"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. május 4., hétfő

Árulásra készül az Egyház

"Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt." [Mt 16,18]

Hőn szeretett Egyházunk II. Vatikáni Zsinat utáni elárult változata újabb árulásra készül Luther Marci féle borzalom ötszázadik évfordulója alkalmából. Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke részt vesz egy - eretnek - nem isteni egyházak találkozóján Finnországban és azt vizionálja, hogy a reformáció borzalmának - az isteni egyház helyébe emberi egyházak léptek - bekövetkezte után maradék tanításunkat is fel kell áldozni az ökumánia oltárán, ahelyett, hogy XI. Piusz pápa tanításához tartva magunkat Istentől (Jézustól [Mt 16,18]) kapott hitünket védenénk. Isten legyen hozzánk irgalmas.
Apologéta

Kurt Koch bíboros a katolikusok és evangélikusok ökumenikus lehetőségeiről

Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke a héten Finnországban részt vesz a finn egyházak ökumenikus zsinatának tavaszi közgyűlésén, melynek témája: A reformáció évfordulója mint ökumenikus lehetőség – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A reformációra való közös emlékezés 2017-ben jó lehetőségnek ígérkezik, ha az évet nem lezárásként, hanem újrakezdésként értelmezzük az egyházak és egyházi közösségek teljes szeretetközösségének megteremtéséért végzett erőfeszítések sorában – fogalmazott Kurt Koch bíboros.

Megbánással, hálával és reménységgel eltelve kell a közös ökumenikus alkalmat megélni, melyet a reformáció kezdetének 500. évfordulója jelent. A katolikusoknak és az evangélikusoknak az Isten-kérdésre és Krisztus központiságára kell összpontosítaniuk. Így a reformációról való megemlékezés segíthet tudatosítani bennünk, hogy az egyházak útja a látható egység (Apologéta: és az isteni hit, egyház elárulása) felé vezet – hangsúlyozta a svájci bíboros.

Hozzátette: Hasznos lehet egy új, katolikus-evangélikus dokumentum létrehozása az egyházról, az Eucharisztiáról és a papi szolgálatról, amelyet a megigazulás tanáról aláírt 1999-es közös nyilatkozat szellemében kellene kidolgozni.

Forrás: Magyar Kurír (Vatikáni Rádió)

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Ajánlott olvasmány: