"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. március 14., péntek

A liturgikus megújulás gyümölcsei 37. rész - Voodoo a katolikus liturgiában

2002 óta szeptember közepén 5 napon keresztül brazil ünnepségeket tartanak Párizs utcáin. Az emberek jellegzetes népi öltözékben vonulnak fel, táncolnak és brazil dalokat énekelnek. A ritmust a samba és a dobolás adja meg. A kulturális tevékenységek között voodoo szertartásokat is bemutatnak. Braziliában a voodoo még ismert Candomle és umbanda néven is.


Minden évben ezeket az ünnepségeket szentmise bemutatással nyitják meg a Szent Madelein Bazilikában. A képeken a 2011-s megnyitó látható. A katolikus liturgiába belekeverték a voodoo rituálékat.


A szentmise egyes részeit franciául, más részeit portugálul, míg egyéb részekben loruba (vudu) nyelven mondták. Az oltáron voodoo bálványok jelennek meg, mint pl. Yemanja istennőé (Ó Uram Jézus Krisztus). Mindezt az ökumenizmus jegyében teszik a II. Vatikáni Zsinat szellemében.


Forrás: traditioninaction.org

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison