"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. június 28., szombat

Jehova Tanúi: A nagyvárosi tanúskodás árnyai

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]

Jehova Tanúi látványa, amint szembetűnő kerekes mozgópultjaik mellett állnak, melyek csordultig vannak könyvekkel és magazinokkal gyorsan ismerős látvánnyá válik szerte a fejlett világban, ahogyan a “különleges nagyvárosi tanúskodást” elfogadják új módszerként az Őrtorony üzenetének terjesztésére.


Miközben elsétálsz e kirakatok mellett a városközpontok gyalogútjain, megbocsátanák neked azt a feltételezést, hogy BÁRMELY Tanú felvállalhatja a nyilvános prédikálásnak ezt a formáját anélkül, hogy bármilyen különleges feltételnek meg kellene felelnie.

Elvégre MINDEN Tanú részt vehet az ajtóról ajtóra történő tanúskodásban. Egy színes mozgópult mellett állni csak nem lehet annyira más, nem igaz?

Tévedés.

Egy érintett Tanú elküldte számunkra az S-73 űrlap egy másolatát “Jelentkezés különleges nagyvárosi nyilvános tanúskodási programba,” amelyet az úttörőknek ki kell tölteniük, amennyiben szeretnék elnyerni azt a kiváltságot, hogy részt vehessenek ebben a munkában.
 

FONTOS MEGJEGYZÉS: Különbség van a “Különleges nagyvárosi nyilvános tanúskodási program,” - amit sűrűn lakott városi területeken végeznek a gyülekezetek határai között, (vagy azokon kívül) - és a “Nyilvános, helyben megszervezett tanúskodás” között, amit a vének testületei szerveznek és amiben rendes hírnökök (nem úttörők) is részt vehetnek. Ez a cikk és a hozzá kapcsolódó videó az elsőt tárgyalja, nem a másodikat. További információért lásd a 2013. júliusi A mi királyságszolgálatunk 4-6 oldalát.
Egy nem-éppen-teljes megbocsátás

A különleges nagyvárosi nyilvános tanúskodás űrlapja alapvető kérdéseket tesz fel a jelentkezők számára mielőtt a következő kérdésekkel szembesíti őket:
  • Részesültél-e feddésben bírói testület részéről az elmúlt három évben? Ha igen, mikor?
  • Visszafogadott-e egy bírói testület az elmúlt öt évben? Ha igen, mikor?
  • Megfelelő-e az erkölcsi állapotod és a szokásaid?
  • Szándékodban áll és képes vagy követni a teokratikus iránymutatást a nyilvános tanúskodásban?
Vedd figyelembe, hogy a fenti kérdéseket általában úttörőknek teszik fel, akik már előzőleg is “megfelelő erkölcsi állapottal és szokásokkal” kell rendelkezzenek, valamint “szándékukban áll és képesek követni a teokratikus iránymutatást” már csak annak érdekében is, hogy pozicíójukat megtarthassák.

Azután ott van az a különös kutakodás, hogy az úttörő az utóbbi időben részesült-e feddésben, vagy fogadták-e vissza. Az Őrtorony irodalom szerint azok, akik vissza lettek fogadva miután korábban kiközösítették őket bűn miatt “teljes és végleges” megbocsátást kapnak. Úgy kell tekinteni rájuk, mint “a család érett tagjaira”, akiknek Jehovah “fátylat borított a múltjára”. (w13 6/15 p.19 bek.12; w98 10/1 p.17 bek.16; w12 11/15 p.27 bek.5)

Ezen űrlap szerint azonban a bírói folyamaton keresztül nyújtott megbocsátás nem éppen olyan teljes és végleges. Még akkor is, ha bűnbánónak ítél meg a bírói testület és így feddésben részesülsz, el kell még viselned azt a megaláztatást, hogy vallomást kell tegyél róla írásban a következő három évben, amennyiben részt kívánsz venni a nyilvános tanúskodásnak e formájában.

Osztályzatok A-tól E-ig

Itt azonban még nincsen vége. Amint befejezted a jelentkező részét az űrlapon, a véneidnek ezután ki kell tölteniük a másik oldalát és életviteledet további alapos vizsgálatnak vetik alá.

Először az alábbi 10 kérdést teszik fel:
  1. A jelentkező buzgó Királyság-hírnök?
  2. Feladatait gondosan ellátja?
  3. Jó kapcsolatai vannak másokkal és ápolja ezeket?
  4. Megfelelő látásmódot mutat ki más kultúrák emberei iránt?
  5. Együttműködik a vének testületével?
  6. (a) Szándékát mutatja-e annak, hogy az embereket különböző nyilvános környezetekben megközelítse annak érdekében, hogy a jó hírt megossza velük? (b) Miközben ezt teszi, tiszta ítélőképességről tesz-e bizonyságot?
  7. Amennyiben a jelentkezőt kiközösítették vagy elkülönült a múltban, visszafogadták-e az elmúlt öt évben? (b) Ha igen, mikor?
  8. Részesült-e feddésben bírói testület részéről az elmúlt három évben? Mikor? A korlátozások megszűnésének időpontja:
  9. Megfelelő erkölcsi állapottal és szokásokkal rendelkezik most?
  10. Ajánljátok-e, hogy képzésben részesüljön ebben a különleges nyilvános tanúskodási programban?
Ahogyan az látható, a múlt bűnének ügyét, függetlenül attól, hogy az egyént bűnbánónak ítélték-e meg, vagy sem, úgy tekintik, mint ami sürgető fontossággal bír, függetlenül attól, hogy a jelentkező fiú, vagy lány alkalmas-e a kiadványos mozgópult mellett állni!

Az űrlap alján még olyan utasításokat is találhatunk, hogy ezt “nyilván kell tartani”, vagyis az a tény, hogy a személy bűnt követett el meghatározatlan ideig a feljegyzések között marad. Hogy demonstrálja ez az igazi megbocsátást?

A vének azonban még mindig nem végeztek veled, a jelentkezővel.

A szolgáló testület minden tagjának, valamint a körzetfelvigyázónak (feltéve, hogy egyikük sem közeli rokonod) végül is osztályozniuk kell alkalmasságodat A-tól E-ig a következő táblázatban:

Úgy tűnik, mintha a Vezető Testület, amely végül is felelős ezért a nevetséges űrlapért, teljesen megfeledkezett volna arról a tényről, hogy a tanúskodás bármely vállfaja önkéntes tevékenység, amiért a Tanúk nem kapnak fizetséget.

Szerencsésnek kellene érezniük magukat már azért is, ha bárkit is érdekel az utcasarkon való álldogálás és a propagandájuk nyilvános terjesztése. Ehelyett a Tanúkat rákényszerítik, hogy végigmenjenek ezen a potenciálisan megalázó jelentkezési eljáráson annak érdekében, hogy idejüket ingyenesen odaadják.

Nem meglepő módon az a személy, aki elküldte nekem ezt a dokumentumot azt mondta, hogy ő legalább egy személyről tud, akit ez elriasztott a nagyvárosi tanúskodási munkától. Erre csak azt mondhatom, hogy igazán büszke vagyok erre az ismeretlen személyre, hogy önbecsüléssel rendelkezik ahelyett, hogy engedne ilyen támadó és kínosan aprólékos kérdezősködésnek.

Így ha legközelebb látod Jehova Tanúit büszkén álldogálni a kiadványos mozgópultjaik mellett valamely forgalmas nagyvárosban, gondolj arra a megaláztatásra, amelyet valószínűleg el kellett szenvedniük ezért.

Szeretném kifejezni őszinte hálámat annak a személynek, aki ezt az információt elérhetővé tette.

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Forrás: jehovatanui.blog.hu