"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. szeptember 17., kedd

Égi Patróna: Lelkipásztori szempontok nem indokolják

"Majd térdre esett és hangosan felkiáltott: „Uram, ne ródd fel nekik bűnül!”" [ApCsel 7,60]


"Akarom, hogy az engesztelőkápolnát felépítsék a Szent Anna-réten!" - a feljegyzések szerint az 1930-as évek végén ezt üzente Jézus Natália nővérnek, egy Felvidékről származó szerzetesnőnek, aki a látomással meg is kereste a katolikus egyház vezetőit. Tudatta velük Jézus jövendölését, hogyha nem teszik meg, amit kér tőlük, "vagyonukat elveszik az istentelenek, őket pedig marhavagonokban viszik rabságba".

Az egyházi vezetők olyannyira komolyan vették a nővér látomását, hogy megbízást adtak a Világ Királynője Engesztelőkápolna tervezésére, és 1944 decemberében le is rakták az alapkövet a Normafán. Hiába állt ki azonban ezután a kápolna felépítése mellett többször is Mindszenty József bíboros, a kommunista hatalomátvétel miatt a tervből nem lett semmi. A most tárgyalt Normafa-törvény viszont hetvenöt év után beteljesítheti a nővér álmát.

A Normafa fejlesztéséről szóló tervbe ugyanis a sípályák, hóágyúrendszerek és kerékpárutak kiépítése mellett bekerült a kápolna felhúzása is, amely a Belügyminisztérium javaslata szerint 800 négyzetméteres, vagyis majdnem egy focipályányi alapterületen, 15 méteres magassággal építhető fel, és a törvény szerint még az országos építési szabályoktól is el lehet térni. Vincze P. Márton, a Normafa Park projekt miniszterelnöki megbízottja egy nyári interjúban azt mondta, hogy a Világ Királynője Engesztelőkápolna ennél kisebb lesz, 8x12,5 méteres, vagyis száz négyzetméteres, de így is jelentősen meghatározza majd az Anna-rét látványát.

Jézus a pontos helyét is kijelölte

Megkérdeztük a Belügyminisztériumtól, hogy pontosan mekkora kápolnát akarnak felhúzni, illetve kértük az egész Normafa Park és a kápolna látványterveit, de egyelőre nem kaptuk meg, így nem tudjuk ellenőrizni, hogy oda építik-e a templomot, ahová Natália nővér megálmodta. (A nővér életéről és látomásairól szóló honlapon meg is lehet nézni a vázlatokat a 44-es kápolnáról.) Natália nővér látomásában ugyanis a kápolna pontos helyét is megjelölte Jézus. Eszerint az imahelynek az akkor már létező Szent Anna-kápolna tövében kell állnia. (Ezt a kápolnát a Rákosi-korszakban lerombolták, ma egy kis szentély őrzi az emlékét a réten.)

A Normafa Park fejlesztéséről a nyár elején döntött a kormány, és az ötmilliárd forintos beruházásról akkor részletes tájékoztatót tartott Vincze P. Márton, illetve Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester. Akkor azonban még egyikük sem ejtett szót az engesztelőkápolna építéséről, így megkérdeztük a Belügyminisztériumtól azt is, hogyan került a benyújtott törvényjavaslatba ez a beruházás, és a katolikus egyháznak mekkora befolyása van az építkezésre. A BM egyelőre nem válaszolt.

És most lássuk az Egyház reakcióját...

A katolikus egyházi vezetőket nagyon meglepte az engesztelőkápolna építése - tudtuk meg egyházi forrásból. Olyannyira nem lobbiztak a kápolnáért a kormánynál, hogy a médiából értesültek a beruházásról, és eddig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról, hogy milyen lesz a kápolna. A katolikus vezetők egy "nagyon kedves hívői kezdeményezésnek" tartják azt, hogy megvalósítják Natália nővér álmát, forrásunk szerint ugyanakkor "lelkipásztori szempontok egyáltalán nem indokolják a kápolnaépítést".
Vagyis a XII. kerületben, amely vallásos, konzervatív, nincs szükség újabb imahelyre (hat templom is van a kerületben), és az egyházi vezetők sem hisznek abban, hogy a Normafán síelni, szánkózni, labdázni, kocogni igyekvő városiak majd sűrűn használnák az engesztelőkápolnát. Megkerestük a katolikus egyház Esztergom-budapesti Főegyházmegyéjét is, hogy mit szólnak a beruházáshoz, de addig nem kívántak nyilatkozni, amíg meg nem kapják a részletes terveket a kápolna építéséről.

Forrás: origo.hu

Kyrie Eleison,  Kyrie Eleison, Kyrie Eleison,

Apologéta: sok minden kavarog a fejemben. Először is, hogy mi jelent az, hogy "lelkipásztori szempontok egyáltalán nem indokolják a kápolnaépítést"? Hogy hogy nem indokolja? Hogy mondhat ilyet egyházi személy? Eszembe jut, hogy hasonló volt a klérus hozzáállása a Regnum Marianum eredeti helyén történő újjáépítésére is. Az sem volt indokolt, pontosabban csak ott nem, ahol Rákosiék felrobbantották az eredetit. Az eredeti újraépítésére összegyűjtött adományokat (ez bizony 1990 körüli értéken 100 milliós nagyságrendű volt) akkori bíborosunk vezetésével az Egyház, pontosabban néhány személy "lenyúlta" és egy részéből felépítette a Zoborhegyi templomot.
Ha az Egyház hasonló lenne mint volt 2000 éven át, akkor biztosan nem hangzana el ilyen kijelentés, hogy egy kápolna felépítése "lelkipásztori szempontból indokolatlan". Én inkább azt mondanám, hogy lusta és hitetlen az a pap, akinek ki kellene járnia misézni.