"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. március 9., vasárnap

1. Vasárnap a Nagyböjtben

A mai Vasárnappal kezdődően a Szent X. Piusz közösség budapesti szentmiséjének a Homíliáját fogom posztolni kommentek nélkül. Ugyanis arra nincs szükség. Mint ahogyan az oldalsávban látható a Miserendben mely napokon van Szentmise, így ez is azokhoz fog igazodni. Azokon a Vasárnapokon, amikor nincs Budapesten Szentmiséjük, lesznek posztok.
Így álljon a mai napon először rendelkezésére a kedves olvasónak a Homília.

Kedves hívek!
Az első Nagyböjti vasárnapon az Úr, ahogy a Szent Evangéliumban olvashatjuk a "Lélektől a sivatagba vezettetett." A Schott misekönyv zárójelben ezt pontosítja: " a Szentlélektől" Tehát a Szentlélek által lesz Urunk a sivatagba vezetve "hogy az ördög megkísérthesse". 40 napig és 40 éjszakán át böjtöl az Úr, elkülönítve és egyedül a sivatagban.
Ez nem egy jelzés arra, hogy ugyan ezt tegyük és kövessük az Urunk példáját?

A nagyböjt időszakában tartsd magad távol a világtól, annak lármájától és zavargásaitól, tartsd távol magad az ünnepségektől és kilengésektől, böjtölj és sanyargasd testedet. Élj a Szentlélektől vezetve 40 napon és 40 éjszakán át a sivatagban: a sivatag egy hely, a nyugalom és az egyedüllét helye.

Szentföldi látogatásomnál 1999-ben zarándokcsoportunk megnézett egy sivatagi vádit is, egy kiszáradt folyómedret Jordániában.

Nekünk, a hangos és zajos nyugatról származó embereknek ez egy szokatlan élmény volt: egy világ rádió, számítógép, televízió és hangoskodás nélkül.

Ehhez jön a mozdulatok nélküli sivatagi táj, a vörösesen fénylő sziklahegyek és az egyszínű sivatagi homok. Az idő mintha megállt volna és a léleknek ideje támad az élet lényeges dolgaira koncentrálódni.

De amikor a lélek nyitott a magasabbra, a sátán is közbelép, hogy a lelket megint visszavezesse az istentelen világba. Érdekes módon a Jó alakjában jön: szép Szentírási  idézetekkel. Az ördög ismeri természetünk gyengeségeit a bűnbeesés óta.

A háromszoros vágyakozással támad: A szem vágyával, a test vágyával és az élet büszkeségével.
  1. A köveket kenyérré: ez felel meg a test vágyainak:
    Az ember testének vágyai vannak, étel, ital és érzelmi élvezetek után. Helyes az, amikor a természetes rend után igyekezünk és helytelen, amikor kisiklik ez a természetes rend.
    A segítőeszköz az Úr válasza: "Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik.” [Mt 4,4]
    A Nagyböjtben lelkünknek szellemi táplálékot kell adnunk. Ez azt jelenti: jó vallásos könyveket és értelmes könyveket olvasni, tanulmányozni!
  2. "vesd le magad" [Mt 4,6]: itt a büszkeség beszél:
    Az ördög mindenkit, aki engedelmeskedik neki a szakadékba dönt. Az ördög megtéveszt, megaláz, megrendít, pusztít és gyilkol. Ő egy embergyilkos kezdetektől fogva. Az emberek gondolják, hogy felmagasztalódnak ha Isten nélkül élnek. Meg vannak tévesztve a saját önteltségüktől, büszkeségüktől, nem látják a valóságot, amely a  hamvazószerda szavaiban  van kifejezve: "Memento homo, quia pulvis es, et in pulveris reverteris"." Ember emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel!".
    Megtévesztve vannak a függetlenség szellemétől: szabadnak lenni! A valóságban az emberek a világ rabszolgái lesznek, az idő szellemétől elvakítva. Milyen bolond is a mai időnk, még az abortuszt és az egynemű házasságot is normálisnak kell elfogadnunk.
    Megtévesztve vannak, mivel nem veszi figyelembe az önuralom és erényekhez való nevelést: szakadékba lesznek döntve a függőségek által, mint például az alkoholtól, kontrollálatlan vágyaktól. Milyen sokszor tapasztalhatjuk, hogy ezek miatt mennek tönkre a házasságok, a családok és az egészség.
    Mert meg vannak tévesztve, mivel nem igyekeznek a szüzesség erényéért és így a paráznaság rabjai lesznek, annak pusztító hatásával.
    Az emberek szeretik felületes közhelyekkel vigasztalni és áltatni magukat: " A Jóisten majd a végén úgyis felkarol téged és angyalaival felvitet a mennyekbe."
    De az Úr megadja erre a válaszát: " Ne kísértsd Uradat, Istenedet.” [MTörv1 6,16]
    A gyógymód a kísértés ellen tehát ez: " Ne kísértsd Uradat, Istenedet.” tehát ne tartsad magad olyan nagynak. Ne tartsad magad olyan fontosnak. Térj meg az Úrhoz, az Istenedhez! Ha lekicsinyíted magad az Úr előtt, akkor segíteni fog. Akkor tényleg angyalait fogja küldeni, "nehogy kőbe üsd a lábad.” [Mt 4,6]
    A Luk 1,52 szerint:."letaszította trónjukról a hatalmasokat, az alázatosakat pedig fölemelte." Így mondja Szűz Mária a Magnificat-ban
  3. „Ezt mind neked adom – mondta –, ha leborulva imádsz engem.” [Mt 4,9] A szem vágyainak felel meg.

    A
    szem vágya két dologból áll:
  • az egészségtelen kíváncsiságból: mindent kell tudnom, hallanom és látnom ami a világban történik.
  • a rendetlen szeretet a földi javak iránt: egy szóval mondva a fukarság, a rendetlen szeretet a pénzhez és vagyonhoz. Csalások, korrupció és igazságtalanságok sajnos napirenden vannak. A zsidóknak írt levél 13,5-ben így ír az apostol: "Ne legyetek kapzsik, elégedjetek meg azzal, amitek van" Óvjuk magunkat egy felületes, ingerekkel elöntött élettől, amely csak a szenzációból, a hírekből és napi politikából áll.
A megfelelő segítség ismét az Urunk szavai: „Távozz, sátán! Meg van írva: Uradat, Istenedet imádd, s csak neki szolgálj!” [Mt 4,10] "Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá!" [Mt 6,33]

A végső következtetés:

A Nagyböjt motivációjára talán Nagy Szent Leó pápa szavai buzdíthatnak a legjobban: "Így tehát egy gyógyító, isteni rendelettel előre tervezett, a tiszta szív helyreállításához egy 40 napos gyakorlat segítsen nekünk, melynek időtartalma alatt jó cselekedetekkel jóvátehetünk és fegyelmes böjttel kiirthatjuk azt, amit más időben elkövettünk."

A Nagyböjt tehát egy jó lehetőség, életünk rendezésére és újra Isten felé irányítására.
Ámen.

HHP. Klaus Wilhelm