabad, de nem illeszkedik a main stream és political correct irányvonalba. Betiltani azt, ami biztosan Istenhez vezet, betiltani azt, ami önmaga bizonyítja, hogy működik, fejlődik. A poszt írója saját tapasztalatával bizonyíthatja, hogy a tradícionális szentmise hamarabb megszólítja a fiatalok szívét és vezeti őket Istenhez.

Ajánlott olvasmány:

  1. A Summorum Pontificum magyar szövege
  2. Tisztázzunk néhány dolgot!
  3. Universae Ecclesiae - magyar szövege
  4. Assisi Szent Ferenc jövendölése