"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. július 24., szerda

Anyaszentegyházunk elárulása - Katolikusok is csatlakozhatnak az anglikánokhoz [kiegészítéssel]

Ferenc pápa engedélyezte, hogy még meg nem bérmált, de megkeresztelt katolikusok csatlakozhassanak az anglikán ordinariátusokhoz. Eddig csak korábbi anglikánoknak és családjuknak volt erre lehetősége. A Catholic Herald híradása szerint a Walsanghami Miasszonyunk Személyi Ordinariátus közleménye azt írja: a változás megerősíti az ordinariátusok helyét a Katolikus Egyházban, nemcsak jogilag, hanem mint az Új Evangelizációból jelentős részt vállaló szervezeteknek.

Az anglikán ordinariátusokat XVI. Benedek pápa hozta létre a tradicionalista anglikánok kérésének eleget téve 2009-ben Anglicanorum Coetibus kezdetű apostoli levelével, akik liturgikus hagyományaikat megtartva szerettek volna közösségileg csatlakozni a Katolikus Egyházhoz. Az ordinariátusok egyfajta személyi püspökséget alkotnak, vezetőik többnyire volt anglikán püspökök, akik, mivel házasok, a Katolikus Egyházban csak áldozópapok lehetnek, de az ordinariátus élén püspöki jogköreik vannak. Ilyen ordinariátusok már nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem Észak-Amerikában és Ausztráliában is léteznek.

Természetesen az ordinariátusok tagjai katolikusok, ám anglikán liturgikus hagyományaikat megtartották, így nem ugyanahhoz a rítushoz tartoznak, mint a római katolikusok. Ezért nem engedélyezik megbérmált római katolikusok csatlakozását. (Apologéta: és pl. nem hét szentséggel rendelkeznek, hanem csak hárommal, ahogyan az anglikán reform tartalmazza!)

Forrás: Magyar Kurír

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: Feltehető a kérdés, hogy miért is árulás ez a rendelet? Azért mert az anglikánok alapvetően ugyan olyan protenstánsok, mint bármelyik egyéb felekezet. Ugyan úgy megreformálták a hitet (szinkretista módon), mint Luther Marci vagy Kálvin Jancsi vagy Szervét Misi. Ez pedig azt jelenti, hogy eltértek Isten tanításától, Isten Egyházától és saját vallást, saját egyházat alapítottak.
A fentiel alapján mondható el, hogy Bergoglio engedélye ÁRULÁS! A katolikus hit, a katolikus Anyaszentegyház, a szentek [főleg azoké, akik életüket adták hitükért] ELÁRULÁSA, de a legnagyobb ÁRULÁS-t Isten ellen követi el, mert a mindenkori pápa [még akkor is, ha ezt már nem tanítják, miért is tanítanák, Bergoglio nem így gondolja és a pápa már nem az eddigi lakhelyen a Vatikáni Palotában lakik, hanem csak egy "szállodában", a Szent Márta házban] Isten földi helytartója, őreá bízattatottak a mennyek kapuinak kulcsai. Ezért lehet látni a Szent Péter és Pál Apostolok tiszteletére szentelt templomok oltárképein Szent Pétert kulcsokkal.


Bal oldalon Szent Péter a kulcsokkal,
míg jobb oldalon Szent Pál könyvel a kezében, mint a népek tanítója
Apologéta: tegnap este levelet hozott a villámpostám, egy barátom, aki tudja, hogy én szerkesztem a blogot, írta, hogy egy ismerőse jelezte: nem áll meg a kép feletti kommentem, mert a csatlakozott anglikánok leteszik a katolikus hitvallást. Én már akkor jeleztem neki, hogy erről más a véleményem, de leveszem addig a cikket, amíg nem nézek utána.
Nos ez megtörtént, és találtam egy érdekes cikket a Magyar Kurir által jegyezve, még 2012. március 5-ről. ezt közzé teszem, vastagon kiemelve a lényeges részt, ami engem támaszt alá:

Milyen volt a katolizált anglikánok első éve?






Az ordinariátus vezetőjéként Keith Newton tagja Anglia és Wales Püspöki Konferenciájának. Így ő az egyetlen házas ember, aki részt vesz ilyen testületben az egész világon, hiszen püspökök még a keleti egyházakban sem lehetnek házas emberek.

Newton hangsúlyozta, hogy egy-egy közösség mindig megegyezés alapján válik el az anglikán egyháztól. Nemrég egy durhami csoport nyilvánította ki csatlakozási szándékát, anglikán püspökük is jelen lesz az eseményen, amikor a katolikus egyház hivatalosan befogadja őket. Nem minden püspök ilyen készséges, de sokan igen.

Ha valaki úgy dönt, hogy anglikán papból katolikus pap lesz, egy három hónapos, szigorú elveken nyugvó intenzív képzésen kell részt vennie, ezt követően pedig felszentelik. A szentelés után további két éves képzési időszak következik. Az ordinárius rámutatott: a katolizálók mindig hálát adnak az anglikán papként betöltött szolgálatért, nem tagadják meg életük ezen szakaszát. Inkább a szolgálat kiteljesedéséről van szó, a Szentszékkel való egységet nagy ajándékként élik meg.

Az ordinariátus teljes egységre akar lépni a katolikus egyházzal, míg korábban csak részleges egységben voltunk. Egyéni döntésről van szó, a hit egyéni megvallásáról. Minden egyes ember ember, minden egyes pap maga kell, hogy megtegye” – hangsúlyozta Newton.

Ugyanakkor az ökumenizmusról is szól az ordinariátus. Mark Langham érsek, a Keresztény Egység Elősegítésének Pápai Tanácsa katolikus-anglikán párbeszédért felelős tagja hiszi, hogy az ordinariátus felállítása hosszú távon elősegíti az ökumenizmust. Newton maga is nagyon reménykedik ebben: fontosnak tartja, hogy idővel majd el tudják mondani a katolikus egyháznak, milyen utat is tettek meg. Ugyanakkor, tette hozzá, még csak egy év telt el, talán túl korai még az ordinariátusról az ökumené szempontjából beszélni. Az érsek úgy véli, a Szentatya álma szerint a katolikus egyházban együtt élhetnek különféle hagyományok, ha alapjukban ugyanaz a doktrína áll. Másodlagos jelentőségűek lehetnek a különbözőségek, például a miseöltözékek, a liturgikus szertartások módjai.

Az ordinariátus vezetője tisztában van ugyanakkor azzal is, hogy vannak további olyan kérdések is, amelyek gátat szabnak az ökumenikus párbeszédnek. Ezekről a katolikus egyház világosan nyilatkozik. Határozottan kérték például az anglikánokat, hogy ne szenteljenek pappá és püspökké nőket, mert ez újabb akadályt jelent majd az egység elérése felé. Szintén fontos kérdés a homoszexuális házasság és a homoszexuális püspökök kérdése, a katolikus egyház ezekről is egyértelműen nyilatkozik.

A riporter a házas papok felszenteléséről is faggatta Newtont. Az ordinariátus nem szentelhet fel házas embert pappá, ha korábban nem volt anglikán pap. Newton azonban elmondta, hogy az apostoli konstitúciónak van egy olyan kitétele, amely szerint ettől el lehet térni, de ehhez minden esetben a Hittani Kongregáció jóváhagyása szükséges. Még sosem történt ilyen eset, de a lehetőség adott: például abban az esetben, ha valaki az anglikán teológiai kollégium tagjaként készült a pappá szentelésre, de eddig még nem szentelték fel. Az alapelv természetesen az marad, hogy nőtlen embereket szentelnek pappá. Az ordinárius maga is vallja, hogy a cölibátus az egyház fontos ajándéka.

A női papság kérdésében Newton mindig azon az állásponton volt, mint a katolikus egyház. Korábban sem mutatott be eucharisztikus liturgiát női papokkal együtt. Véleménye szerint az anglikán egyháznak a katolikus egyház mintájára meg kellene mutatnia a nőknek, milyen hivatásokat tölthetnek be az egyházban, a plébániákon, a vallásos életben, a hitoktatásban. Jelenleg az egyetlen igazi hivatás egy nőnek a papság, holott a hivatásnak sok más formája létezhetne.

Végül Keith Newton elmondta azt is, milyen komoly problémát jelent az ordinariátus számára, hogy induláskor nem volt vagyonuk, holott a papképzés és a társadalombiztosítás, a nyugdíjbiztosítás nagy összegeket igényel. Remélték ugyan, hogy használhatják majd az anglikán egyház épületeit, de jelenleg ez a lehetőség még nem nyílt előttük.

Forrás: Magyar Kurír