"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. január 5., vasárnap

Egységes Húsvét ünnep?

December 23-án, németországi útja során II. Tawadrosz kopt-ortodox pápa úgy nyilatkozott: szeretné, ha minden keresztény ugyanabban az időpontban ünnepelné a húsvétot – írja a La Croix.


Az egyházak egységessé válása örömmel tölti el Jézus szívét, hiszen ő azt kívánta, hogy a keresztények egyek legyenek” – mondta el a kopt pápa, aki az egységes húsvét kérdését napirendre kívánja venni a következő olyan konferencián, ahol a római katolikus egyház képviselői is részt vesznek. II. Tawadrosz ezt Berlinben mondta el, ahol Rainer Woelkivel, Berlin érsekével találkozott.


2012 októberében a jeruzsálemi latin patriarhátus bejelentette, hogy a szentföldi latin katolikusok ezentúl a keleti egyházak legtöbbjében érvényben lévő Julián-naptár szerint fogják ünnepelni a húsvétot, nem pedig a többi katolikus egyház által követett Gergely-naptár szerint. Ezt a lehetőséget a Szentszék azóta kiterjesztette a Szentföld összes keresztényére.

Egyetlen kivétel Jeruzsálem és a betlehemi régió maradt, mert itt a különböző keresztény felekezetek által közösen használt szent helyeken lehetetlen minden felekezet ünnepeit egy időpontban megtartani.

A húsvét időpontját a 325-ös niceai zsinat határozta meg minden keresztény számára a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapra. A keleti egyházak által használt Julián-naptár és a nyugaton érvényben lévő Gergely-naptár között azonban 13 nap eltérés van, így a valóságban a keleti és a nyugati húsvét ritkán esik egybe.

2014 épp egy ilyen kivételes év: húsvétvasárnap idén a Julián és a Gergely-naptár szerint is április 20-ára esik. Ha továbbra is marad a jelenlegi számítási mód, ilyen egybeesés legközelebb 2017-ben, majd 2034-ben történik.

Magyar Kurír