"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. március 28., szombat

A II. Vatikáni Zsinat gyümölcse: A Vatikán visszaszólt a német püspökök "lázadására"

"Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt." [Mt 16,18]

Az elképzelés, hogy a püspöki karok maguk dönthetnek a házassággal és a családdal kapcsolatos doktrínális kérdésekről [előzmény tegnap], teljesen antikatolikus – nyilatkozta Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa. Müller hozzátette: egy püspökkari elnök pusztán technikai moderátor, és nem tartozik alája egyik püspöktársa egyházmegyéje sem.

Az elképzelés, hogy a püspöki karok maguk dönthetnek a házassággal és a családdal kapcsolatos doktrinális kérdésekről, teljesen antikatolikus – nyilatkozta a Famille Chrétienne francia magazinnak Gerhard Müller bíboros, a vatikáni Hittani Kongregáció prefektusa.

Müller (volt regensburgi) bíboros
Mint Müller leszögezte: a püspöki karoknak van saját döntései jogköre bizonyos kérdésekben, de nem alkotnak külön tanítóhivatalt a Tanítóhivatal mellett, a pápa és a püspökök kollegialitása nélkül.

Reinhard Marx bíboros, münchen-freiburgi érsek, a német püspöki konferencia elnöke február 24-én, csütörtökön, hildesheimi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a „lelkipásztori gyakorlat részleteit” tekintve a 2014-es októberi és a 2015-ös őszi szinódus „nem írhatja elő” a német egyháznak, hogy az mit tegyen.  Ezért a német püspökök ki akarták adni a maguk püspökkari levelét a házasság és válás kérdéskörében, ugyanis „nem kötelessége a püspököknek, hogy engedélyre várjanak”.

Marx bíboros szerint „nem vagyunk Róma leányvállalata”, és minden püspöki kar a saját kultúrájában felelős a lelkipásztori szolgálatért; „nem várhatunk a szinódusra, hogy megmondja, milyen módon kell ellátnunk a házasság és a család lelkipásztori szolgálatát itt”.

Ezzel kapcsolatban Müller megjegyezte: egy püspöki konferencia nem alkot egy kicsi zsinatot, és főleg nem egyetemes zsinat. Egy püspöki konferencia elnöke semmi több, mint technikai moderátor, közvetítő, és a cím semmiféle sajátos tanítóhivatali tekintélyt nem ad a számára. A Hittani kongregáció vezetője azt is hozzátette: amikor azt hallja, hogy egy püspöki konferencia nem Róma leányvállalata, akkor arra is figyelmeztetnie kell, hogy egy egyházmegye sem nem egy püspöki konferencia titkárságának leányvállalata, sem nem a leányvállalata a püspöki konferenciát vezető püspöknek.

Müller figyelmeztetett: az Egyház nem a nemzeti egyházak puszta összessége, amelyek elnökei megválasztják az egyetemes vezetőt.

Forrás: kereszteny.mandiner.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison