"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. június 12., szerda

"Utódom börtönben fog meghalni..."

Az amerikai kultúra szekularizációja sokkal fontosabb téma, mint a politikai kérdések vagy a választások kimenetele, írta Francis George bíboros, Chicago érseke, az egyházmegye lapjában, a „Catholic New World” egyik rovatában.


A választási kampány vallásellenes gyűlölködést hozott a felszínre, mely az elmúlt évtizedekben egyre erősebbé vált. Ezek közül több kifejezetten a katolikus Egyház ellen irányul. Mindazonáltal a szekularizmus a valóban fontos történelem rossz oldalán áll. Ez mindazokra az ideológiákra érvényes, akik hátat fordítottak Istennek, folytatta a bíboros.

A bíboros-érsek néhány évvel ezelőtt drámai módon akarta kifejezni, milyen hatása lenne a teljes szekularizációnak a társadalomra. „Én úgy gondolom, hogy ágyban halok meg, utódom börtönben, és az ő utóda vértanúként egy köztéren”, mondta. Ez a kijelentése egy papokkal folytatott beszélgetés során hangzott el, leírni soha nem írta le. De mivel egy résztvevő smart-telefonján rögzítette, ezen új média segítségével az egész világon elterjedt.

A bíboros tanúsította, hogy akkori szavait helyesen idézték, de hiányzik az utolsó mondata, amit a vértanú püspök utódáról mondott, és ami így szól: „Az ő utóda egy elpusztult társadalom cserepeit fogja felemelni, és segíteni fog, hogy a civilizációt újra felépítsék, miként ezt az Egyház a történelem folyamán már oly sokszor megtette.

A bíboros kijelentését nem jövendölésnek szánta, hanem hallgatóit arra akarta rábírni, hogy legalább egyszer gondolkodjanak azon megszokott kategóriákon kívül, melyek a privát és nyilvános társalgást általában behatárolják.

A cikkre érkezett megjegyzésekben egy Markus nevezetű ezt írta: „Ez a sors nem csak a klerikusokra vár, hanem a római katolikus Egyház hűséges híveire is. Ezek a bíboros prófétai szavai – imádkozzunk, hogy Isten ezt a kelyhet ne itassa ki velünk, és a hitben való erőért és kitartásért, és a katolikus Egyházhoz való hűségért.


Forrás: Katolikus-Honlap.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison