"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. január 22., szerda

Zsidó engedély kell a szentté avatáshoz?

Mielőtt döntene arról, hogy szentté nyilvánítja XII. Pius pápát, megvizsgálja az egykori egyházfő II. Világháború alatti tevékenységről szóló titkos iratokat Ferenc pápa – írta a Sunday Times. A lap Ferenc pápa közeli barátjára, Abraham Skorka argentin főrabbira hivatkozik. XII. Pius a katolikus egyház feje volt 1939 és az 1958-as halála között. Korábban ő volt a felelőse azoknak a szerződéseknek, amelyeket különböző országokkal kötött a Vatikán – köztük a náci Németországgal kötött Reichskonkordatot is ő hozta össze.


Ezt a Hitlerrel kötött szerződést máig hevesen vitatják, mint ahogy azt is, hogy miért nem emelt szót a zsidók kiirtásával szemben a világháború alatt. XII. Pius a szentté avatáshoz szükséges négy állomásból kettőn már átesett. Ferenc pápa már korábban megírta egy könyvben, hogy kész elővenni a titkos iratokat, amelyekből kiderülhet XII. Pius felelőssége. Skorkával közösen írt, 2010-es könyvében így fogalmazott:
Értelmes lépés lenne a Holokauszt-archívumok felnyitása. Nyissuk fel őket, tisztázzunk mindent. Lássuk: tudtak-e volna segíteni, meddig tehették volna ezt. Ha pedig bármilyen szempontból hibáztak, mondjuk ki: vétkeztünk. Nem szabad ettől félnünk, a cél az igazság.
Ferenc pápa májusban Izraelbe látogat.

Forrás: index.hu ( thesundaytimes.co.uk)

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: a "szentté avatás (lat. canonisatio, gör. anakerüxisz): tévedhetetlen pápai kijelentés, mellyel a pápa a szentté, boldoggá avatás szertartásában ünnepélyesen kihirdeti valakiről, hogy a mennyországban a megdicsőültek között van, és tiszteletét az egész Egyház számára előírja. A boldoggá avatás ugyanez, csak a kultusz körét korlátozza az Egyház egy kisebb (ország v. szerzetesrend) területére." Azaz az Egyház avat szentté. De a cikk alapján felmerül az erős gyanú, hogy manapság ehhez engedély szükséges az Egyház számára, mégpedig cionista, zsidó engedély. Krisztus Urunk gyilkosainak az engedélye. Édes Istenem, hova süllyed egyházad.
Amikor írtam ezt a posztot [2014. január 19 délután], akkor még nem voltak ismertek más vélemények. Közben más hírportálok is közkincsé tették. Így tett a hunhir.info is. A következőkben álljon itt az cikkük, aminek a kommentálás (meglátása) kisértetiesen hasonlít az enyémhez.

A rabbi engedélyt adott a pápának, így megnyitható a titkos vatikáni levéltár

Federico Lombardi szentszéki szóvivő vasárnap megerősítette a titkos vatikáni levéltár újabb részlegének megnyitási szándékát, miután Abraham Skorka argentin rabbi úgy nyilatkozott, hogy Ferenc pápa nyilvánosságra hozhatja a XII. Pius pápaságára vonatkozó dokumentumokat. Mert a katolikus világban is a zsidó farok csóválja a keresztény kutyát.

Lombardi atya Abraham Skorka rabbi, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetője nyilatkozatára reagált. Skorka a brit The Sunday Timesnak vasárnap azt hangoztatta, hogy Ferenc pápa nyithatná meg XII. Pius archívumát.

Lombardi egy korábbi, 2009-es nyilatkozata szerint az Eugenio Pacelli pápaságának éveiben felhalmozódott levéltári anyag, mely egybeesik a második világháború és a zsidókat is érintő történések korszakával, összesen 16 millió lapból áll. Ezek az ötvenes évek végétől több mint 15 ezer borítékban várnak arra, hogy a levéltárosok átvizsgálják őket. Akkor Lombardi azt mondta, 4-5 év kell a feldolgozásukhoz.

A pápák és szentszéki hivatalok teljes dokumentációját őrző titkos vatikáni levéltár anyagát a tudósok 1939-ig használhatják. Ugyanakkor nyitott a második világháborús hadifoglyokra (1939-1947), valamint a II. Vatikáni Zsinatra (1962-1965) vonatkozó szekció is.