"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. július 18., csütörtök

Egyiptom: A papgyilkosságot követően pánik uralkodik a koptok között

Felső-Egyiptomból is érkeztek jelentések, miszerint iszlamisták erőszakos cselekedetekkel lépnek fel koptok ellen. Az Észak-Sínai Kopt Egyházmegyéből érkező jelentések szerint drámai helyzet alakult ki a térségben – erről számolt be a Pro Oriente Alapítvány. Helyi iszlamista erők megölték szombaton Mina Aboudot, az El Arish-ban székelő kopt-ortodox püspök, Kosman titkárát. Mohamed Mursi, lemondatott miniszterelnök helyi hívei gyűlöletbeszéddel támadják mind a kopt keresztényeket, mind a biztonsági erőket. A kopt keresztények között a gyilkosság következtében eluralkodott a pánik – jelenti a Pro Oriente.



A MidEast Christian News (MCN) sajtószolgálatra hivatkozva a Pro Oriente arról számolt be, hogy Mina Aboudra autójában lőttek rá. A gyilkosságot megelőzően elvezényelték a rendőröket és katonákat abból a templomból, ahol Mina Aboud szolgált, hogy elhárítsák a Mursi követők támadását.

Észak-Egyiptomból is erőszakos cselekedetekről érkeznek hírek. A Luxor kormányzóságbeli Dabeya településen 19 kopt család házát és üzleteiket gyújtották fel. Meg nem erősített hírek szerint három keresztény veszítette életét. Egyre több fenyegetés ér kopt templomokat, intézményeket, polgárokat és családjaikat.

Forrás: Kathpress/Magyar Kurír

Kyrie Eleison,  Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Ajánlott olvasmány:

  1. A végjáték - Az eretnekség útján a pápa