"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. március 8., péntek

Pápaválasztás: Március 12-én kezdődik a konklávé

A bíborosok testületének mai döntése értelmében március 12-én, kedden kezdődik a konklávé.
A szentszéki sajtóközlemény tájékoztatása szerint 12-én, kedden délelőtt a Szent Péter-bazilikában celebrálják a „pro eligendo Romano Pontifice” szentmisét, ezután a bíborosok visszavonulnak és megkezdődik a pápaválasztó konklávé.

Ma délelőtti történések

A szentszéki sajtóiroda igazgatója a bíborosi testület március 8. délelőtti összejöveteléről tartott sajtótájékoztatót.
Federico Lombardi SJ elmondta: még ma sor kerülhet a konklávé időpontját eldöntő szavazásra. Hozzátette: a választás várhatóan a jövő hét elején kezdődik majd.

A péntek délelőtti találkozón 153 bíboros vett részt, köztük mind a 115 választó bíboros. A gyűlésen hivatalosan elfogadták annak a két bíborosnak a távolmaradásra vonatkozó indokait, akik jogosultak lettek volna részt venni a konklávén, mégis kimentették magukat: Julius Riyadi Darmaatmadja SJ indonéz bíboros betegség miatt, Keith O’Brien skót bíboros pedig ismert személyes okokra hivatkozva marad távol.

A bíborosi kollégium ülésén péntek délelőtt 18 hozzászólás hangzott el különféle témákban: például a vallások közti párbeszéd, bioetika, igazságosság a világban, a szeretet és az irgalmasság pozitív hirdetése, különös tekintettel Boldog II. János Pálnak az irgalmasságról és a kollegialitásról szóló tanítására – mondta el Thomas Rosica CSB, a sajtóiroda-igazgató tanácsadója.

A sajtótájékoztatón Federico Lombardi virágcsokorral a kezében köszöntötte a nemzetközi nőnap alkalmából a hölgyeket, különösen azokat az újságírónőket, akik ezekben a napokban a vatikáni eseményekről tudósítanak.

Vatican Radio/Magyar Kurír