"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. augusztus 6., kedd

A pornó és a katolikus Egyház

240 milliárd forint értékű veszteséget halmozott fel a maribori egyházmegye, többek között azért, mert veszteséges cégekbe fektettek, többek közt egy pornót sugárzó adóba is. A püspök lemondása után két érsek is távozott, miután az egyházmegye már a csőd szélére került.


Lemondott Szlovénia két katolikus érseke szerdán, miután a csőd szélére került a maribori egyházmegye.

Anton Stres ljubljanai érsek
Juliusz Janusz, Szlovénia apostoli nunciusa bejelentette, hogy Ferenc pápa elfogadta Anton Stres ljubljanai érsek és Marjan Turnsek maribori érsek lemondását. Mindketten érintettek a maribori egyházmegye pénzügyeinek hibás kezelésében, de vádat nem emeltek ellenük hivatali visszaélés miatt.

Marjan Turnsek maribori érsek
A botrány 2011-ben robbant ki, amikor a helyi médiában megjelent, hogy az egyházközség 800 millió eurós (240 milliárd forintos) veszteséget halmozott fel. Az egyházközség folyamatosan veszteséges cégekbe fektetett, beleértve egy országos, pornófilmeket is sugárzó tévécsatorna-hálózatot is.

Franc Kramberger
(ex) maribori érsek
Maribor akkori püspöke, Franc Kramberger a nyilvánosságra hozott visszaélések miatt 2011-ben lemondott. Stres és Turnsek szintén érintettek voltak az egyházmegye pénzügyi tranzakcióiban, ugyanakkor úgy érveltek, hogy nem ők tehetők leginkább felelőssé a veszteségekért.

Forrás: origo.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: a sátán és földi csatlósai. Lehet, hogy közvetlenül nem adták el lelküket (bár ezt erősen kétlem), de ha a fenti cikkben foglaltak megállják a helyüket, akkor nagyon valószínű. Az Egyház mindig a morál oldalán állt. Ez igaz Isten tanítására az Ószövetségben adott Tízparancsolat 6. parancsára "Ne paráználkodj" [MTörv ], de igaz az Újszövetségben is, amikor Jézus a megkövezésre váró, házasságtörő, parázna asszonynak azt mondja: "...Én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!” [Jn 8,11]. Esetünkben az Egyház felszentelt apostol utódai pontosan ezeket a bűnöket - nem hogy elítélték, hanem még támogatták is. Itt akaratlanul merül fel az emberben a [Mt 6,24] "Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek is, a Mammonnak is." Magyarul fogalmazva: Isten szolgái a pénzbevétel (a Mammon) érdekében követték el bűneiket, ami súlyosbító körülmény.