"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. június 10., szerda

Szcientológia: "Ellenségek a családban"

"Aki szereti testvérét, megmarad a világosságban, s nem szolgál botrányul másoknak. Aki azonban gyűlöli testvérét, az sötétségben van, a sötétségben jár, és nem tudja, hová megy, mert a sötétség megvakította." [1Jn 2,10-11]

A rendszerváltást követően gyors sikereket ért el a szcientológia egyház Magyarországon, ám térhódítását rövidesen botrányok övezték. A titokzatos társaság a mai napig foglalkoztatja a sajtót, igaz, tesz is érte: olyan társadalmi jelenségekkel foglalkozik, amelyek számot tarthatnak a közvélemény figyelmére. Ilyen a kábítószer-fogyasztás kérdése is. A területen az egyház tizennégy éve végez prevenciót. Tevékenységét ezúttal megpróbáltuk testközelből megismerni.

Feri negyvenes éveiben járó vállalkozó, a szcientológia egyház tagja. Évekkel ezelőtt kommunikációs problémáival fordult az egyházhoz, s ami ezután következett – miként szavaiból kiderül –, maga volt a „csoda”. Mára nemcsak azt tanulta meg, hogyan kell „sikeresen kommunikációt originálni” (beszélgetést kezdeményezni), de ami még fontosabb, immáron az eredményes hallgatást is elsajátította. Persze mindez nem egyből jött: az egyház több tanfolyamát is el kellett végeznie, melyek során nemegyszer embert próbáló gyakorlatokat végeztettek vele.
– Nem is gondolnád, milyen nehéz például, mikor a veled szemben ülő tanfolyamvezetőt kell órákon keresztül folyamatosan nézned – mondja. Az efféle bámulásnak élményei szerint pszichotikus hatása van: az idő átértékelődik, és csak úgy röpködnek a furcsa képek az ember fejében.
– Pislogni azért szabad? – kérdezek vissza ámultan, Feri azonban megnyugtat: lényeg, hogy kényelmesen üljünk, hiszen igen hosszú gyakorlatról van szó. Bár kérdésemre személyes rekordját nem árulja el, annyit elmond: egy jó kommunikátornak legalább két órán keresztül bármikor tudnia kell bámulnia egy másik ember arcát, mindenféle érzelmi reakció nélkül.

Veszélyes vallási mozgalom


Ferivel a szcientológia egyház budapesti központjában beszélgetünk. Az Egyesült Államokban, L. Ron Hubbard által alapított mozgalom 1991-ben telepedett meg Magyarországon, s azóta is a politika és a sajtó kedvelt témája: 1993-ban a magyar Országgyűlés destruktív szektának minősítette, majd 2006-ban a Nemzetbiztonsági Hivatal is veszélyes vallási mozgalomnak ítélte.

Először az egyház honlapján venném fel velük a kapcsolatot, az úgynevezett oxfordi személyiségteszt kitöltésekor azonban úgy döntök, inkább személyesen próbálkozom. A kétszáz, igen tapintatlan kérdésből álló teszt elvégzését követően ugyanis az eredményekért a honlap további információt kér: e-mail címünkre, telefonszámunkra s életkorunkra kíváncsi. Az adatvédelmi nyilatkozatból ráadásul az is kiderül, hogy a szcientológusok szervere többek között számítógépünk IP-címét, böngészőnk típusát, valamint a „korábban látogatott weboldalt” is tárolja, vélhetően a személyiségünkről készített részletes profillal egy mappában.
– Sok butaságot kitalálnak, de nem kell ám mindent elhinni – mondja Feri, mikor a Paulay Ede utcai székház recepciójánál elmondom: érdekel a teszt eredménye, ám ilyen rosszhírű egyháznak nem adnám meg az adataimat. Megnyugtatnak: személyesen már anonim a teszt, s a segítőkész dolgozók egy szűk folyosó végi szobába kísérnek. Amíg keresnek nekem egy tesztet, Feri szóval tart.
– Tudod, a szcientológusok elutasítanak minden drogot, így a gyógyszereket is. Ez olyan üzleti érdekeket sért, hogy a gyógyszergyártó cégek pénzt fizetnek azért, hogy az egyházról mindenféle rosszat összeírjanak – folytatja.
Ekkor egy feltűnően csinos, szőke lány libben az asztalunkhoz, s mosolyogva adja át a kérdéssort: töltsem ki bátran, ha végeztem, jön, és megbeszéljük az eredményt. Sajnos csalódnom kell: végül a szoba sarkából mindezt szemlélő, szinte észrevehetetlen idősebb nő foglalkozik velem. A helyiség hangulata drámaian megváltozik – az eddig tapasztalt szektás egyenmosolynak nyoma sincs, a névtelen hölgy vastag szemüvegéről hatástalanul pattannak le feszültségoldó poénjaim.

Depresszió és méltatlan bánásmód


Igaz, ő már tudja: humorizálni nincs okom, a teszteredmények szerint ugyanis nagy a baj. A képernyőn kirajzolódott grafikon tíz szempont alapján vizsgálja elménk állapotát; esetemben ebből kettő a legalacsonyabb értéket mutatja: depressziós vagyok, és a környezetemben élő emberekkel méltatlanul bánok.
– Hogy alakulnak a kapcsolatai? – kezdi a puhatolózást a titokzatos hölgy, s hiába bizonygatom, hogy a hétköznapi konfliktusokon túl minden rendben, nem adja fel.
Amint kibillent záporozó kérdéseivel, rögtön lecsap: 15 órás kurzust ajánl 10 500 forintért. Hamarosan kiderül, az összeg valójában egy könyvet fedez, amelyet bár az egyház olvasószobáiban is tanulhatok, csoportos munkára nincs mód. Igaz, arra szükség sincs – a tananyag roppant gyakorlatias, különböző házi feladatokon keresztül megtanít minket arra, hogy eredményesebben szűrjük ki a környezetünkben megbúvó rosszindulatú embereket.
– Sajnos gyakran előfordul, hogy épp a családunkban találunk ilyet – feleli kérdésemre a hölgy, s hozzáteszi: ekkor is van azért remény, megpróbáljuk a könyvben tanultakra felhívni a figyelmét, hátha fogékony rá. Persze előfordul, hogy nem sikerül. Ilyenkor, ugye, az embernek a saját egészsége a legfontosabb – fűzögeti tovább gondolatait a szcientológus hölgy. Én viszont nem szeretnék ellenséget keresni a családomban, ezért inkább más típusú kurzusok után érdeklődöm. Mire hosszasan ecseteli a kommunikációs, pénzügyi s a sikeres életet garantáló egyéb tanfolyamokat. Sajnos azonban rendkívül negatív értékeim miatt nekem mindenképp meg kell csinálnom az emberismereti képzést, ebből a szigorú térítő nem enged.
– Előbb meg kell teremteni az alapokat, utána nekiállhatunk a múltunkból cipelt terhek levetéséhez – mondja, s nehéz búcsúnk végén még hozzáteszi: gondoljam nyugodtan végig az egészet, a családomnak viszont jobb, ha semmit nem mondok a történtekről.

A vallás mint vállalkozás


A szcientológia az Egyesült Államok sötét korszakában, a mccartizmus éveiben jött létre, s magán viseli ennek hagyatékát – mondja Lugosi Győző, az Eötvös Loránd Tudományegyetem történésze. A professzor a tőkekritikus baloldali lap, az Eszmélet hasábjain foglalkozott a szcientológia egyházzal.
Lugosi szerint a szcientológia azért különös jelenség, mert kiváló példája annak, hogyan tette a kapitalizmus a vallást is vállalkozássá.
– Az újprotestantizmus térhódításával kezdődött, amivel párhuzamosan a neoliberális politika is globálisan népszerűségre tett szert – kezdi. Szerinte a fő különbség ezekben a vallási mozgalmakban az, hogy nem a közösség, hanem az egyén találkozik Istennel. – Mindez hihetetlenül kondicionálja az elmét. Ha a hívő elhiszi, hogy személyes feladata például vállalkozóként sikereket elérni, sokkal nagyobb valószínűséggel fogja azt véghezvinni – folytatja a történész. – A szcientológia ennek a jelenségnek az ideáltípusa, mivel az egyház működése a tőke felhalmozásának logikájára épül.
A szcientológiában a megváltás szabadalmaztatott, piaci monopoltermékké válik – tudjuk meg a szakembertől –, a hívek ugyanis a végső szintet tanfolyamok, képzések megvásárlásával érhetik el. Az egyház adott szintenként osztja meg a követőivel is az információt, s ez az a titokzatosság, amiért a szervezetet különösen nagy érdeklődés övezte, de egyben annak is oka, amiért mára átbillent történelmi csúcspontján, és leszállóágba került.
– A web2.0 terjedésével, a közösségi hálók kialakulásával a titkok megtartása egyre bonyolultabb feladat. Vagyis a társadalom fejlődési iránya és a szcientológia egyház titkokra épülő kultúrája egyre távolodik egymástól, így népszerűségük is csökken – folytatja Lugosi. Ezeket a folyamatokat ismerhette fel a magyarországi szcientológus közösség is, mikor egyre nagyobb erőforrást kezdett fordítani a társadalmi szerepvállalásra, elsősorban a kábítószer-használat megfékezésére.
Az egyház magyar nyelvű honlapján részletes képet kaptunk a szcientológia drogokról alkotott véleményéről. Több ingyenes online tanfolyam is megtalálható, a menedzsertudáshoz szükséges választék között ott éktelenkedik a „drogproblémák” opció is. A körülbelül egy-másfél óra alatt átolvasható tananyag láttán a józan ítélőképesség hiánya tűnhet szembe először. A szcientológusok ugyanis a kávét, a fájdalomcsillapítót s gyakorlatilag valamennyi gyógyszerkészítményt pejoratív értelemben vett drognak minősítenek, és tiltják használatukat. Ebből következik, hogy a leszokást segíteni hivatott kúrájuk is hajmeresztő: a kezelés során a drogfüggő nem vehet magához az elvonás tüneteit csillapító gyógyszert, azt kizárólag vitaminokkal pótolják.

A „drogbomba” névre keresztelt vitaminkoktél például naponta négyszer fogyasztandó, s ezt a „kalmag” névre keresztelt, kalciumból és magnéziumból kevert készítménnyel kell kiegészíteni. A leszoktató kúra következő állomása sem bonyolítja túl a keménydrog-függők kezelését: a szöveg szerint ugyanis Hubbard rájött, hogy a kábítószerek molekulái csak lassan ürülnek ki a szervezetünkből, ezért szaunázást és speciálisan képzett edző felügyelete mellett végzett sportolást javasol. Az ingyenes kurzus erről túl részletesen nem ír, azt azonban megjegyzi: a szcientológus központokban ehhez szükséges felszerelés és edző is megtalálható, szívesen várják a jelentkezőket.

Szauna drogelvonó helyett


Szauna drogelvonó helyett – az egyház talán legnagyobb prevenciós programját látogatjuk meg. Április végén indult útjára tizennegyedik alkalommal az Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalom maratoni futása: a 42 napos esemény során a szcientológusok több mint háromszáz település iskolájában tartanak előadást. Igaz, az alapítvány vallási identitásával nem büszkélkedik. Amikor kiderül, kik állnak a rendezvény mögött, előfordul, hogy egy-egy község vezetése kitiltja a futókat, 2007-ben pedig Schmitt Pál köztársasági elnöknek kellett magyarázkodnia lelkes támogató nyilatkozatai miatt.

Az egri Arany János Általános Iskola és Szakiskolánál érjük utol a futókat. A város északi, többségében romák lakta részén található intézmény sajátos nevelési igényű, enyhe értelmi fogyatékos tanulóknak biztosít szakképzést. Úgy tudjuk, az általános iskola tanulói fokozottan ki vannak téve a helyi drogárusok marketingtevékenységének: már reggel, a buszmegállóban meg lehet kóstolni a portékát, s ennek következményeként nemegyszer jött már az első becsengetésre mentőautó.

A szűk tornaterembe lépve kissé kaotikus kép tárul elénk: a gyerekek épp a „drogmentes kapitány” esküt teszik le. E szerint drogmentes életet élnek, felvilágosítják környezetüket a kábítószerek káros hatásairól, s jó példát mutatnak más gyerekeknek azzal, hogy „elöl járnak az úton egy drogmentes Magyarországért”. Az esküt követően a gyerekek oklevelet kapnak – az Együtt egy drogmentes Magyarországért alapítvány bár a szcientológia egyház nevét ezen sem tüntette fel, egy L. Ron Hubbard-idézetből azonban lehet következtetni háttérintézetükre.
– Az, hogy mi szcientológusok vagyunk, teljesen mindegy – mondja kérdésemre a fiatal aktivista, Viola, mikor az esemény után beszélgetünk. Szerinte a lényeg, hogy valaki felkészítse a gyerekeket arra a helyzetre, ha drogokkal kínálgatják őket. – Az én koromban még volt egy védőnő, aki legalább elmondta, hogy mi történhet, ha drogot szedek. Ma erre már nincs pénz, az iskolák villanykörtén spórolnak, nemhogy hatékony prevenciós programokat fizessenek ki – kezdi a fiatal lány, mikor a szcientológia egyház társadalmi szerepvállalásáról beszélgetünk. Szerinte arra, amit tesznek, nem az egyháznak van szüksége, hanem a lakosságnak: bizonyos funkciókat az állam nem tud ellátni, ilyenkor más szereplők veszik át ezeket. Ráadásul – mint mondják büszkén – sikerrel. A fiatalok szerint ugyanis az elmúlt tizennégy évben látványos eredményeket értek el.
Elmondják, 2008-ban széles körű felmérés készült a maraton hatékonyságáról, amelyet Szomor Katalin vezetett. A jelenleg a VIII. kerületi kábítószerügyi egyeztető fórum koordinátoraként dolgozó Szomor a közelmúltban többször a sajtó látóterébe került, miután bezárták a korábbi tűcsereprogramot végző Kék Pont Alapítvány központját. A koordinátor azt kifogásolta, hogy a civil egyesület az intravénáskábítószer-használóknak csak osztja a tűket ahelyett, hogy cserélné azokat.

A liberális sajtó ezt követően támadta a drogügyes koordinátort, többek között a szcientológia egyházhoz fűződő kapcsolata miatt. A 444.hu akkor megírta, Szomor Katalin több szcientológus rendezvényen részt vett, többek között az egyház brüsszeli székházának avatásán is. Megírták azt is, hogy „a drogmentes maraton tanácsadójaként” dolgozott. A szcientológus fiatalok nekünk adott prevenciós füzetében mindenesetre sűrűn felbukkan Szomor. Nemcsak mint „kábítószer-szakértő” nyilatkozik, de a fontos statisztikai adatokat soroló füzet a PRADO Alapítvány számításaira hivatkozik – ezt a szervezetet pedig Szomor Katalin képviselte egészen 2009-ig. Ekkor azonban – miként az az alapítvány dokumentációjából kiderül – az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal vizsgálatai nyomán a bíróság elrendeli a törlését.

Forrás: magyarnemzetonline.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: