"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. január 27., hétfő

Jehova Tanúi - depresszióssá és öngyilkossá tesz-e a szekta

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]

Jehova Tanúi egyik dél-karolinai gyülekezetét egy négytagú Tanú-család nyilvánvaló öngyilkos lemészárlása rázta meg.
Sheddrick Miller édesanyja már két napja nem hallott a fiáról, ezért elment a házukhoz, hogy megnézze, jól vannak-e.
Ekkor történt a tragikus felfedezés, fia, valamint annak felesége, Kia és két kisgyermekük holttestét találta ott.



Ezután értesítették a rendőrséget, akik később „megrázó gyilkossági helyszínként” írták le, ami a dél-karolinai Irmóban levő családi házban a szemük elé tárult.

Curtis Wilson őrmester, a rendőrség szóvivője azt nyilatkozta a Charlott Observernek, hogy mindkét gyermeket a saját hálószobájában találták meg, a két felnőttet pedig együtt a szülői hálószobában.

Mind a négyüket a felső testükön érte a lövés, és egy kézifegyver, feltételezhetően a gyilkos fegyver, az apa holtteste mellett hevert. A kezdeti bizonyítékok a feltételezések szerint családi problémákra utalnak, nyilatkozták a seriff-irodában.

Rachel Hinson (25), a család barátja, rendes családként jellemezte Milleréket. Azt mondta a riportereknek, hogy korábban vett már részt az otthonukban házi bibliatanulmányozáson és volt velük a helyi királyságteremben is. „Nagyon zavarba ejtő dolog, és fel sem tudom fogni, miért kellett ennek megtörténnie”, mondta.


Ez a szörnyű incidens annál is inkább sokkoló lesz Jehova Tanúi számára, mivel a vallás büszke arra, hogy tagjai alkotják Jehova “boldog népét”, amely egy áldott “szellemi paradicsomban” él, ahol mindenki elégedetten mélyül el Isten munkájának cselekvésében.

Noha talán sosem lesz teljesen világos, hogy pontosan milyen körülmények vezettek ehhez a tragikus esethez, abban szinte biztosak lehetünk, hogy ez a Tanú családi fészek mélyen gyökerező problémákkal küzdött, melyek enyhítésére az Őrtorony-tanítások erőtlennek bizonyultak. A család vallási nézetei talán még súlyosbíthatták is a dolgot.

A jwsurvey.org-on minden évben található egy kérdőív Jehova Tanúival kapcsolatban. Az egyik kérdés így hangzik: “Tudtál-e, vagy hallottál-e valaha arról, hogy egy Jehova Tanúja megpróbálta megölni magát vagy sikeresen öngyilkos lett?” Eddig 904-en töltötték ki a weboldal 2014-es Globális Felmérését, és a következőképpen válaszoltak erre a kérdésre:



Nem is olyan régen beszélgettem egy kedves barátommal, egy Tanú vénnel az egyik korábbi gyülekezetemből, aki a közelmúltban idegösszeroppanást kapott. Utalt arra, hogy a gyülekezetükben a Tanúk legalább egyötöde valamilyen antidepresszánst szed különböző mentális és érzelmi betegségei miatt. “És ez egy alacsony becslés”, tette hozzá.

Valahányszor azt látom, hogy az Őrtorony-kiadványok azzal büszkélkednek, hogy Jehova Tanúinak mennyire boldog és örömteli életük van, mindig ez a beszélgetés jut az eszembe. Ez a vallás nem rendelkezik a boldogság monopóliumával. Éppen ellenkezőleg: a vallás könyörtelen szabályozása, apokaliptikus félelemhadjárata és annak veszélye miatt, hogy az egyes személyek helytelen magatartása miatt széthullik a család, ez az egyik legnyomorultabb és legnyomasztóbb vallás a földön.

Forrás: jehovatanui.blog.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: a mai posztom azért kapta a depresszióssá tesz-e a szekta", mert végeztem egy rövid kutatást a NET-n, hogy Magyarországon mekkora a depresszióban szenvedők aránya a teljes lakosságra vetítve. Érdekes eredményt kaptam. A www.webbeteg.hu oldalon találtam adatot (2009. november), mely szerint "Magyarországon becslések szerint négyszázezer depressziós van, de ennél jóval többen - a lakosság 15 százaléka - élt már át életében orvosi értelemben vett depressziós időszakot."
A négyszázezer depressziós Magyarország felnőtt lakosságának (~7000000 fő) kb. 5,7%, de ha azt veszem figyelembe, hogy más becslések szerint a lakosság 15%-a élt már életében orvosi értelemben vett depressziós időszakot át, akkor is elgondolkoztató a posztban található kijelentés: "egy Tanú vén ... Utalt arra, hogy a gyülekezetükben a Tanúk legalább egyötöde valamilyen antidepresszánst szed különböző mentális és érzelmi betegségei miatt. “És ez egy alacsony becslés”, tette hozzá."