"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. július 16., kedd

Szenté avatások margójára - Szentté avatják II. János Pál és XXIII. János pápákat

II. János Pál (1978-2005) és XXIII. János (1958-1963) pápákat hamarosan szentté avatják. Ferenc aláírta az erről szóló dekrétumot és bejelentette egy konzisztórium egybehívását, mely a két pápa szentté avatási szertartásáról intézkedik. Ezt jelentette ma a vatikáni sajtóiroda vezetője, Federico Lombardi SJ.


A „Rome reports” adatai szerint II. János Pál szentté avatásához szükséges csoda egy Costa Rica-i nő gyógyulása volt, aki II. János Pál segítségéért imádkozott, aminek következtében az agyában levő aneurizma (értágulat) elmúlt.

A XXIII. János szentté avatásához szükséges második csodáról nincsenek adatok.

Forrás: Katolikus Honlap

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison,

Apologéta: XIII. János pápa szenté avatásához kiegészítésként hozzáfűzhetjük, hogy saját kijelentése volt, hogy az Ószövetség nem Isten Igéje. Így gyakorlatilag megkérdőjelezi - hogy nagyon finoman fogalmazzak - az Újszövetség létét is és Jézus kijelentését is "... nem a törvényt [Ószövetséget] jöttem felváltani, hanem azt beteljesíteni...". Ha az Ószövetséget elvetjük, mint Isten Igéjét (ezzel már Bulányi páter is kacérkodott Magyarországon [akkor fel is függesztették, majd Ratzinger bíborossal - a Hittani Kongregáció prefektusaként - történt megbeszélése után részlegesen visszahelyezték]), akkor az Újszövetség sok helyét nagyon nehéz értelmezni, mert nincs kontexus, amiben el lehet helyezni. Ez a fajta megközelítés - tudva és ismerve a zsidóság életét, történetét jelenkori működését és keresztény gyűlöletét és most nem a pünkösdista szekták és a Hitgyüli értelmezését nézem - csak arra lehet jó, hogy még nagyobb ellenségeskedést szítson közöttünk. Nem pártolom őket, mert nincs miért - politikailag megvan a véleményem az államuk működéséről -, de a fentieket nyugodtan kijelenthetjük.

Ajánlott olvasmány:

  1. Küszöbön áll a Korán-csókoló pápa boldoggá avatása