"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. május 20., hétfő

Csíksomlyói Szűz Mária könyörögj érettünk - avagy miért nem járok a somlyói búcsúba

Életem egyik meghatározó élménye volt 1990 pünkösd péntekjének éjszakáján, - amikor segélyszállítmányt vittünk a csángóknak - éjfélkor [akkor még megtéretlenül] a Csíksomlyói kegytemplomba lépve épp akkor hangzott fel a Székely Himnusz. Talán egy életre meghatározó élményt és kegyelmet adott nekem, hogy visszataláljak a katolikus hitre. Ezután többször voltam a pünkösdi búcsún, de 2000 után volt egy időszak, amikor időben nem tudtam összeegyeztetni az utazást egyéb elfoglaltságommal.

2009-ben eljött az idő, hogy ismét tudtam menni az ünnepi búcsúba - micsoda öröm volt hallani Bábel érsek úr szentbeszédjét [az alsó papság feállva tapsolta perceken keresztül], ami megfeküdte mind a Jakubinyi érsek, mint Erdő [Grünwald] bíboros gyomrát -, majd a következő évben is. Viszont ekkor tapasztalnom kellett - mert személyesen beszéltem velük -, hogy már nemcsak protestánsok, hanem ateisták is járnak a búcsúba, mert az már nem is búcsú emlékezve a székelyek hitvédelmi harcára és Isten segítségére a Szűz Anya közbenjárására:
"az erdélyi katolikusok emlékezetében egy legendás csatával függ össze amikor is 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem (aki római katolikus hitben nevelkedett, majd előbb lutheránus, később kálvinista hitre tért, halála előtt pedig unitáriussá vált) Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát erőszakkal akarta volna unitárius hitre téríteni. A legenda szerint 1567 Pünkösd szombatján János Zsigmond nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A katolikusok István gyergyóalfalvi plébános vezetésével pünkösd szombatján gyülekeztek Csíksomlyón. A Tolvajos-tetői ütközet alatt az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérték Babba Mária (Szűzanyát) közbenjárását, segítségét. A hagyomány szerint legyőzik a fejedelem seregét, azóta e győzelem emlékére rendezik meg minden évben a Pünkösdi búcsú"
hanem összmagyar népi "zsembori" azaz találkozó. Ne ekkor döntöttem el, hogy nem járok a pünkösdi búcsúba Csíksomlyóra. Megyek máskor és térden állva fogok könyörögni a somlyói Szűz Anyának, hogy gyermekeit vezesse vissza Istenhez és az igaz hitre.
A 2010-s meglátásomat és döntésémet alátámasztotta a mostani szombat este: az Echo TV-ben riport készítettek egy résztvevővel, aki ugyan ezt adta elő mondókájában, mármint, hogy: "nem érdekes a szakrális része a dolognak, mert itt a magyarok találkozhatnak". Nem érdekes Isten, csak találkozzunk és érezzük jól magunkat. Nem érdekes a lelkiüdvünk, csak találkozzunk és érezzük jól magunkat.


Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison