"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. január 10., szombat

Jehova Tanúi - Az Őrtorony tanácsai a mentális egészségről: Egy mese két vallásról [videókkal]

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]

Az Őrtorony két egymásnak ellentmondó megközelítést kínál a mentális egészség ügyében. 2011-ben az Őrtorony kiadott egy tanulmányozási cikket, melyben Istenre úgy hivatkoztak, mint “a Nagy Orvosra”. Az újság azt a tanácsot adta, hogy el kell kerülni azokat a Jehova Tanúit, akik csendesen elhagyták a hitüket.

Ezeket a tiltakozókat úgy “diagnosztizálták” (egy olyan újságban, amely azt állítja, hogy Isten támogatását élvezi), hogy a “hitehagyás” nevű fertőző mentális betegségben szenvednek. Jehova Tanúit mind a mai napig arra utasítják orrvérzésig, hogy kerüljék el ezeket az embereket és állítólagos mentális kórokozóikat.

Ennek tudatában meglepődtem, amikor találkoztam a 2014. decemberi Ébredjetek!-el, melynek címe: “Mit érdemes tudni a mentális betegségekről?” Belelapoztam és eléggé meglepődtem azon, amit az újságban találtam: “A betegek óriási száma ellenére a mentális zavarokat sokszor titokban tartják, nem veszik komolyan, és előítéletek övezik” (Egészségügyi Világszervezet [WHO]). A WHO szerint sok beteg azért nem kezelteti magát, mert tart a megbélyegzéstől.” (Egy kicsit hosszabb idézetet emeltem ki az újságból az eredeti angol cikkhez képest - a ford.)

Igazán kicsavart irónia az Ébredjetek! részéről, mely az Őrtorony testvérlapja, hogy felkelti a figyelmet a mentális betegségekhez kapcsolódó stigmára. A “hitehagyott” címkéjük, amelyet az elme betegségeivel hoznak összefüggésbe egy rendkívül káros bélyeget helyez a volt tagokra. Számukra ez a családjuk, a barátaik, illetve gyakran még az állásuk és lakhatásuk elvesztését is jelenti.

Menekültek tízezrei hagyták el az Őrtornyot annak megalakulása óta, akik közül sokan mentális betegséggel küzdöttek, ami gyakran kapcsolódott a Tanú tapasztalataikhoz.

Meglehetősen furcsa módon az Ébredjetek! magazin ezután erőteljesen reklámozza a szakemberek általi kezelést a mentális egészségügyi problémákra. Ez a tanács tökéletesen szembemegy mindazzal, amit az Őrtorony királyságtermek zárt ajtóin belül tanítanak. A 2011-es cikk a hitehagyottakról például nem irányítja el őket a szakorvosi segítség felé – ehelyett elrendeli a karanténba zárásukat.

Ezen felül egy újabb véneknek szóló Őrtorony oktatóvideó szivárgott ki. Ez egy dramatizálást mutat be két vénnel, akiket egy vigasztalan hölgy keres meg. A hölgy elmondja nekik, hogy öngyilkosságot tervez és megdöbbentő módon az elképzelt vének egyáltalán nem említik a szakorvosi segítség ötletét.


Végül az Ébredjetek! cikk tartalmaz egy részt a vallásosságról, amely ezt mondja:
A Biblia nem állítja azt, hogy a vallásosság gyógyír a fizikai bajokra.” – Ébredjetek!, 2014. december.
Az előbb említett oktatóvideóban (aminek a megtekintését csak javasolni tudom) a hölgy, aki mentális egészségi vészhelyzetben van, szellemi tanácsadásban részesül, melyben a Biblia, különösen pedig a Jób könyve az elsődlegesen felhasznált eszköz. A videó arra tanítja a véneket, hogy használják a Bibliát arra a célra, hogy gyógyászati problémákat kezeljenek, ami tökéletesen ellentmond annak a tanácsnak, amit az Ébredjetek! cikkben találunk.

Kétféle módon beszélnek


Noha a vének az oktatóvideóban elképzelt helyzetekben voltak, viselkedésük és tetteik egy bizalmas kézikönyvön alapulnak, aminek a címe: “Terelgessétek Isten nyáját”. A “Segítségnyújtás a gyengéknek” című részben, az “Azok buzdítása, akiket bántalmaztak gyermekkorukban” alcím alatt a pszichológiai és pszichiátriai közösségeket két bekezdésben is megemlítik:
... Nem szabad elfelejteni, hogy a vének nem elmegyógyász szakorvosok vagy terapeuták, hanem szellemi pásztorok (1 Pét 5:2). Következésképpen nem kellene csoportterápiára emlékeztető megbeszéléseket tartanotok. Nincs szükség arra sem, hogy időt töltsetek pszichológiai vagy pszichiátriai témájú világi kiadványok olvasásával. Nem kell egy szakképzett terapeuta szerepét betöltenetek. Ha valakinek komoly mentális vagy érzelmi betegsége van, lehet, hogy szakorvosi segítségre van szüksége w 89/4 24-25. o.).
Első pillantásra ez a bekezdés ésszerű tanácsnak tűnik a vének számára, hogy kerüljék el a terapeuta szerepét. Ők nem képzett szakemberek, és jogosan mondják nekik, hogy maradjanak távol attól a szereptől. Ugyanakkor a megfelelő kezelés ajánlásáról semmit sem mondanak. Ehelyett a szöveg némileg homályosan elismeri, hogy bizonyos embereknek szakorvosi segítségre van szüksége.

Négy bekezdéssel később a kézikönyv feldolgozza, hogy az Őrtorony mit is szeretne látni a vének testületeitől a szakorvosi segítség témájával kapcsolatban (a kiemelés tőlem származik):
... Időnként előfordulhat, hogy egy érzelmileg kimerült keresztény szakorvosi segítséget keres. Az, hogy egy keresztény vagy a családja igénybe veszi-e egy pszichiáter, pszichológus vagy terapeuta segítségét, személyes döntés kérdése. Egy vénnek nem szabad magára vállalnia azt a felelősséget, hogy egy konkrét orvost vagy intézményt javasoljon. A figyelmükbe ajánlhatja vagy meg is beszélheti velük azokat a kiadványokban található gondolatokat, melyek óva intenek olyan kezelési módoktól, melyek ellentétben állhatnak a bibliai alapelvekkel w 89/4 24-28. o.; w 83/3 22-30. o.; w 76/16 22-24.o.). Bár személyes döntés kérdése, hogy részt vesz-e valaki egy szakterapeuta által vezetett csoportterápián, ha nem elég óvatos, megtörténhet, hogy ezeken az alkalmakon bizalmas dolgokat tár fel a keresztény gyülekezet egy másik tagjáról.
Azt akarják, hogy a szakorvosi kezelés az “érzelmileg kimerült keresztény” saját döntése legyen, anélkül, hogy a vének ezt javasolnák. Pontosan ezért nem említik egyáltalán a szakorvosi segítséget az oktatóvideóban az öngyilkosságra készülő hölgynek. Az elképzelt vének viselkedése éppen olyan, mint a kézikönyvben, melyet pontosan ugyanúgy kikényszerítenek, mint ahogy igazgatótanácsi tagok egy szervezeti alapszabályhoz ragaszkodnak.

A fenti bekezdés még helyteleníti is a terápiát, amennyiben az ellentétben állna a “bibliai alapelvekkel” és negatívan beszél annak lehetőségéről, hogy bizalmas dolgokat tárhatnak fel egy szakorvosnak.

Az Ébredjetek! egy pozitív, haladó képet fest a nyilvánosság számára, miközben a titkos vének könyve elmerül az aggodalmakban, hogy megvédelmezzék jogilag a társaságot.

Az Őrtorony azt szeretné, ha ehhez hasonló kijelentéseket látnának tőle: “A mentális zavarok nem a gyengeség vagy valamilyen jellemhiba jelei.” A véneknek szóló oktatóanyagukban azonban a szakorvosi segítség csupán egy olyan fejezetben található meg, melynek címe: “Segítségnyújtás a gyengéknek”. Egyértelmű, hogy itt két vallás van jelen: az igazi, amely a zárt ajtók mögött működik, valamint az, amit a nyilvánosság felé mutatnak.

Etikátlan toborzás


A 2014. decemberi Ébredjetek! tökéletes példaként szolgál azokra az etikátlan toborzási taktikákra, amiket az Őrtorony az illetéktelen befolyásolás arzenálja részeként alkalmaz.

Az Ébredjetek!-et úgy adják a nagyközönségnek, hogy azt a képet mutassa be, amit az Őrtorony szeretne kivetíteni a kellemetlen valóság helyett. Számos Jehova Tanúja, illetve a potenciális újoncaik valószínűleg elhiszik azt, amit az Ébredjetek! mond. A cikket arra szánták, hogy elhitesse az emberekkel a vallás ésszerűségét, amikor az valójában minden, csak nem az.

Az Őrtorony egész története során hadilábon állt az egészségügyi közösséggel olyan ügyekkel kapcsolatban, mint a vérátömlesztés, a védőoltások és szervátültetések. A pszichiátriai közösséget, legalábbis az én tapasztalataim szerint, mindig is inkább konkurensnek tekintették, mint szövetségesnek.

Aztán egyszer csak a semmiből az Őrtorony ezen az Ébredjetek!-en keresztül komolyan azt sejteti, hogy a mentális egészségügyi szakorvosok a szövetségesei, miközben titokban arra képezi ki a vénjeit, hogy “szellemi” gyógymódokat alkalmazzanak ezekre a vészhelyzetekre.

Szeretnék megtartani, amit kisütöttek, sőt el is fogyasztanák azt.

A “Nagy Orvos” külső segítséget vesz igénybe


Felfigyeltem egy tendenciára, hogy az Őrtorony és az egészségügyi közösség hogyan hatottak egymásra történelmileg. Először az Őrtorony merészen előlép és ‘bibliai’ érvek segítségével orvosi tanácsokat tesz közzé általában isteni tiltás formájában valamely kezelésről.

Miután a tudományos közösség elsöprő bizonyítékokat gyűjtött az új technológia általános életképességéről a tiltást feloldják (vagy felhígítják), miközben Isten bölcsességét, könyörületét és kegyelmességét dicsérik, hogy “új világosságát” éppen a megfelelő időben osztja szét. Mindent úgy rendeznek el, hogy bármi történjék is, az Őrtorony mindig felmenthesse önmagát a felelősség alól, ahogy a szükség diktálja.

Amennyire csak vissza tudok  emlékezni az Őrtorony ennek a világnak minden egyéni teljesítményét elutasította. Egy ilyen megbélyegzés azokkal szemben, akik befektetnek a vallás határain kívül természetes módon kitermel egy olyan népességet, amely híján van a képzett szakértelemnek.

Így tehát Jehova Tanúi, akiket állítólag a “Nagy Orvos” vezet, aki diagnosztizálja a “mentálisan beteg” hitehagyottakat, ironikus módon igencsak nélkülözik a hozzáértő gyógyítókat és az Ébredjetek! azt tanácsolja a Tanúknak, hogy keressenek segítséget a tanult világban – pontosan abban a világban, amit mindig is úgy ítéltek el, hogy nem érdemel semmi mást csupán egy tüzes és megalázó pusztulást.

Mindig is azt tanultam, hogy a kereszténység a megoldás a megtört szívre [Luk 4,18]. Mégis a 2014. decemberi Ébredjetek!-ben bemutatott információk alapján az elnyomottak gyógyítását most kiszervezik.

A jó tanács mégiscsak jó tanács


Eltekintve az Ébredjetek! cikk utolsó részétől (ahol az Őrtorony elképzelése a “mentális egészségről” “létfontosságúnak” minősül - az angol szövegben, a ford.) szükséges azt is megjegyezni, hogy jó tanácsot ad. Nagyon bölcs dolog a mentális egészségi problémával küzdő emberek részéről, ha szakorvosi segítséget keresnek minden egyéb teljeskörű megközelítés mellett. Ugyanakkor úgy érzem, fontos rámutatnom, hogy ez a tanács ellentmond a tényleges Őrtorony tanításnak és a titkos útmutatóknak, amik írott formában és felvételeken is a gyülekezeti vének kezében vannak a Vezető Testületüktől.

A kettős mérce ellenére remélem, hogy sok ember megkapja azt a kezelést, amire szükségük van ennek az Ébredjetek! cikknek köszönhetően. Bármely útmutatás a megfelelő orvosi kezelés irányában pozitív dolog. Csupán azt szeretném még, ha az Őrtorony feltakarítaná a háttérben található szemétdombját, ahelyett, hogy egyszerűen a védjegyüket fényesítik.


Forrás: jehovatanui.blog.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison