"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. március 27., péntek

A II. Vatikáni Zsinat gyümölcse: Beszóltak a Vatikánnak a németek és a lengyelek

"Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt." [Mt 16,18]

A német katolikus egyház nem Róma kihelyezett szerve Reinhard Marx münchen-freiburgi érsek szerint, aki sajtótájékoztatón deklarálta: a 2014-ös őszi szinódus nem mondhatja meg „részleteiben”, mit tegyen a német egyház. Ezzel párhuzamosan egy vezető lengyel értelmiségi részéről is érkezett Róma felé kritika, de éppen ellenkező éllel.

Reinhard Marx bíboros, mücnhen-freiburgi érsek február 24-én, csütörtökön, hildesheimi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a „lelkipásztori gyakorlat részleteit” tekintve a 2014-es októberi és a 2015-ös őszi szinódus „nem írhatja elő” a német egyháznak, hogy az mit tegyen.  Ezért a német püspökök ki akarták adni a maguk püspökkari levelét a házasság és válás kérdéskörében, ugyanis „nem kötelessége a püspököknek, hogy engedélyre várjanak”.

Marx bíboros szerint „nem vagyunk Róma leányvállalata”, és minden püspöki kar a saját kultúrájában felelős a lelkipásztori szolgálatért; „nem várhatunk a szinódusra, hogy megmondja, milyen módon kell ellátnunk a házasság és a család lelkipásztori szolgálatát itt”.

Eközben Dominik Zdort  lengyel elemző azt írta a Rzeczpospolita napilap pénteki számában, hogy szerinte Ferenc pápa lehet, hogy egy új vallást szeretne alapítani, minthogy tanítása egyértelműen eltér II. János Pálétól. Zdort szerint fennáll az egyházszakadás potenciális veszélye, minthogy azelőtt sohasem állt szemben a katolikus hierarchia ennyi csoportja ilyen egyértelműen és nyíltan a regnáló pápa nézeteivel. Zdort megnevezi Raymond Leo Burke bíborost és a varsói érseket, Henryk Hosert, aki egyszer azt nyilatkozta: ha Ferenc pápa megváltoztatja a melegekkel és az elváltakkal szembeni egyházi hozzáállást, akkor „elárulja II. János Pált” – aki érthető módon alapvető viszonyulási pont a lengyelek számára.

Mindeközben arról is szólnak a hírek, hogy Ferenc pápa szerdai audienciáin egyáltalán nincs akkora tömeg, mint amekkora összegyűlt a Szent Péter térre meghallgatni elődeit, valamint könyvei sem kelnek el olyan nagy számban.

Forrás: kereszteny.mandiner.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison