"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. május 31., péntek

Végső idők - Aki buzgón akar élni Krisztus Jézusban, üldözést szenved...

„Tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők következnek. … A jámborságnak a látszatát még megtartják, de a lényeget megtagadják. Kerüld az ilyen embereket. Mert közülük valók azok, akik betolakodnak a házakba, és megnyernek maguknak olyan nőket, akiket bűnök terhelnek s mindenféle vágyat hajtanak, akik mindig csak tanulnak, de az igazság megismerésére soha el nem jutnak. … Az üldözésből mindenkinek kijut, aki buzgón akar élni Krisztus Jézusban. A gonoszok és csalók viszont egyre mélyebbre süllyednek: tévúton járnak és tévútra vezetnek. .. Minden Írás, amit az Isten sugalmazott, jól használható a tanításra, az érvelésre, a feddésre, s az igaz életre való nevelésre, hogy az Isten embere tökéletes legyen és minden jóra kész legyen.

Kérve-kérlek az Istenre és Krisztus Jézusra, aki ítélkezni fog élők és holtak fölött, az ő eljövetelére és országára: hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel. Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják. Te azonban maradj mindenben meggondolt, viseld el a bajokat, teljesítsd az evangélium hirdetőjének feladatát, töltsd be szolgálatodat. … Első védekezésem alkalmával senki nem állt pártomra, mindenki cserbenhagyott.” [2 Tim 3,1-4,16]

2013. február 11. óta az eddig szürke, fehérből és feketéből összekeveredő, azaz (ha nagyon kevés, de mégiscsak) igaz és hazug (a kétezer éves katolikus Egyház tanításának ellentmondó) egyházi megnyilvánulások egyszínűvé, azaz feketévé lettek. Amíg hazugság és igazság egymás mellett találtatott, volt feladata egy katolikus honlapnak: rá kellett mutatnia a fehérre, az igaz tanításra. Február 11. óta az igaz (ha van még egyáltalán ilyen) megnyilvánulás is már csak és kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a hazugságot leplezze.

Az új pápának egyetlen olyan beszéde, egyetlen olyan megnyilvánulása nincs, melyet a katolikus Egyház valamikor ne ítélt volna már el. És nem is csak a beszédeiben rejlő állításokat, de azt a stílust, azaz kétértelműséget, az igaznak és a hazugságnak azt az összekeverését is, melyet Bergoglio használ. Az ő beszédeiben rejlő féligazságok sokkal-sokkal veszélyesebbek, mint a nyílt hazugságok, hiszen kiválóan alkalmasak arra, hogy félrevezessék az embereket.

Ráadásul Bergoglio iskoláit, múltját, mostani viselkedését egyre jobban megismerve, nyilvánvaló, hogy ő szándékosan hord össze hetet-havat, szándékosan keveri az igazat a hazugsággal.

Bergoglio-t – úgy tűnik – két dolog vezérli: a (szabadkőműves) megválasztói által számára kijelölt feladat elvégzése és a népszerűség megtartása, élvezése. Ha valaki nem ismeri annyira a katolikus tanítást, hogy felfedezze beszédeinek hamisságát, az gondoljon arra, hogy az igazság hirdetőit soha semmikor nem szerette a világ, és a katolikus Egyház igaz tanítója a mai világban kizárt dolog, hogy sikeres legyen! Jézus Krisztus nem a kereszten halt volna értünk kínhalált, ha a világ, a tömeg nem így működne, amióta ember él a földön.

Szentek azok, akik leginkább ellene mondanak a koruknak – ez olyan általános érvényű igazság, ami még a katolicizmus európai fénykorában is igaz volt, hát még most, a legnagyobb istentelenség közepette. Bergoglio nem hogy nem mond ellene korának, de kifejezetten a sztárja, aki képvisel mindent, ami a világnak tetszhet.

Pater Pfluger többek között ezeket írja:

»Beszédében, melyben mind Jeruzsálem pusztulásáról, mind a világ végéről szó van, az Úr az idők végezetére olyan dolgokat jövendöl, melyek az apostoloknak az Antikrisztusról szóló kijelentéseivel pontosan megegyeznek: általános zűrzavar és kísértés, hitehagyás, egyházüldözés – és a pszeudo-Messiások fellépése. [Mt 24,5/24]
Az Úr parauzia-beszédében hamis prófétákról beszél, akik – hazug módon – Krisztus nevében prédikálnak, és az embereket így vezetik félre és csábítják el, még pedig „sokan”, miként ezt az Úr több ízben is kihangsúlyozza: „Sokan jönnek majd a nevemben, s azt mondják magukról, én vagyok a Krisztus, és sokakat megtévesztenek.
” [Mt 24,5]«

Giovanni Cavalcoli ma is élő és oktató domonkos atya „A dialógus kultúrája és Jézus ellenségei” című írásában ezt írja: „Krisztus helytelen bemutatása a nem kellemes szövegek figyelmen kívül hagyásának segítségével nem bölcsesség és még csak nem is modern, hanem eretnekség.” 

Cavalcoli atya nem sokkal Bergoglio „mindenkivel dialógust kell folytatni”, és „Krisztus mindenkit szeret és senkitől nem követel semmit” szólamokat tartalmazó beszédei után jelentette meg a cikkét, következésképpen joggal feltételezhetjük, hogy az azokban elhangzott állításokat nevezi „eretnekségnek”. IV. Pál pápa pedig (1555-1559), aki abban az állandó félelemben élt, hogy egyszer egy kétséges hitű férfit választhatnak a pápai trónra, kibocsátotta a Cum ex apostolatus officio bullát, melyben azt írta, hogy ebben az esetben a választás eleve érvénytelen.

Gaudron atya „Mennyire tévedhet a legfelsőbb tanítóhivatal?” című tanulmányában még ezeket is írta:
»Egy egész sor kiváló teológus, mint Bellarmin, Suarez és Garrigou-Lagrange, lehetségesnek vagy legalábbis nem kizártnak tartotta, hogy a legmagasabb tanítóhivatal, nevezetesen a pápa, eretnekké válhat. A teológusok azt a kérdést vitatták meg, hogy vajon egy ilyen pápa még pápa marad-e vagy automatikusan leváltott lesz, vagy hogy vajon egy zsinat leválthatja-e, vagy legalább bejelentheti Krisztus által már megtörtént leváltását – mindazonáltal anélkül, hogy ezt a problémát kielégítően meg tudták volna oldani.

Nagy teológusok azt is állították, hogy a pápa az Egyháznak kormányzása által súlyos károkat okozhat, és egy ilyen esetben jogos a szembeszegülés vele. Bellarmin Szent Róbert úgy véli: „Ahogy megengedett egy olyan pápának ellenállni, aki a test ellen támad, úgy megengedett ellenállni annak a pápának, aki a lelkeket rémíti meg, vagy az államot összezavarja, és még inkább, ha az Egyházat akarja romba dönteni. Megengedett, mondom, ellenállni neki, úgy hogy az utasításait nem teljesítik és megakadályozzák, hogy akarata teljesüljön.” (A pápáról, Augsburg 1843. S. 403, 2. Buch, Abschn. 29)«
Tehát a kétezer éves katolikus Egyház csalatkozhatatlan tanítása szerint az új pápa tevékenysége káros, hogy eretnekségeket tanít, ráadásul olyan rafináltan, hogy ezzel lelkek tömegét vezeti félre. És az is nyilvánvaló, hogy bekövetkezett az általános hitehagyás, ami miatt tetteit legfeljebb részleteiben bírálják még a magukat hithűnek tartók is, hogy utána gyorsan ők is csatlakozzanak azokhoz, „akik leborulnak a vadállat előtt, és csodálkozva követik a vadállatot és imádák a vadállatot, mondván: ‘ki hasonló a vadállathoz és ki harcolhatna vele?’” [Jel 13,3-4]

Az Egyháznak a végidőben sokkal inkább az a feladata, hogy a megmaradt juhokat védje, összeterelje, megőrizze. Azokat a juhokat, akik tudatosan választják a szűk, kényelmetlen utat, és nem akarnak a többséggel a kényelmes, széles úton haladni. És ezeknek a juhoknak mára egyetlen lehetőségük maradt önmaguk, hitük megőrzésére: csöndben, a világtól lehető legtávolabb meghúzódva, a kétezer éves Egyház szövegeit, imáit, a (régi) szentek írásait tanulmányozva könyörögni az Úrnak a félrevezetés elkerülésének, a lehetséges megpróbáltatások elviselésének, a végsőkig való kitartásnak, hűségnek a kegyelméért.

Forrás: Katolikus-Honlap.hu

Kyrie Eleison,  Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Ajánlott olvasmány:
  1.   A végső idők jelei - A dialógus kultúrája és Jézus ellenségei