"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. március 30., hétfő

Az üldöztetés kora VI: - Keresztény válasz

"De előbb kezet emelnek rátok, és üldözni fognak benneteket. Kiszolgáltatnak a zsinagógáknak és börtönbe vetnek, királyok és helytartók elé hurcolnak a nevemért, azért, hogy tanúságot tegyetek." [Lk 21,12-13]

Keresztények ezrei vonultak az utcára és megbénították a forgalmat Pakisztán több városában hétfőn, hogy tiltakozzanak az előző nap két templom ellen elkövetett öngyilkos merénylet miatt.

A merényletek helyszínén, a kelet-pakisztáni Lahor városában mintegy ötezren tüntettek, "igazságot" és nagyobb védelmet követelve a kormánytól. A demonstráció miatt a városban leállt a tömegközlekedés, és a keresztények egy fontos országutat is eltorlaszoltak a megtámadott templomok közelében. Utcai megmozdulások voltak Fajszálábád, Szargodha és Gudzsranvála városában is.

Bár a hétfői tiltakozóakciók békésen zajlottak, az előző nap Lahorban feldühödött keresztények egy csoportja lerombolt egy buszállomást, autókat tört össze, két embert pedig meglincseltek és nyilvánosan elégettek, mert azt feltételezték róluk, hogy tálibok, és közük volt a merényletekhez.

Az öngyilkos merényletben, amelyet Lahorban egy katolikus és egy protestáns templomnál követtek el, 15-en meghaltak és legkevesebb 70-en megsebesültek. A vasárnapi mise idején elkövetett robbantások a város keresztény többségű Juhana Ábád külvárosában történtek. A merényleteket a pakisztáni tálibok egy frakciócsoportja, a Dzsamáat-ul-Ahrár vállalta magára.

A pakisztáni belügyminiszter hétfőn "embertelen terrorcselekménynek" nevezte a támadást, amely szerinte a tálibok elkeseredettségének a jele.

A 180 milliós Pakisztán lakosságának mindössze két százaléka keresztény, de az utóbbi időben több támadást is elkövettek ellenük szélsőségesek. 2013 szeptemberében az északnyugati Pesavár városában 82 kereszténnyel végzett egy öngyilkos merénylet, egy hónappal korábban pedig Lahor egyik keresztények lakta negyedét dúlta fel feldühödött tömeg egy állítólagos istenkáromlás miatt.

Forrás: hunhir.info

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison