"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. május 6., szerda

Szcientológia 5. rész: Összefoglaló az ősemberes pénzszerzésről

"Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek is, a Mammonnak is." [Mt 6,24]

Ez a hétvége sem telhetett el tarhálós rendezvény nélkül.  A "Nagy Stratégia" címre keresztelt adománygyűjtés cselekménye egy elromlott időgép körül forgott, amely ősembereket hozott a múltból, nem pedig tudósokat a jövőből. Ha jól értettem, a szcientológusok szerint a kéregetést minden más dolog előtt feltalálhatták, mert ebben az importált ősemberek is profik voltak.

Érzelmi manipuláció


Többen kérdezték tőlem, hogy miért ilyen jelmezes-vicces(nek szánt) partikkal gyűjtenek pénzt. A magyarázat egyszerű: racionális érvekre nem adnának egy fillért sem, a következő okok miatt:
  1. A magyar szcientológusoknak valójában nincs szükségük ekkora épületre. A számuk kb. 15 éve 800-1500 között ingadozik, egyszerre 100-200 embernél több nincs az orgban. Erre felesleges egy több ezer négyzetméteres épületet fenntartani.
  2. Rettenetesen túl van árazva a felújításra kért összeg, a tételek jó része felesleges pazarlás. Az "ideális" org Miscavige, a nagyfőnök szerint csak akkor ideális, ha minden eleme az - ezért kell pld. félmillió forintos íróasztal a Hubbard emlékére fenntartott irodába (amit senki sem használ!), ezért kellenek a százezer forintos irodaszékek, a legjobb fajta lapostévék mindenhova stb. Így sikerült egy újépítésű irodaépület "felújítására" egy milliárdos nagyságrendű büdzsét összerakni - ahelyett, hogy használnák, ami van és a bevételből finanszíroznák a berendezés fokozatos cseréjét.
  3. Az egyház érintett munkatársai igen magas fokú hozzá nem értésről tettek eddig tanúbizonyságot. A projekt eddigi menedzselésének nem kevés eleme tükrözi azt, hogy ezekre pénzt bízni dőreség. A legdurvább húzás az volt, hogy vettek egy épületet még 2006-ban (Budapest, VIII. kerület, Puskin u. 4.) 650 millióért, amiről kiderült, mégsem lesz jó, és azóta sem tudták eladni. Ott áll benne az adományozók pénze, és rengeteg pénzt vitt el a fenntartása és őriztetése. De az sem volt gyenge, hogy 10%-os (!) jutalékokat fizetgettek olyan közvetítőknek, akik adományt intéztek.
Mivel észérvekkel nem menne, marad az érzelmi manipuláció - a lelkesítő szövegek, a hangos zene, az ordítva lelkesedés, az egók motoros pumpával történő óriásira fújása, a hazafias és egyéb érzelmek felkorbácsolása. Ezeknek egy célja van: az ítélőképesség elködösítése, hogy pénzt adjon egy felesleges, túlárazott és ráadásul tulajdonképpen értéktelen termékért (a szcientológiának tényleges társadalmi haszna nem igazán van, a negatív hatások bőven felülmúlják a pozitívakat).

Rejtélyes sztárvendég


Olyannyira rejtélyes ez az énekesnő, hogy fotó nem készülhetett róla, a nevét nem árulhatták el. Annyit tudunk róla, hogy a "New York, New York" c. számot adta elő.

Az persze nem tűnt fel a szcientológusoknak, hogy annyira ciki ott fellépni, hogy az egyébként (sok) pénzért éneklő művésznő is csak titokban hajlandó ott megjelenni.

Az összefoglaló:


Forrás: objektivszcn.blog.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison