"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. március 24., kedd

Az Euthanázia engedélyezéséről döntöttek Franciaországban

"Ne ölj!" [Exo 20,13]

Március 17-én a francia nemzetgyűlés nagy többséggel elfogadta a halálba segítő elaltatás engedélyezéséről szóló törvénytervezetet, amelyet a kormányzó szocialisták és a jobboldali ellenzék együtt terjesztettek be – tájékoztat az MTI.

A törvénytervezet vitája előtt, március 9-én vallási vezetők, köztük a francia katolikus püspöki konferencia, valamint más keresztény, zsidó és muzulmán vezetők tiltakoztak a tervezet ellen: közös felhívást tettek közzé a javaslat kapcsán.

Az új törvénytervezetről, melyet 436 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 83 tartózkodás mellett fogadtak el a képviselők, még a szenátusnak is szavaznia kell.

A javaslatot a kilenc évvel ezelőtti jogszabály megalkotója, Jean Leonetti jobboldali képviselő Alain Claeys szocialista képviselőtársával együtt készítette el. A javaslat lényege, hogy a gyógyíthatatlan betegek esetében lehetőséget teremt olyan nyugtatók beadására, amelyekkel „lerövidíthető az élet”.

A törvénytervezet szövege alapján a jövőben jobban tekintetbe kell venni a gyógyíthatatlan betegek halálba segítésre vonatkozó kérését. A jogszabály továbbra sem adna lehetőséget az aktív eutanáziára, jogot biztosítana viszont a végstádiumban lévő gyógyíthatatlan betegek számára a halál beálltáig a „mély és folyamatos nyugtatókezelésre”, azaz a lassú elaltatásra, amennyiben a beteg az ez iránti óhaját előzetesen kifejezi. Ez a jog pedig egy újfajta kötelezettséget jelent az orvosok számára: amennyiben egy gyógyíthatatlan beteg előzetesen visszautasítja az életben tartásra szolgáló kezeléseket, azt az orvosnak minden esetben tiszteletben kell tartania. Ez a fajta betegjog eddig nem létezett.

A szavazást egy kisebb incidens zavarta meg: ismeretlenek szórólapokat szórtak a tribünről a kormánypárti padsorokra a következő feliratokkal: „Nem az eutanáziára”, „Ellenállás”.

Egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 96 százaléka támogatja az altató kezelés alkalmazását abban az esetben, ha azt előzetesen kéri a beteg, de a lakosság 88 százaléka akkor is engedélyezné, ha arról csak az orvosok határozhatnának egy döntésképtelen helyzetbe került beteg esetében. A franciák 80 százaléka egyébként az aktív eutanázia engedélyezését is támogatja a felmérés szerint, annak ellenére, hogy a nagy erkölcsi kérdésekben állást foglaló és a politikusoknak tanácsokkal szolgáló ügynevezett etikai konzultatív nemzeti bizottság ősszel arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdésben nagyon megosztott a társadalom.

Forrás: Magyar Kurir

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison