"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. július 26., szombat

Jehova Tanúi: A Jótékonysági Bizottság és Jehova Tanúi - véget ér a játék? [videóval]

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]

Nem sokkal azután, hogy felébredtem a betanításomból, mint Tanú, közzétettem egy cikket ezen a weboldalon, amelyben kifejeztem megdöbbenésemet azon tény iránt, hogy Jehova Tanúi az Egyesült Királyságban jótékonysági szervezetként vannak bejegyezve, annak ellenére, hogy fájdalmasan távol esnek a közösségi jótékonyság szabályaitól.

Néhány héttel ezelőtt a Jonathan Rose ügy fejleményeinek hatására további lépést tettem ebben az ügyben egy hivatalos panasz benyújtásával a Jótékonysági Bizottság felé, illetve egy videó felhívással a YouTube-on.

Azzal, hogy a Jótékonysági Bizottság vizsgálja Jehova Tanúit,
vajon leesik végre a húszfillér?
Ahogyan azt a videómban is említem, noha bátorító, hogy a bizottság vizsgálja a New Moston gyülekezetet a szörnyű hanyagságáért, az, hogy a figyelem erre az egy gyülekezetre irányul az Őrtorony hierarchia helyett, (az én nézőpontomban) egy alapvető naivitást mutatott a Jehova Tanúi irányából tapasztalható rossz eljárásmódra a gyermekekkel szembeni visszaélések rendszerszerű természetével kapcsolatban.

Most úgy látszik, hogy a Jótékonysági Bizottság kiterjesztette a vizsgálódását a New Moston gyülekezettől a nagy-britanniai Őrtorony Biblia és Traktátus Társulatra, a Third Sector magazin jelentése szerint.

Ez ugyanaz a magazin, amely még 2013 januárjában jelentette, hogy Jehova Tanúi az egyik leginkább panaszra okot adó jótékonysági szervezet a TOP kettőből az Egyesült Királyságban.


A Jótékonysági Bizottság törvényes vizsgálatot indított Jehova Tanúi Vezető Testülete és egy gyülekezet irányában többek között személyvédelmi aggályok kapcsán, valamint hogy a vagyonkezelő kuratórium összhangban maradt-e a jótékonysági törvénnyel,” jelentette a magazin.

A törvényes vizsgálat nyilvánvalóan az Őrtorony vezetőségét célozza meg főként a személyvédelmi (gyermekvédelmi) eljárásaikkal kapcsolatban, és meg fogja állapítani, hogy vajon “összhangban voltak-e és teljesítették-e kötelességeiket, és kötelezettségeiket, mint a jótékonysági törvény alá tartozó vagyonkezelő kuratórium.”

A bizottság elismeri, hogy már tavaly júliusban is vizsgálta a szervezetet, de a legújabb fejlemények is “megerősítették” aggodalmaikat.

Az Őrtorony már vissza is csapott, “túl korainak” nevezve a törvényes vizsgálatot.

Lehet, hogy a Jonathan Rose ügy az a füstölgő puskacső, amely végre véget vethet az Őrtorony játékának, és amelyben egy elítélt pedofilnak engedték meg, hogy a gyülekezet bírói eljárásának keretein belül vallassa ki saját áldozatait?

Ahogyan azt megemlítettem a Rose ügyben, elképzelhetetlen, hogy a New Moston-i vének nem a Londoni Fiókhivatal utasításai alapján cselekedtek, különösen mivel az Őrtorony véneknek szóló utasításai világosan kikötik, hogy a Fiókhivatalt (és nem a rendőrséget) kell bevonni minden esetben, ha gyermekmolesztálási vádak merülnek fel.

Ha a Jótékonysági Bizottság elég mélyre ás (és elég szélesre nyitották a látókörüket), biztosan világos bizonyítékát fogják találni nem csupán annak, hogy a gyermekekkel szembeni visszaélések rendszerszerűek és burjánzóak világszerte Jehova Tanúi között, de annak is, hogy a szervezet céljai és gyakorlatai mindennek nevezhetőek, csak jótékonynak nem.

Ugyanakkor bármennyire is lelkes vagyok most azzal kapcsolatban, hogy a bizottság végre komolyan veszi mindezt, attól tartok még mindig vannak fenntartásaim.

Az Őrtorony Angliában kihasználja, hogy
a Jótékonysági Bizottság hajlamos elhinni bármit,
amit mondanak
Attól tartok, hogy a Jótékonysági Bizottság hiányt szenved a megfelelő erőben, mint szabályozó testület, hogy határozottan cselekedjen ezekben az ügyekben. Például a legkeményebb lépések, amikre egy jótékonysági szervezet számíthat egy törvényes vizsgálat során, többek között tartalmazzák a vagyonkezelő kuratórium eltávolítását, egy kormányzati vizsgálat kezdeményezését, valamint új “tervek” létrehozását a jótékonysági szervezet menedzsmentje számára. A bizottság törvényes vizsgálatra vonatkozó saját irányelvei között sehol sem találtam a leghalványabb nyomát sem annak, hogy egy szervezettől megvonhatják a jótékonysági státuszt végeredményképpen.

Hasonló okok miatt a bizottságot nemrég “a célnak nem megfelelő” jelzővel illették a képviselők. Maró kritikájában Margaret Hodge Munkáspárti képviselő arra panaszkodott, hogy “a bizottság túlzottan hajlamos a jótékonysági szervezetekre hallgatni az állítólagos visszaélések kivizsgálásának időpontjait illetően. Túl gyakran mulasztja el megerősíteni vagy cáfolni az állításokat. A legsúlyosabb visszaélések közül néhányat nem megfelelően vizsgáltak ki.

A jelenlegi közönyös és hiszékeny környezet tökéletesen megfelel az Őrtorony számára, hogy önjelölt "jótékonysági szervezetként" tündökölhessen, tekintettel arra is, hogy történelme során mindig nagy lelkesedéssel hajlította az igazságot úgy, hogy az számára előnyös legyen.

Van egy halvány reménysugár azzal kapcsolatban, hogy a kormányzati tanácskozás, amit MP Nick Hurd indított el, végül is elvezet odáig, hogy a bizottságnak nagyobb hatáskört biztosítanak, beleértve a “jótékonysági szervezet bezárásának” jogkörét, azonban tekintettel arra, hogy a tanácskozás februárban véget ért, ezt az ügyet egyértelműen nem úgy kezelik, mint ami bármilyen mértékű sürgősséget élvezne.

Eközben az Őrtorony továbbra is kihasználja az Egyesült Királyság hivatalos szerveinek hiszékenységét és hasznot húz azon téves állításaiból, hogy a közösség javára dolgozik. Bármennyire is ellenszenves ez a hozzám hasonló Őrtorony áldozatoknak, mégis egy kis vigasztalást találhatok a Jótékonysági Bizottságnak a szervezettel kapcsolatos folyamatban lévő vizsgálatában. Van egy olyan érzésem, hogy ha a játéknak most még nincs is vége, azért ez hamarosan így lesz.

Kyrie Elesion, Kyrie Elesion, Kyrie Elesion

Forrás: jehovatanui.blog.hu