"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. december 21., szombat

Jehova Tanúi - A terror pontjai

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]
A JW.org nemrégiben azt a feladatot adta a Tanú gyermekeknek, hogy állítsák össze a bibliai Lót feleségének halálát bemutató képet. Évtizedeken keresztül számos Tanú gyermek rémálmaiban megjelent  a Teremtés könyvének beszámolója Lót feleségéről. A történet szerint, amelyet a Mózes első könyvének 19. fejezetében találunk, Lót és a családja elmenekül a pusztulásra ítélt Szodoma és Gomorra városából, és azt a szigorú utasítást kapják az angyali hírnököktől, hogy: ‘ne nézzenek hátra,’ amíg a hegyekbe menekülnek.


Amint a kénköves tűzgolyók lesújtanak a városra, Lót felesége mégis visszanéz, hogy lássa a pusztítást, és emiatt sóbálvánnyá változik (1Móz 19,26).


Ez megdöbbentően keménykezű büntetésnek tűnhet az általános normák szerint, azonban nyilvánvaló, hogy ezek a versek azt az üzenetet kívánják közvetíteni, hogy feltétlen engedelmességet kell tanúsítani, amikor Istentől vagy a hírvivőitől kap valaki utasításokat.

Egy morbid feladat

Kevesen hibáztatnák a Társulatot, ha megpróbálná elkendőzni ezt a történetet, különösen, mivel ez a bibliai beszámoló egyéb rendkívül kellemetlen részleteket is tartalmaz. Az elbeszélés egyik pontján például Lót hajlandó lett volna engedélyezni, hogy a szodomai férfiak csoportos nemi erőszakot kövessenek el a két lányán, csak hogy békén hagyják az angyali hírvivőket (1Móz 19,6-11). A beszámoló szerint később, miután elmenekültek Szodomából, Lót lányai vérfertőző kapcsolatot létesítettek apjukkal, míg az részeg volt (1Móz 19,32-36). Erkölcsi szempontból ez nyilvánvalóan nem egy behatóbb vizsgálatot érdemlő bibliai beszámoló. A jw.org elképesztő módon mégis azt a feladatot adja a hivatalos weboldal fiatal látogatóinak, hogy segítsenek rekonstruálni Lót felesége kimúlásának pillanatát. (Ha a saját szemeddel is látni szeretnéd, kattints ide.)

Egy letölthető PDF-ben a Tanú fiataloknak azt a morbid feladatot adják, hogy kössék össze a pontokat Lót feleségének ábrázolásában, amint kínoktól eltorzult arccal a teste éppen sószoborrá változik. A Társulat nyilvánvalóan semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy azáltal nyújtson szórakozást, hogy egy Isten által megölt ember kínhalálát teszi egy színezésre szánt kép témájává.

Lót feleségének halála a Társulat gyermekeknek szánt, „Az én könyvem bibliai történetekről” című könyve szerint.


A Tanú szülőknek komolyan aggódniuk kellene az ilyen anyagok miatt, amelyek érzéketlenné tehetik gyermekeiket a kegyetlen erőszak és megtorlás iránt.

Egy másik példa, a jw.org-nak ugyanezen az oldalán, a Lót családi történetéről közzétett képregény. Lót felesége sóbálvánnyá változásának pillanatait megdöbbentő grafikával ábrázolják, ahogyan először a lába esik csapdába, majd a keze, amint sóvá kérgesedik. Mindeközben rémült kifejezés látható az arcán, és egy könnycsepp is legördül rajta, amint a só felemészti testét. Azt az egyértelmű benyomást közvetíti, hogy az azonnali halál helyett Lót felesége nagy fájdalmak és megrázkódtatások közepette halt meg - és hogy ezt a fájdalmat megérdemelte.


A jw.org oldalán látható képek azt a gyötrelmes szenvedést ábrázolják, amit Lót felesége élt át, miközben sóoszloppá változott.

A fentiek egyetlen célja az, hogy a lojális imádók elméjében megbélyegezzék az engedetlen embereket, mint akik méltók a kegyetlen és fájdalmas halálra. Nem szabad kegyelmet mutatni azok iránt, akik „engedetlenek” merészelnek lenni! A Tanú szülők megkérdezhetnék maguktól: „Azt szeretném, hogy a gyermekem ilyen kegyetlen és bosszúálló személlyé váljon, aki mulatságosnak tartja mások szenvedését?”

A Társulat már többször intézett gyűlöletbeszédet az úgynevezett „hitehagyottak” ellen, „elmebetegnek” (w11 7/15 16. o.) és olyannak bélyegezve őket,  „mint az üszök” (w13 4/15 11. o.). Nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy belássuk: a jw.org célja, hogy pontosan ábrázolja azok sorsát, akik át merészelik hágni a Vezető Testület utasításait, vagy nem mutatnak feltétlen engedelmességet.

Hozzáértés nélkül

Elképesztő, de nem ez az egyetlen megkérdőjelezhető anyag a gyermekek számára a jw.org oldalán. Egy másik helyen szintén találunk egy hátborzongató „kösd össze a pontokat” feladatot, melynek témája az a biblia beszámoló, melyben Salamon király „bölcsessége” abban mutatkozik meg, hogy elrendeli, vágják ketté a kisbabát, ezzel oldva meg a két nő közötti vitát, akik mindketten anyának vallották magukat.

A Társulat támogatói azzal érvelhetnek, hogy a gyermeket valójában nem vágták ketté a beszámolóban, ez csak egy próba volt annak eldöntésére, hogy ki a gyermek igazi anyja. Mindazonáltal ez egy rendkívül felelőtlen módja egy gyermekfelügyeleti vita megoldásának, mely megdöbbentő módon semmibe veszi az emberi életet. Kevesen vitatnák, hogy annak képi ábrázolása, amint egy katona épp egy kisbabát készül lemészárolni egy késsel, egyáltalán nem olyan látvány, aminek helyes lenne kitenni egy kisgyermeket.

Pusztán az a tény, hogy egy történet szerepel a Bibliában, még nem teszi megfelelő oktatási anyaggá kisgyermekek számára. Például a Biblia megemlíti Dávid parázna kapcsolatát Betsabéval, de ebből mégsem készítettek „kösd össze a pontokat” feladatot a gyermekek szórakozására. Ennek ellenére a Társulat nyilván úgy érzi, hogy semmi rossz nincs abban, ha a gyermekek elméjét olyan képi hatások érik, mint egy nő gyötrelmes halála, aki rossz irányba nézett, vagy egy fenyegető erőszaknak kitett, védtelen csecsemő látványa.

A szex ábrázolását joggal tekintik kerülendőnek, de úgy tűnik, az erőszak bemutatása teljesen rendben van, ha valamit meg akarnak értetni általa. Az az ember érzése, hogy az ilyen anyagok készítéséért felelős testvérek semmit sem tudnak erről a témáról, vagy talán nincsenek szülői tapasztalataik, érzéseik, melyek megsúgnák nekik, hogy mi a megfelelő egy gyermeknek, és mi nem.

Egy új nemzedék betanítása

Mindez kevesebb, mint 9 hónappal azután történt, hogy a Társulat kiadta hírhedt, gyermekeknek szánt DVD-jét: „Legyél Jehova barátja - Gyerekek, fogadjatok szót” címmel, melynek a fiatal Marci és a balsorsú Sparlock játékvarázsló a főszereplője. Emiatt a DVD miatt széles körben elítélték a Társulatot, mely durván megpróbálja a fiatalok elméjét befolyásolni, veszélyeztetve logikus gondolkodásukat, és megbélyegezve az olyan teljesen ártalmatlan dolgokat, mint pl. egy játékvarázsló.

Ezek a legújabb kísérletek, melyekkel a fiatal elméket érzéketlenné akarják tenni a brutális igazságszolgáltatás és az engedetlen emberek halála iránt, ugyanolyan megdöbbentőek. Mindez csak további bizonyítékul szolgál arra, milyen feneketlen mélyre is tud süllyedni a Társulat abban a törekvésében, hogy a jövendő nemzedéktől teljes engedelmességet csikarjon ki.
Forrás: jehovatanui.blog.hu
Kyrie Eleison,  Kyrie Eleison, Kyrie Eleison