"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. március 31., kedd

Az üldöztetés kora VII - Az Iszlám Állam élő pajzsként használja a foglyul ejtett keresztényeket

"De előbb kezet emelnek rátok, és üldözni fognak benneteket. Kiszolgáltatnak a zsinagógáknak és börtönbe vetnek, királyok és helytartók elé hurcolnak a nevemért, azért, hogy tanúságot tegyetek." [Lk 21,12-13]

Mario Zenari érsek a Szíriában kialakult helyzetről, az Iszlám Állam elleni harcokról és a keresztények helyzetéről nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Mint elmondta, a dzsihadisták több családot is túszul ejtettek, élő pajzsként használva fel őket – tudósít a Vatikáni Rádió.

Tovább folynak a harcok Szíriában és Irakban az Iszlám Állam ellen. Az iraki hadsereg küzd Tikrit visszahódításáért, a szíriai fegyveresek pedig visszaszorították a dzsihadista offenzívát a török határra. Eközben a polgári lakosság drámája zajlik. Növekszik az aggodalom a múlt hónapban az iszlám szélsőségesek által Szíria északi részén elrabolt emberek százaiért. Legalább ötven keresztény család van köztük, egy részük még mindig fogságban van. Mario Zenari érsek, szíriai apostoli nuncius az alábbi nyilatkozatot tette a helyzetről:

Nem az első alkalom, hogy civileket használnak fel élő pajzsként

Napokkal ezelőtt lezárultak már a tárgyalások az 52 család szabadon bocsátásáért és öt napon belül szabadon kellett volna bocsátani a csoportokat. Az utolsó három autóbuszt, mielőtt megérkeztek volna a célállomásra az Iszlám Állam képviselőinek kíséretében, kelepcébe csalták, és másik három falu lakosságát is foglyul ejtették, hogy fedezzék visszavonulásukat” – kezdte beszámolóját Zenari érsek.

Nem az első alkalom, hogy civileket használnak fel élő pajzsként. Ezekben a napokban lép a szíriai polgárháború az ötödik évébe. A konfliktus az utóbbi hetekben intenzívebbé vált, és az erőszak megszüntetésére irányuló felhívások ismét süket fülekre találtak.

A dzsihadisták Szíriába való beáramlását kellene nagyon sürgősen megállítani

Az európai kezdeményezés kapcsán, miszerint törvénnyel állítanák meg az állampolgárok hadba állását az Iszlám Állam oldalán, a szíriai apostoli nuncius elmondta: „Sosem késő, bár ez már eső után köpönyeg… Nagyon rosszat tett, hogy a Kaukázusból és a környező arab országokból dzsihadisták érkeztek Szíriába. Nem ismerik a helyi valóságot, a keresztények hozzájárulását a társadalomhoz, és fenyegetéseket, illetve súlyos problémákat gerjesztettek. Ezeknek a dzsihadistáknak a beáramlását kellene nagyon sürgősen megállítani” – mutatott rá Zenari érsek.

Nagy veszteség lenne, ha elpusztulna a művészeti és kulturális örökség

Az ókori emlékek megsemmisítéséről Mario Zenari érsek hangsúlyozta: „Szíriáról elsősorban a vérfürdő képeit mutatják, de mellőzik az archeológiai pusztítás híreit. Öt év polgárháború után sajnos fennáll a veszély, hogy a nemzetközi közösség megfeledkezik erről. Nagy veszteség lenne, ha elpusztulna a művészeti és kulturális örökség, amelyre nagyon büszkék ezekben az országokban.

Forrás: Magyar Kurír (Vatikáni Rádió)

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison