"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. március 31., kedd

Riposzt egy reposztra

Tisztelt Sz. Tóth Ildikó,

"ön szimplán hülye a teológiához, vagy csak szimplán hazudik."
Én teológiát végeztem (Novus Ordoban), de utólag megismertem a kétezer éves tanítást, a TRADÍCIÓT is. Emellett elmondhatom, hogy vannak ismereteim a protestáns értelmezésből is. Ezek alapján írtam az első mondatot, ami lehet, hogy meg fogja alapozni azt, hogy kitiltanak a [kereszteny.mandiner.hu]blogból, de fenntartom állításomat.
Pl. Azt se értem, hogy mit jelent a zárójelben a (Rm 3), mert nem a Római levél 3 fejezetét (hivatkozás szintjén biztosan nem). Ugyan is azt Róm-nak rövidítjük és az ott leírtak köszönő viszonyban sincsenek a gondolataival.

Ráadásul, ha római-katolikusként értelmezem felvetését, akkor azt kell mondjam, hogy Isten tanítása (sem a Szentírás alapján, sem a Szenthagyomány alapján, sem a Tanítóhivatal alapján) sehol nem mond és nem tanít olyat, hogy minden ember "beteg", Még átvitt értelemben sem.

A katolikus dogmatika azt jelenti ki kötelező jelleggel, hogy az ősbűn miatt "...akaratunk meggyengült, értelmünk elhomályosult...", ami a jó és rossz megítélésére vonatkozik. Tehát még egyszer kijelentve:
"ön szimplán hülye a teológiához, vagy csak szimplán hazudik.Döntse el melyik. Lehet, hogy a kapcsolat végül nem VAGY, hanem logikai ÉS kapcsolatban áll.
Apologéta
És most álljon itt az ominózus Reposzt a Mandiner blogjából:

Zuhanórepülésben

És itt érkezünk el a teológiához, amely nem kategorizál eseteket, hanem egészen „szakszerűtlen” módon azt mondja, hogy mind betegek vagyunk!

„A Germanwings közelmúltbeli tragédiája óta számtalan cikk, vélemény és elemzés jelent már meg, ezen a blogon is, az egész szomorú esettel kapcsolatban. Nyugodtabb és zaklatottabb megszólalások, a kommentelők részéről is. Mintha nem tudna, és nem akarna csitulni a hullámverés, míg pont nem kerül a történet végére. És vajon kerülhet-e pont? Vagy egyszerűen csak alkalmunk van, fájdalmas kairosz, emberi létünkre nézve átgondolni egyet s mást. (...)

De valóban felmerül a kérdés, hogy mentesít-e minden felelősség alól az idegrendszeri diszfunkcionalitás. Sarkítva: Hitler szerintem tuti nem volt épelméjű, komplexusokkal terhelt, beteg személyiség volt, aki tömegeket vitt bele a pszichózisába. Akkor most mit mondjunk? Beteg volt szegény? Ez nem válasz a holokauszt és a háború minden iszonyatára...

Vagy lehet-e ezt számokkal mérni? Aki egy embert, egy családot tesz tönkre, az még hagyján, aki 150 embert öl meg, az már súlyos, aki pedig milliókat, az borzalmas? Van-e megbocsátható, van-e megbocsáthatatlan?

És itt érkezünk el a teológiához, amely nem kategorizál eseteket, hanem egészen »szakszerűtlen« módon azt mondja, hogy mind betegek vagyunk! Nincsen igaz ember egy sem, mindenki vétkezett, és híjával van, mind elhajlottak, valamennyien megromlottak, és nincsen, aki jót tegyen, nincs egyetlen egy sem. (Rm 3) Nincs szétválasztva bűn és betegség, mikor Jézus azt mondja, hogy a betegeknek van szükségük orvosra. Kárhozat és üdvösség nem azon dől el, hogy ki az »egészséges«, mert nincs ilyen!”

Forrás: kereszteny.blogspot.com

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison