"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. november 25., hétfő

Egy érsek imája és az abortusz

Az amerikai püspöki konferencia elnöke, aki egy abortuszklinika előtt térdelve imádkozik az abortusz végetvetéséért, ritka, Európában ismeretlen kép. Az amerikai püspökök ezt a püspök-társukat választották új elnöküknek: Louisville érsekét, Msgr. Joseph Kurtz-t.
Az amerikai püspökök között Kurtz érsek „mérsékeltnek” számít, amit Európában akár konzervatívnak is nevezhetünk. … Benedek lemondásával és Bergoglio megválasztásával beállott változások ismeretében az amerikai püspökök olyan személyt akartak megválasztani, aki a szükséges flexibilitással rendelkezik és megfelel az új római helyzetnek. El akarták kerülni, hogy választásuk Rómában ellenpozícióként vagy ellenállásként hasson.


Msgr. Kurtz pragmatikus ügyintézőnek számít, ugyanakkor ortodoxnak a „vita tárgyát nem képezhető” értékek tekintetében. A fenti fotó az érseket mutatja, ahogy egy abortusz-klinika előtt térdelve imádkozik. Kép és példakép, melyet máshonnan nemigen ismerünk.

A homo-„házasság” kérdésében Msgr. Kurtz, mint a püspöki konferencia családi ügyekkel megbízott püspöke, a tévévitákban sokszor védte a katolikus Egyház álláspontját. 2010-ben a homo-„házasság” legalizálását „foltnak” nevezte, miként a Roe Wade elleni ítéletet is, mellyel az USA-ban a terhesség-megszakítást legalizálták. Ezért a homo-szövetségek tömegeket mobilizáltak az érsek ellen, aláírásokat gyűjtöttek, amiben azt követelték, hogy ne őt válasszák meg az amerikai püspöki konferencia elnökének.

Forrás: Katolikus Honlap (katolisches.info)

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: az emberben felmerül a kérdés, hogy a magyar és európai püspöki konferencia elnöke Erdő (Grünwald) Pétert mikor fogjuk térde állva imádkozni látni egy fontos tévelygés esetén, vagy amikor az Alfaszövetség az abortusz ellen tiltakozik március 25-én Gyümölcsoltó Boldogasszony, esetleg Aprószentek napján.