"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. március 27., csütörtök

Átvehető kezdeményezés lehetne nálunk is...

Tavaly nagyböjt előtt Felső-Normandia három püspöke úgy határozott, hogy minden szombaton 17 órakor megszólaltatják egyházmegyéik összes templomának harangját, beleértve azokat a templomokat is, ahol nem készülnek szertartásra ebben az időben – írja a La Croix. Így emlékeztetjük az embereket arra, hogy másnap fontos, és különleges jelentőséggel bíró nap következik”, hiszen a vasárnap az Úr napja – írták közös nyilatkozatukban a püspökök, amelynek célja a vasárnap kivételes jellegének megőrzése. Most – egy évvel később – mindhárman egyetértenek abban, hogy a szokás beépült a régió életébe. Ez a szerény jelzés nem zavar senkit, a lakosság egy része észre sem vette, a másik része viszont minden szombat este megáll egy pillanatra, és arra gondol, hogy másnap ünnepnap következik.



A templomok ugyan nem az egyház, hanem az önkormányzatok tulajdonában állnak, de a polgármesterek többsége kedvezően fogadta a kezdeményezést. A roueni egyházmegye ötszáz polgármesteréből, akiknek Descubes püspök ez ügyben levelet írt, mindössze egyetlennek volt ideológiai ellenvetése, egy másik pedig jelezte, hogy fizikai okokból nem tud eleget tenni a kérésnek, mivel a harangozáshoz sem a harangtorony, sem a harang nincs megfelelő állapotban. Az összes többi városatya azonban készséggel módosította a harangozás rendjét, néhányan pedig még vissza is írtak a püspöknek, hogy személyesen és társadalmi szempontból is nagyon pozitívnak tartják a kezdeményezést.

Kérésük indoklásaként a felső-normandiai egyházmegyék elsősorban emberi, és csak másodsorban vallási okokat soroltak fel, rámutatva, hogy a vasárnap nemcsak a szentmise napja, hanem az időkorlátok nélküli családi, sport és kulturális kikapcsolódásoké is. Le Havre-ban például „több nem vallásos önkormányzati képviselő is úgy nyilatkozott: helyesli, hogy ez a kezdeményezés emlékezetünkbe idézi, miszerint nem csupán gépek vagyunk, akik folytonosan dolgoznak, hanem van életünk a munkán kívül is” – mondja el Didier Roquigny püspöki helynök.

A hívek körében is egyetértés uralkodik a szombat esti harangszó pozitív hatásait illetően. Valamelyik szombat délután  ez egyik keresztelést végző pap megállt egy pillanatra a szertartásban, hogy elmondja a megjelenteknek, mit is jelent az imént felhangzott harangszó. Néhány héttel később – amikor Rouen harangjai éppen szóltak – a püspök egy munkatársa meghallotta, amint néhány járókelő arról beszélget: vajon mi is lehet a harangozás oka. „Az a fontos, hogy mindig akadjon a közelben egy hívő, aki válaszolni tud a kérdésükre” – tette hozzá Descubes püspök.

Forrás: Magyar Kurir