"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. június 2., vasárnap

Luigi Negri érsek a liturgia gazdagságáról és a tridenti rítusról...

Luigi Negri, Ferrara-Comacchio érseke a tridenti rítus szerint celebrálta a szentmisét Poggettóban pünkösdkor. Ennek kapcsán fejtette ki gondolatait a liturgiáról.

Luigi Negri szentbeszédében, amelyről most adott hírt a média, azt mondta a híveknek: „ihattok abból a friss forrásból”, amit XVI. Benedek adott nekünk, „használva az Egyház egyik nagy kincsét: a tradicionális liturgiát”. Negri leszögezte: a római liturgia két formája nem versenytársak. Az emeritus pápa csupán „növelni akarta a liturgia gazdagságát az egész Egyház számára”.

Az érsek leszögezte: Benedek pápa túllépett a felszínes, „régi” és „új” közti különbségtételen, ami a „törés hermeneutikája” követőinek sajátja, akik csak azt tudják nézni, hogy mi volt a II. Vatikáni Zsinat előtt, illetve utána. Ezzel szemben „csak egy Egyház van, ami a történelemben él, a Szentléleknek köszönhetően”.

Negri rámutatott: az Egyház engedi, hogy bárki szabadon terjessze a tridenti liturgia hírét. „Nincs senki, semelyik egyházmegye sem Olaszországban, sem a világon, aki megállíthatna titeket. Ha bármely püspök nemet mer mondani nektek, azonnal egyházi bíróság elé kellene állítani” – szögezte le Luigi Negri püspök. Gyorsan hozzátette: mielőtt ez történne, párbeszédre van szükség azon hívek és papok közt, akik kedvelik a tridenti rítust.

A főpásztor azt is kifejtette: ő maga korábban egy kis egyházmegyében, San Marino-Montefeltróban igyekezett a gyakorlatba átültetni Benedek pápa motu proprioját, ahol semmilyen szélsőséges reakcióval nem találkozott egyik oldalról sem.

Negri érsek rámutatott: a római rítus mindkét formája olyasmi, amivel gazdagíthatjuk a hitünket, és a híveket arra bíztatta, hogy értékeljék mindkettőt, mert azok „két kincs ugyanannak a népnek a számára”. „A liturgikus szabadság nem olyasmi, ami az Egyház egyszerűen nyújt nektek: hanem garantálja azt!” „Ferrara érseke nem megtartója és nem hirdetője semmilyen véleménynek. Csak egy véleménye van, Jézus Krisztus örök igazsága, az Egyház hagyománya, a Szentatya tanítása, és amit mond, amikor egységben van a pápával.

Mindig bátorítanom kell titeket. Amit kérek tőletek, az ugyanaz az alázatosság, amit Ferenc pápa mutat a világ számára szavaival és tetteivel, mielőtt bárki mást erre kérne.

Forrás: Magyar Kurír

Kyrie Eleison,  Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, 

Apologéta: a lényeget vastagon emeltem ki. Egy liturgiát, melyet az Egyház (Krisztus Egyháza) közel kétezer éven keresztül bemutatott, nem lehet eltörölni, nem lehet betiltani. Ugyanis ez olyan mint a fából vaskarika. A végső idők sötét jelei között egy fénysugár Krisztus hívő katolikus népének. Viszont az érseknek az a kijelentése, hogy a Tridenti rítus és a Novus Ordo Missae két kincs ugyanannak a népnek a számára” tárgyi tévedés, ugyanis a NOM gyakorlatilag azonos a közel 500 éves lutheránus liturgiával, egy kicsit átrendezve. És nem Krisztus keresztáldozatát mutatja be elsődlegesen, hanem a közös utolsó vacsorát, vagy más néven Úrvacsorát.