"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. június 6., péntek

A liturgikus megújulás gyümölcsei 44. rész - Bevezetés a liturgikus táncba [videóval]

Gondolt ön már arra, hogy mi a legjobb módszer bevezetni a liturgikus táncot az Egyházmegyéjében? Valószínűleg a legjobb módszer, ha talál egy katolikus tánciskolát lányokkal, majd meghívja a csoportot a székesegyházába fellépni. Minden bizonnyal a szülők büszkék lesznek rá és tapssal fogják jutalmazni a műsort. A lányok barátai el lesznek ragadtatva: "Annyira aranyosak!"

A közönség lelkesedni fog, hogy "Milyen bájosak, ártatlan gyerekek!", növelve a pszichológiai falakat a kritikával szemben. Ezt az utat választva bizonyíthatod, hogy progresszivista püspök vagy. Minden ajtó, mindehol nyitva fog állni előtted.

Pontosan ezt tette William Wright püspök az Ausztrália New Castle államának Maitland városában 2014. május 14-én. Felkérte az Aspire Ensemble tánccsoport lányait, hogy lépjenek fel a Szent Szív székesegyházban. (Apologéta: én csodálkozom, hogy a szent szív nem fakadt véres könnyekre)

A bevezetőben látható képen a háttérben a püspök ül, elötte a balett ruhás, csupasz - felemelt karú lányok tánckara. Felháborító, hogy balettruhás lányok - akár milyen fiatalok is - szerepelnek az oltár előtt. A templom Isten háza, Istennek van felszentel és Isten dicsőségét kell benne hirdetni, nem pedig a testiséget, a női testiséget.




Forrás: traditioninaction.org

Apologéta: én a fenti poszthoz és képekhez csak annyit tudok hozzáfűzni mindenki okulására, hogy valamikor az 1990-s években Korfun nyaraltam és Vasárnap elmentem a sziget egyetlen templomába, ami történetesen görög ortodox volt. A templom bejáratánál állt egy ostiarius és minden belépő vállára adott egy kendőt, ha nyitott ingben volt és minden rövid nadrágot viselőre - férfire is - egy rugalmas szoknyát, hogy eltakarja a nyitott testiséget. Mi történne manapság, ha Magyarországon egy templom ajtóban hasonló módon járnánk el?

Ostiarius (gör. osztiariosz, thürorosz), ianitor (a lat. ianua, 'ajtó' szóból): ajtónálló, templomőr, portás. - Rómában a 3. sz: egyh. tisztség. A pp. munkatársai között feladata volt a szentmisén résztvevők felügyelete: illetéktelenek távoltartása, a katekumenok elbocsátása az igeliturgia végén és a nyilvános bűnbánók irányítása. Olykor a keresztségnél segédkezett. A 4. sz-tól a lat. szert-ban a →kisebb rendek egyike. Feladatkörét az egyh. fölszabadulása után a →sekrestyés vette át. A 21. sz: főként a templomi lopások miatt hivatala templomőrként újjáéledt. - A K-i egyházban a kolostori ~ (thürorosz) felügyelt arra, hogy a szerz-ek apáti engedély nélkül el ne hagyják a ktor ter-ét, s illetéktelen, elsősorban nő, be ne lépjen oda.