"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. december 20., péntek

Liturgikus megújulás gyümölcsei helyett...

Kedves olvasó!
A mai napon a szokásos pénteki Novus Ordos liturgikus abúziák helyett - a Karácsony közelsége miatt - olyan képek lesznek láthatóak, melyek a katolikus Egyház tridenti rítusú szentmiséjét fogják bemutatni. Azt a szentmisét melyet Aranyszájú Szent János alapozott meg és 1970 Ádvent I. Vasárnapjáig mutattak be. Némi - általában rendi - eltéréssel. A szentmisét a trentói zsinat után Szent V. Piusz pápa egységesítette, meghagyva néhány szerzetes rendnek a saját eltéréseik használatát. Ilyen eltérések a dominikánus, vagy az ambrózián rítus, de mindegyik a tridenti rítusra épül. És le kell szögezni, hogy a zsinati egyház definíciójától "rendkívüli forma" eltérően, ez a rítus nem rendkívüli forma, hanem a hagyományos forma. Minden más forma a rendkívüli.


Le kell szögezni és kőtábla is lehetne vésni, hogy a II. Vatikáni zsinat után adott új liturgia nem katolikus. Az a liturgia a lutheránusok által használt Istentisztelet módosított változata, mégpedig olyan mértékben igaz ez, hogy jelenleg a két liturgia (katolikus szentmise - lutheránus istentisztelet) közel 75-80%-ban azonos, csak más sorrendben. Aki nem hisz nekem, az tegye meg, hogy elmegy egy lutheránus istentiszteletre, majd utána beül egy katolikus (új) szentmisére. El fog csodálkozni, mégpedig annyira, hogy tátva marad a szája.
Apologéta

Most pedig lássuk a kétezer év gyönyörűségét: