"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. június 21., szombat

Jehova Tanúi: Hogyan gondoskodik rólunk Isten - netalán lopni kell?

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]

„Soha ne aggódjatok!” (Máté 6:31)

Az Őrtorony gyakran kéri a Tanúkat, hogy „csökkentsék világi munkájukat” (Őrtorony 2008. január 15, 18. oldal). Néha még arra is ösztönzik őket, hogy munkahelyünkön „felmondjanak, hogy hírnökök legyenek” (Őrtorony 1989. szeptember 1., 25. oldal).


Aki ezt a tanácsot megfogadja, természetesen csökkenti a bevételét és kevesebb – vagy semennyi – pénz marad nála, hogy élelmiszert és ruhát vegyen.

Ebben a helyzetben természetesen aggódhatnánk, de Jézus figyelmeztetett minden keresztényt: „Soha ne aggódjatok hát, és ne mondjátok: „Mit fogunk enni?”, vagy „Mit fogunk inni?”” (Máté 6:31). Első pillanatra ez lehetetlennek tűnik, de Jézus meg is magyarázta, miért nem kell aggódnunk: „Figyeljétek meg gondosan az ég madarait, mert nem vetnek, nem is aratnak, nem is gyűjtenek tárházakba, égi Atyátok mégis táplálja őket.” (Máté 6:26). Igen, „ha Jehova a madarakról … gondoskodik, akkor annál is inkább gondoskodni fog az emberekről” (Gyere, kövess, 115. oldal).

Ezen Bibliai idézet megértésének kulcsát a 2007. október 15-i Őrtorony fedte fel, melyben azt mondták a keresztényekről, hogy „Isten gondoskodna róluk, ahogyan az ég madarairól is gondoskodik” (6. oldal). Jehova tehát ugyanolyan módon gondoskodik a keresztényekről, mint ahogyan a madarakkal is teszi.

Hogyan gondoskodik a madarakról? Világi munkát végeztet velük, hogy pénzt kereshessenek és élelmiszert vásárolhassanak a szupermarketben? Gilisztákat tenyésztett velük vagy gyümölcsöt termeltet velük? Nem, sokkal inkább úgy rendezte el a madarak számára, mint ahogy Gerd Winterfeld írja le oldalán (http://www.leben-auf-bohol.com/vogel-klauen-die-bananen.html): „Németországban lopják a cseresznyét, a Fülöp-szigeteken eleszik előlünk a banánt!”. Az Ébredjetek! c. lap is beszámolt róla, hogy kékcinegék és 11 másik madárfaj megtámadtak egy tejeskocsit: „amikor egy iskolába … egyszer 300 üveg tejet szállítottak, a kékcinegék már 50 üveget feltörtek, mielőtt a házmester az épületbe be tudta volna vinni” (1972. július 8.-i kiadás, 20, 22. oldal). 

Isten tehát úgy gondoskodik a madarakról, hogy megengedi nekik, hogy az emberektől élelmet lopjanak. Ugyanígy gondoskodik azokról a keresztényekről is, akik bölcs közlési csatornájának tanácsát követik és világi munkájukat felmondják vagy csökkentik. A hirdető szolgálatban bőségesen adódik alkalom a lakástulajdonosok utcájából és kertjéből gyümölcsöt vagy zöldséget lopni, főleg azoknál, akik nincsenek otthon. Zárt kertajtók esetén példát vehetünk a kékcinegékről és erőszakkal létesíthetünk hozzáférést, ezért javasolt, hogy mindig legyen megfelelő szerszám a szolgálati táskánkban.

Néhány országban megtiltja a világi törvény, hogy élelmiszert lopjunk a hitetlenektől. Azonban soha ne feledjük: „Mint uralkodónak, Istennek kell inkább engedelmeskednünk, semmint embereknek” (Cselekedetek 5:29). Ha ténylegesen letartóztatnának és bíróság elé állítanának – ahogy Jézus megjósolta – hivatkozhatunk a vallásszabadságra, ami időközben a legtöbb államban alkotmány által garantált (Máté 10:17). 

Felismered Jehova bölcsességét ebben az intézkedésben? A világi emberek úgyis „elpusztulnak”, utána teljes vagyonuk Jehova Tanúié lesz (Őrtorony 2006. május 15., 5. oldal ). Ezért Isten már most megengedi nekünk, hogy úgymond előleget vegyünk a prédából! Hálásak vagyunk ezért a szeretetteljes felkészítésért?

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Forrás: jehovatanui.blog.hu

Apologéta: és mondá az Úr a Tízparancsolatban: "Ne lopj!"[Kiv 20,16]