"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. november 9., szombat

Jehova Tanúi hihetetlen hitvallása (1974) - VIII. rész

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]

Jehova Tanúi az egyik legerőteljesebb és leglátványosabb térítő felekezet napjainkban. Világszerte seregnyi kitartó és lelkes tagjuk talpal házról házra, sürgetve az embereket, hogy élet-halál kérdéseként fogadják el a tanításaikat. Állításuk szerint több mint egymillió embert térítettek meg az elmúlt években, főként Amerikában; a Saturday Evening Post, a Collier's Weekly és a Reader's Digest kiadványok is nemzeti és nemzetközi fontosságú jelenségként említették őket.

Veszélyben Isten legfelsőbbsége! 

Jehova Tanúi most még mélyebben vetik bele magukat az úgy nevezett bibliai teológiájukba. „Hogy vezesse és védelmezze az emberiséget”, mondják, „Isten egy ‘felkent kerubot’ (Ezékiel 28:13, 14) küldött, egy őrangyalt. Ez a kerub becsvágyó lett, azt akarta, hogy annyira imádják őt, mint magát Jehova Istent, ezért áruló lett, és rávette az embereket, hogy szegüljenek ellen Istennek”.

Ez tömör zagyvaság. Ezékiel próféta főként a szimbolikus nyelvre támaszkodva írja körül Tírusz királyát, az Édenkert egy lakójához hasonlítva őt, akit száműztek bűnei miatt. Ez a rész semmiféle olyan értelemmel nem bír, amit Jehova Tanúi belemagyaráznak. A Szentírásban a legapróbb jelét sem találjuk annak, hogy bármilyen „őrangyal” becsvágyóvá vált, majd elárulta Isten, maga után rántva az embert. Tényszerűen nézve, Ezékiel arról szónokolt, hogy ahogyan az őrangyal kivezette az első szüleinket az Édenkertből, mert ellenszegültek Istennek, úgy fogják majd Tírusz királyát megfosztani trónjától és száműzni. (Néhány egyházatya, hogy elsimítsák az ügyet, Lucifer végzetét a büszke Tírusz királyéhoz hasonlította.)

„Ez”, folytatják a Tanúk, „azonnal felveti a kérdést: kinek a hibája volt tehát, hogy az ember bűnbe esett?” Annak a fejezetnek a lényegtelensége, amellyel megpróbálják bevezetni ezt a problémát, semmiféle kérdést nem vet fel, kivéve azt, hogy milyen jogon értelmezik úgy a Szentírást, ahogy épp a kedvük tartja. Ha ettől eltekintünk, azonban, végigmehetünk az egyik gondolatmenetüket követve. „Jehova Isten”, kérdezik, „gyengének teremtette volna meg az embert, és mégis tökéletes engedelmességet várt, ha meg akarta tartani az életét? Így hát az Ördög vitába szállt, azzal kérkedve, hogy el tudja fordítani az embereket Istentől. Lásd Jób első és második fejezet”.

Az ember teljesen hiábavalóan nézi az említett fejezeteket bármiféle utalás után is kutatva, arra vonatkozóan, hogy az Ördög vitatta, hogy az Isten gyengének teremtette az embert és mégis tökéletes engedelmességet várt. Ezektől a fejezetektől nyugodtan eltekinthetünk, mert még annyi közük sincs az esethez, mint Gilbert „tavasszal nyíló virágainak”.

Persze az igaz, hogy Isten engedelmességet várt az első szüleinktől; mindazonáltal nem teremtette őket gyengének. Szabad akarattal ruházta fel őket, így Isten nem kényszeríthette őket arra, hogy jók legyen, ahogyan az Ördög sem kényszeríthette őket arra, hogy gonosszá legyenek. Az Ördög nem tehetett mást mint csábította őket. Nem voltak semmiféle kényszer alatt, ami miatt engedniük kellett volna a csábításnak. Módjukban állt az ellenállás, és az ő hibájuk volt, hogy nem tudták megállni és az engedetlenség bűnébe estek, ahogyan azt az Ördög korábban javasolta. Most azonban ugorjunk a szörnyű következményekhez - Jehovához!

„Jehova neve és legfelsőbbsége érintetté vált”, mondják nekünk teljes komolysággal. Noha a Szentírásban sehol sem fordul elő a „Jehova” név, mint az már láthattuk. Ahogyan Isten felsőbbségére nézve sem volt semmiféle veszély. Amit az első szüleink bűnbeesése magában foglalt, az az ember saját örökös sorsa. Hogy a bűn után, vajon, az emberiség kapna-e egy esélyt a megbánásra, rendelkezésére bocsátva az üdvözülés eszközeit, hogy megmenekülhessen az örökös csapástól, teljes mértékig Isten szeretetén és könyörületességén múlik. Az Újszövetségből pedig megtudhatjuk, hogy „Isten úgy szerette az embereket, hogy az egyszülött Fiát adta oda” (János 3:16 EF) az emberiség megváltásáért.

Mindazonáltal a Tanúk máshogy látják a dolgokat. „Hogy bebizonyítsa az ő legfelsőbbségét”, mondják, „hogy rábizonyítsa az Ördögre a hazugságát, hogy bizonyítsa képes volt az Ördög összes mesterkedése ellenére is hozzá hű maradó embereket teremteni a földre, Jehova megengedte az első emberi párnak és az Ördögnek, hogy tovább éljenek.

Ez eddig teljesen lenyűgöző. Istennek nem volt szüksége arra, hogy bármit is bizonygasson bárkinek. Könyörületességében elnapolta a fizikai halál büntetésének kiszabását, amely az első emberre várt, ígért nekik egy jövőbeli Megváltót, biztosítva nekik egy alkalmat a megbánásra. Az emberek lelke, ahogyan az Ördögé is, a természetüknél fogva halhatatlanok, felépítésüktől kezdve képtelen voltak megszűnni létezni, legyen akármilyenek is a létezésük körülményei, legyen az boldogság vagy nyomor. Nem volt szükség különösebb engedélyre, hogy tovább élhessenek, mert hiszen így kellett tenniük elsősorban a természetük szükségletei miatt, amit Isten adott nekik.

De térjünk vissza Istenhez. Hogy biztosítsanak számára valamiféle önigazolást, a Tanúk Isten részéről úgy képzelik, hogy „Jehova tudta, hogy a leszármazattaik némelyike hűséges marad majd hozzá, és így tanúi lesznek az Ő legfelsőbbségének”. Mintha Istennek egy fikarcnyi szüksége is lett volna arra, hogy a teremtményei közül bármelyik is tanúja legyen az Ő legfelsőbbségének. Ha bármelyik teremtmény elismeri az Ő legfelsőbbségét, ettől még Ő nem lenne felruházva a legfelsőbbséggel; ugyanakkor valószínűleg elveszteni sem tudná, ha bármelyik teremtmény tagadná azt. Az Istennek való alárendelés, vagy az ellene való lázadás hatásai nem Istenre voltak hatással, hanem magukra a teremtményekre. Az Ő könyörületességében, Isten gyógyírt adott az emberiségnek a bűnös lázadás rossz hatásaira, amelyet az emberi teremtmények maguk hoztak a fejükre.

Az történetesen igaz, amit ezután mondanak, hogy „Ábeltől kezdve, Jehovának voltak tanúi a földön”, „Isten” értelemben használva a sehol sem leírt „Jehova” nevet. Azonban Jehova önkényes Tanúit nem tudjuk számon tartani Isten feljogosított tanúi közt. Csupán egy modern, protestáns szektát tesznek ki, amelyet a Pennsylvania állambeli Pittsburgben, az ex-kongrecionalista Charles Taze Russell alapított, aki 1872-ben, 20. életévében járva, azt képzelte, hogy ő egyes-egyedül felfedezte a Biblia valódi értelmét, és buzdította a követőit, hogy legyen tanúi világszerte az ő különc meglátásainak és véleményének. Russell pásztor „tanúinak” egy lapon való említése az emberiségnek Isten által küldött és felhatalmazott hírvivőkkel, nem csak a józan észt sértené, hanem csorbát ejtene Isten nevén is, aki alig akar kifogyni a nyíltan kimondott istenkáromlásokból. 

Miért lett Isten emberré 

Senkit se vezessen félre ez az alcím, hiszen, mint ahogyan már láthattuk, Jehova Tanúi nem hisznek abban, hogy Isten emberré vált. Azt tartják, hogy Krisztus maga valamiféle szellemteremtmény megtestesülés volt, aki, noha létezett már más teremtmények előtt, nem létezett örökké, és aki biztosan nem volt egyenlő Istennel.

Azonban, miután beállították a díszletet, ahogyan az volt, most megpróbálják elmagyarázni Krisztus misszióját, úgy ahogyan azt ők gondolják. „Hogy igazolja a nevét, hogy a földre vonatkozó szándékot megérthessük, és hogy az emberek, akik becsületesek voltak életet kaphassanak”, mondják, „Jehova elküldte az Ő fiát erre a világra, hogy ‘lelkével kiváltsa sok más emberét’ és hogy ‘tanúsítsa az igazságot’.  

Mivel a Tanúk tagadják a Szentháromságot és Isten a Fiú létezését, ezért őszintébb lett volna a részükről, ha nyíltan kijelentik, hogy úgy hiszik, hogy az ő Jehovájuk küldött néhány szellemteremtményt erre a világra; pontosan úgy, ahogyan Charles Taze Russell eredetileg mondta, azonosítva a szellemteremtményt Mihály arkangyallal.

Ami pedig Isten szándékát illeti, azonnal ki is zárhatjuk a nevének igazolását (noha a neve nem „Jehova” volt). Isten érvényesíthette volna a jogait azzal, ha engedi az embereket teljesen elszenvedni az igazságosan kiszabott büntetést a bűneikért cserében. És maga a Szentírás tanítja, hogy Isten megváltói tevékenységét abszolút a szeretet és a könyörületesség vezette szabadon. Ahogyan az sem állt Isten szándékában, hogy megvalósítsa az erre a “földre”, mint bolygóra, vonatkozó célját. Arra irányult minden, hogy a kegyből kiesett emberiségnek rendelkezésére álljanak az eszközök, hogy a mennybéli örök boldogság beteljesedését elnyerhesse.

A biztosíték is helytelen, hogy ez azokra korlátozódik le „akik becsületesek voltak”, ami Jehova Tanúira egyáltalán nem igaz. A kiváltás olyan embereknek szólt, akik megbánták bűneiket. Nem az Új Testamentum mondja azt, hogy „Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűnünk, önmagunkat csaljuk meg, és nincs meg bennünk az igazság” (1János 1:8)? És nem Krisztus maga mondta: „nem az igazakat hívogatni jöttem, hanem a bűnösöket a megtérésre” (Máté 9:13)?  Jehova Tanúi szakadatlanul idézik a Bibliát, azonban fogalmuk sincs róla, hogy mit is tanít igazán. 

„Krisztus felmagasztalása” 

A hivatalos Jehova Tanúi dokumentum következőnek ahhoz a gondolathoz fordul, hogy Krisztus számára mit jelentett a saját küldetése. Ehhez a szekcióhoz az Ő istenségének tagadásával lát hozzá:: „Egy szűz hordta ki”, írják, „az Ige testté lett, amelyet egy asszonyból vettek; ezért ő maga is egy hús-vér teremtmény volt.

Amit Jehova Tanúi értenek ezen az az, hogy Ő csak ennyi volt. Minden Istennel és az ő Fiával, akit erre a világra küldött, kapcsolatos beszédük színtiszta tettetés. Nem hiszik, hogy Istennek van fia. Ennek ellenére milyen igazságot fed fel a Szentírás? Azt, hogy Isten örök fia, az Ige „Istennél volt, és Isten volt az Ige” (János 1:1-3), aki mindeközben megmaradt Istennek, vett magának egy emberi természetet is, amely Szűz Máriából született. Az emberi természet igazából egy hús-vér teremtés volt: de az isteni személy, aki birtokolta, még mindig mondhatta, az isteni mivoltának következtében, amelyet mindig visszatartott: „Én és az Atya egy vagyunk” (János 10:30); valamint „Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok” (János 8:58) - egyértelmű kinyilatkoztatása annak, hogy Ő volt a Mindenható Isten, aki korábban azt mondta Mózesnek: „mondd Izráel népének: A »VAGYOK« küldött hozzátok.” (2Mózes 3:14 EF)

A Biblia tanításának a további kifigurázása így folytatódik. „Amiért megmutatta, hogy a tökéletes ember képes a csorbítatlanságra az Ördög ügyködésének ellenére”, mondják, „Isten feltámasztotta Jézust a holtak sorából és ‘fel is magasztalta őt az Isten mindenek fölé’ (Filippi 2:5-11)”. Semmilyen hithű keresztény nem fogadná el ezt. Nem azért, mert a mi Urunk megmutatta, hogy az ember önmagában, aki noha tökéletes, az Ördög ellenére is képes megőrizni a romlatlanságát, hanem mert egy isteni személyt, egyenlően Isten az Atyával, megtestesülésként megalázkodva, és elszenvedve a halált az emberi testében, utána Magához vette, teljesítve az Atya akaratát - ennek okáért magasztalták fel Jézust még az emberiségében is; és nem pusztán egy „magasabb pozícióba”, hanem örökké tartó dícsőségbe. Ebből következik, hogy az imádat ami Istent magát illeti, ugyanúgy kijár Krisztusnak is mind isteni mivoltában, mind teremtett emberiségében, amit magának adott. Abban az emberiségben ő az „uraknak Ura és a királyok Királya” (Jelenések 17:14), amihez pedig Szent Pál ragaszkodik: „hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban” (Filippi 2:10).

Az egyedül Istennek kijáró legfelsőbb imádat, ezért, Krisztust, az ő dicsőített emberiségében, is megilleti, annak következtében, hogy ő a második isteni személy a Szentháromságban. Helyesen használhatjuk a nagyon földhöz ragadt Jehova Tanúira a szavakat: „Érzéki ember pedig nem foghatja meg az Isten Lelkének dolgait: mert bolondságok néki; meg sem értheti, mivelhogy lelkiképpen ítéltetnek meg” (1Korintusz 2:14).

<<<Folytatás következik >>>

Forrás: jehovatanui.blog.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison