"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. augusztus 29., csütörtök

A hét vicce - Helló, oszt tegeződjünk

„Ferenc pápa vagyok, tegeződjünk” – mondta a katolikus egyház feje egy 19 éves padovai diáknak, akit telefonon hívott fel. A 19 éves mérnökhallgató nemrég levelet írt a pápának – azt nem árulta el, hogy miről –, arra azonban nem számított, hogy az egyházfő felhívja őt telefonon. Márpedig ez történt – írta csütörtöki számában az Il Gazzettino című lap. „Helló, itt Ferenc pápa beszél” – szólt a telefonba vasárnap a pápa, aki rögvest fel is ajánlotta Stefano Cabizzának, hogy tegeződjenek.


A beszélgetés nyolc percig tartott. „Nevettünk és viccelődtünk” – számolt be a mérnökhallgató. „Azt mondta nekem, hogy Jézus és a tanítványai is tegezték egymást” – részletezte, hozzátéve, hogy Ferenc pápa arra kérte, imádkozzon érte sokat. „Megáldott, és én úgy éreztem, nagy erő támadt bennem” – fogalmazott.

Ferenc pápa gyakran telefonálgat

Elődjétől, XVI. Benedek pápától eltérően Ferenc szívesen ragad telefont: alkalomadtán felhívja barátait – legyenek akár hívők, akár nem –, de arra is volt példa, hogy újságírókat tárcsázott, hogy beteg hozzátartozóik vagy vizsgaeredmények után érdeklődjön. Miután pápává választották, személyesen hívta fel azt a Buenos Aires-i újságos standot, ahol előfizetéseit intézte, hogy jelezze, egy ideig nem lesz az argentin fővárosban, így nem kéri a lapokat.

Forrás: mno.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: volt már ebben a blogban arról szó, hogy Bergoglio, hogyan köszön, hogyan viselkedik. Egy biztos, hogy nem úgy, ahogyan egy pápának, vagy inkább felszentelt személynek, papnak kellene. A hittannal először találkozó gyermeknek is azzal kezdjük a tanítást, hogyan kell köszönni. Azt is megtanulják, hogyan kell viselkedni egy pap jelenlétében. Hogyan kell megszólítani, hogyan kell vele beszélni. Hogyan kell megadni neki a tiszteletet, mert Ő pap "... mindörökké Melkizedek rendje szerint ..." [Zsolt 110,4] és szentelése által az egyház kiemeli a világból és egészében Isten szolgálatára szánja. Az igaz, hogy ezt már nem tanítják már a papoknak (se), de ettől még ez így van. Ebből következik, hogy egy pap (se), meg egy pápa (se) használjon tegező viszonyt, mert az leépíti az emberek közötti távolságot, leépíti a tiszteletet és könnyen egy kocsma szintjére süllyedhet mindenki, amikor olyan is kiszalad(hat) a száján, ami helytelen vagy nem volna szabad, hogy elhangozzon. Ezért nem volna szabad megengedni egy pápának a tegező viszonyt.