"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. november 18., hétfő

Jehova Tanúi - A leépülés útján?

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]

Jehova Tanúi az egyik legerőteljesebb és leglátványosabb térítő felekezet napjainkban. Világszerte seregnyi kitartó és lelkes tagjuk talpal házról házra, sürgetve az embereket, hogy élet-halál kérdéseként fogadják el a tanításaikat. Állításuk szerint több mint egymillió embert térítettek meg az elmúlt években, főként Amerikában; a Saturday Evening Post, a Collier's Weekly és a Reader's Digest kiadványok is nemzeti és nemzetközi fontosságú jelenségként említették őket.


Minden harsonaszó vagy ceremónia nélkül további három ország vesztette el helyi Őrtorony-fiókhivatalát, amint a szervezet csendben tovább folytatja leépítési műveleteit.

Észtországot, Lettországot és Litvániát már mind megfosztották fiókhivatalától. Ezen országok véneinek mostantól a finnországi fiókhivatalnak kell jelenteniük minden olyan ügyben, amit a helyi gyülekezetek nem tudnak kezelni.

Csupán egy év telt el a Balti-tenger túloldalán végrehajtott hasonló "összevonások" óta, amikor Svédország és Norvégia a Dánia területén újonnan alakult "skandináv fiókhivatal" fennhatósága alá került.

2011-ben bezárták az új-zélandi és írországi fiókhivatalokat, nem is beszélve a Latin Amerikában lezajlott radikális átszervezésekről, ahol nem kevesebb, mint hat fiókhivatalt szüntettek meg. Ezen országok bétel-szolgáit vagy hazaküldték vagy átirányították, ahogy a mexikói fiókhivatal átvette a térség irányítását. Az ok? "A technikai fejlődés egyszerűbbé tette a munkát", és az egykori bétel-szolgák így "több időt tudnak szentelni a prédikálásnak" - írta nemrég egy jw.org cikk a fiókhivatalok "összevonásával" kapcsolatban.

Térkép Az Őrtorony 2012. augusztus 15-i számából,
mely a Mexikóval összevont Közép-Amerikai fiókhivatalokat ábrázolja



A sárgával jelzett, közelmúltban bezárt hat fiókhivatal közé tartozik a nemrégiben felavatott nicaraguai és a panamai is, ahol 2004-ben, illetve 2005-ben felavatási ünnepségeket tartottak, hogy az új létesítmények felépítését bejelentsék. Amikor Samuel Herd eljött, hogy megtartsa felavatási beszédeit, a testvérek aligha sejtették, hogy még tíz év sem fog eltelni, és a fiókhivatalok már fölöslegessé válnak.

Az El Salvador-i fiókhivatal 1988-as felavatási ünnepségéről a következő hurrá-optimista beszámoló olvasható az 1990-es Évkönyvben:
„'Éljen a teokrácia, mely egyre csak nő! Csodálatos fejlődésnek lehetünk tanúi.' 1988. november 12-én, szombaton, 22.091 hang énekelte együtt ezeket a lelkesítő szavakat a közép-amerikai El Salvadorban felépített új fiókhivatal és bételotthon ünnepélyes felavatásán.” yb90 16. oldal (angolban)
Az ember önkéntelenül is elgondolkodik: ha az El Salvador-i fiókhivatal megnyitása és felavatása azt jelentette, hogy a teokrácia „csodálatos fejlődés” közepette „egyre csak nő”, akkor hogyan magyarázzák a Tanúk, hogy most pedig – globálisan több tucat fiókhivatallal együtt – bezárták? A Társulat visszavonulása kétségkívül Európában a legnyilvánvalóbb és legvéletlenszerűbb, amint ezt a következő térkép is mutatja:

Kérlek, vedd figyelembe, hogy a fenti térképen megjelenített információkat a legjobb tudásom szerint állítottam össze, és abból a vajmi kevés átlátható információból, amit az Őrtorony megadott a bezárt fiókhivatalokról.

Alapvetően a sötétkék országok jelölik azokat a fiókhivatalokat, ahonnan több országot irányítanak, míg a legvilágosabb kékkel jelölt országok mutatják a nemrégiben bezárt és egy másik ország ellenőrzése alá vont fiókhivatalokat. Egyes országokban (mint például Fehéroroszország, Bosznia és Málta) tudomásom szerint soha sem volt fiókhivatal, ennek ellenére azt is próbáltam megjelölni, hogy mely fiókhivatalok fennhatósága alá tartoznak ezek az országok (Oroszország, Horvátország és Nagy-Britannia).

A fenti térkép jelöléseinek írásos összefoglalója:
  • skandináv fiókhivatal (Dánia) - jelenleg innen szolgálják ki a Feröer szigeteket, Grönlandot, Izlandot, Norvégiát és Svédországot.
  • finnországi fiókhivatal - jelenleg innen szolgálják ki Lettországot, Észtországot és Litvániát.
  • németországi fiókhivatal - jelenleg innen szolgálják ki Luxemburgot, Ausztriát és Svájcot.
  • franciaországi fiókhivatal - jelenleg innen szolgálják ki Guadeloupe-t, Martinique-t, Francia Guyana-t, Réuniont, Mayotte-t, Saint-Pierre-t és Miquelont.
  • angliai fiókhivatal - jelenleg innen szolgálják ki Írországot és Máltát.
  • szlovákiai fiókhivatal - jelenleg innen szolgálják ki Csehországot.
  • görögországi fiókhivatal - jelenleg innen szolgálják ki Ciprust.

Egy drámai visszafordulás

A fenti térkép összes változása közül az észt és a lett fiókhivatalok bezárása jelenti a legnagyobb meglepetést a helyi testvéreknek ezekben az országokban. Ez azért van, mert a fiókhivatalok még csak 2010-ben nyíltak meg, és máris megszűnésre lettek ítélve, mindössze három évvel később. És ha van egyáltalán olyan dolog, ami a legtalálóbban szimbolizálja az Őrtorony leépítését és 180 fokos fordulatát, hát ez a már megszűnt észtországi fiókhivatal hivatalos üdvözlő brosúrája - ami 2010-ben jelent meg.
Bár az Őrtorony elszántnak tűnik abban, hogy üdvözölje ezeket a fiókhivatal-bezárásokat, bármilyen drasztikusak is legyenek, mondván ezek bizonyítják, hogy "Isten eltörli és megszünteti a nemzeti határokat" (w12 8/15 p.16), nem szükséges túl sok szkepticizmus ahhoz, hogy átlássunk a csavaron, és rájöjjünk arra, hogy a szervezet folyamatosan visszavonulóban van.

A 2010-es évkönyv 118 fiókhivatallal dicsekedett (2009-ben), de 2012-re ez a szám már 96-ra zuhant. Ezekkel a legutóbbi bezárásokkal Észak-Európában a 2013-as adat várhatólag további csökkenést fog mutatni az Őrtorony globális nagyságában. Ez nem az a fajta sima, lépcsőzetes átállás, amit elvárhatnánk a Társulattól, ha mindez csak a nagyobb hatékonyságról szólna, és a pénz nem játszana szerepet.

Én már világosan elmondtam a véleményemet az Őrtorony leépülésének az okairól ezen a honlapon, így ahelyett, hogy ismételném magam, ezt a cikket egy idézettel zárom. Általában nem szeretek meg nem erősített forrásból idézni, de tekintettel a bizonyítékok túlsúlyára, ebben az esetben kivételt teszek. Julia Orwell (ennek az oldalnak jól ismert látogatója) a következő észrevételt tette a jehovahs-witness.net fórumon:
"Egy tiszteletreméltó és elismert vén azt mondta az év elején, amikor a sok eladásról kérdeztem, hogy azért kényszerültek ezekre rá, mert egyszerűen nem úgy érkeznek már az adományok a fejlett országokban, mint régen."
Tekintettel ezen most zajló eladások gyorsaságára és kegyetlenségére, ez az idézet hitelesnek hangzik.

Forrás: jehovatanui.blog.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: én annyit látok, főleg ennek a blognak az olvasásakor, hogy erőszakosak, egysíkúak, felkészületlen és labilis embereket céloznak meg. Ráadásul nem az Újszövetség szeretetét viszik el, mint alaptanítást, hanem az Ószövetség büntető/nevelő Istenének az üzentét. Mintha életükben nem lenne jelen az Újszövetség. Egyre inkább látszik, hogy mindenhol az Ószövetség jön példaként, pedig azt Jézus Urunk megtestesülésével, életével és kereszthalálával beteljesítette, és Újszövetséget adott az Ő testében és Vérében. Megváltott minden megholt, élő és még meg nem született embert a bűneitől, azáltal, hogy engesztelő áldozatul adta saját magát az Atyának bűneink miatt.
Talán Isten is megunta, hogy nevében olyanokat tanítanak, ami ...

Mint a régi viccben [elnézést kérek klerikus, főleg a dogmatikus olvasóktól]: "A dogmatika tanár meghal és a mennyországban a külön ítéletkor Jézus elé járul. Mondja neki Jézus, hogy akkor most menj fiam a tisztítótűzbe. 'De Uram! Én téged tanítottalak.' vet ellene a dogmatika tanár. Igen fiam, de olyanokat is tanítottál, amiről még én sem tudok."