"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. február 15., péntek

Ki lesz az új Szentatya?

Előre is le kell szögeznem, hogy - természetesen - nem tudom.
Ebben a posztban inkább a lemondás hírére felmerült - politikailag nem korrekt - gondolataimat fogom megfogalmazni.
Először is: ugyan számítógép mellett ültem tegnap is, de nem a hírportálok olvasásával töltöttem az időmet, hanem a munkámat végeztem, így XVI. Benedek pápa lemondásáról egy telefonhívásból értesültem. Valamikor 13-14 óra között hívott a komám, hogy hallottad-e? Mondom: Mit? Hát hogy Benedek pápa lemondott. "Én ugyan nem, bár gép és Internet előtt ülök, de mással vagyok elfoglalva, és egyébként is a pápaságról nem szokás lemondani. Az csak kihalással 'örökölhető'". Pedig Ratzinger bíboros lemondott.

Közben nézem a hírportálokat és tényleg majdnem mindegyiken ez a vezető hír. Mondom a komámnak, hogy tényleg igazad van, de erre sok száz éve nem volt példa az egyháztörténelemben. Ha emlékeim nem csalnak akkor tán V. Celesztin volt aki lemondott. Ennyi volt a beszélgetésünk, legalábbis ami a poszt szempontjából lényeges, és ezek után kezdetek benn feltolulni az érzések és gondolatok.

Első reakcióm az volt, hogy nem önszántából mondott le Őszentsége, hanem valamivel kényszerítették. Természetesen nem tudom bizonyítani, de ez volt az első megérzésem. Hasonlóan a 2011-s 9/11-s eseményekhez, ahol elsőre is azt mondtam, hogy ezt nem a muszlimok csinálták (tervezték), csak végrehajtották. Erre alapot adhat az, hogy a II. V.ZS. után Rómát egy az egyben bevették a liberális szabadkőművesek kiegészülve a sátánistákkal. Nem lehetett a véletlen műve, hogy tavaly a pápai komornyik iratokat lopott és juttatott kívülre a Szentatyától. Ki tudná megmondani, hogy mindegyiket megtalálták, vagy nem volt köztük esetleg olyan "kompromittáló" is, amelyikkel lemondásra lehetett kényszeríteni a Szentatyát? Ezt csak a Jóisten tudhatja, mi nem. Ezen bekezdésekben felvetettekkel kapcsolatban ajánlanám néhány korábbi posztomat:
  1. Lucifer intronizációja: fekete mise Rómában
  2. A nyíltan szabadkőműves római pápa...
  3. Hamis vallások vs. vallásszabadság
  4. A II. Vatikáni Zsinat hiba volt!
  5. Úrnapi szentségtörés (videóval)
Hogyan fog alakulni a tradíció sorsa az új pápa regnálása alatt? Nem tudom, de van egy nagyon rossz előérzetem. Nem jól. Elég nagy valószínűséggel vagy liberális, vagy szabadkőműves, esetleg zsidó származású pápánk lesz és ezek egyike sem barátja a tradíciónak, az Egyház kétezer éves tanításának. Szerintem rossz időknek nézünk elébe. Ennek már megvan az előszele, mert van olyan hely - ahol Európában először misézett a Pius közösség papja egyházmegyés templomban - kitiltották a Szent X. Pius Testvériség papját - nem misézhet, mert nem jött létre a közösség Rómával. Ez előre vetíti - legalább is számomra - a rossz idők jelét. A Hittani Kongregáció élére tavaly augusztusban olyan bíboros került (Ludwig Müller - Regensburgi érsek), aki eretnek - tagadja Szűz Mária szüzessége dogmáját -, a püspöki kongregáció titkárának is olyan püspököt választott a szentatya, aki ellensége a tradíciónak.

Visszatérve Szentatyánk bejelentett lemondásához, az is furcsa -nekem -, hogy február 28-n 20.00 órakor ér végett a pápasága. Miért éppen húsz órakor? Miért nem reggel hatkor, de legfőképpen az adott napon éjfélkor? A nagy tudású médiák már azt híresztelik, hogy Húsvétra (március 31.) megválaszthatják az új Szentatyát, de nekem ehhez erős kétségeim fűződnek. Ugyan is a lemondás után kb. 20. nappal hívják össze a bíborosi konzisztóriumot és a sikeres választáshoz kétharmados többség szükségeltetik és ezt a mostani szentatya - ha jól emlékszem - 2007-ben vezette be. Olyan ez mint Magyarországon a fülkeforradalom és az alaptörvény módosítása. De esetünkben ez húzósabb lesz, szerintem nem lesz olyan egyszerű összehozni a pápaválasztó kétharmadot. Azt se felejtsük el, hogy március 24-től Nagyheti liturgia van - igaz ebben az utolsó három ami kiemelkedik -, de csütörtökön délelőtt ildomos a bíboros-püspöknek a székesegyházában olajat szentelni a, amivel Húsvét után keresztelnek, az utolsó kenetet adják fel stb. Persze az is előfordulhat, hogy mindezen érvek miatt pillanatok alatt megválasztják az új Szentatyát. A Malakiás prófécia szerint lehet hogy az utolsó pápát, aki alatt hőn szeretett egyházunk széthullik.

Egy elképzelhető menetrend a pápaválasztásra:

Február 28. 20 óra

XVI. Benedek lemondásának időpontja. Tarcisio Bertone, a Római Katolikus Egyház kamerlengója megállapítja, hogy az apostoli szék üres. A dikasztérium összes vezetőjének megbízatása megszűnik, a főpenitenciárius kivételével. A bíborosi kollégium dékánja összehívja a bíborosokat Rómába, akik mindennap tanácskozásra ülnek össze, és intézik az Egyház folyamatban lévő ügyeit.

Március 15. és 20. között

A konklávé kezdete. II. János Pál Universi Dominici gregis című apostoli konstitúciója kimondja, hogy a konklávé az apostoli szék megüresedését követően legalább tizenöt, de maximum húsz nap elteltével ül össze. A pápa megválasztásához a szavazatok kétharmadára van szükség, szavazásra napi négy alkalommal kerül sor. A konklávé vége nincs határidőhöz kötve.

Ha az első 13 szavazás alkalmával nem sikerül pápát választani, a bíborosok egy nap gondolkodási szünetet tartanak. Ha 34 szavazás (tizenkét-tizenöt nap) sem hoz eredményt, a bíborosoknak a két legtöbb szavazatot kapott személy között kell dönteniük. Az eredményhez továbbra is kétharmados többség szükséges.

A pápa megválasztása

A konklávé végén az új pápának el kell fogadnia tisztségét, majd az első diakónus bíboros kihirdeti nevét a Szent Péter-bazilika erkélyéről, ahonnan az új pápa apostoli áldást ad.

A pápa beiktatása

Róma új püspöke a tisztség elfogadásának pillanatától pápa, beiktatásának ünnepélyes szertartására pedig megválasztása után hamarosan sor kerül. XVI. Benedeket például egy keddi napon választották meg, ünnepélyes beavatása pedig az azt követő vasárnap történt meg. Néhány héttel később az új pápa birtokba veszi a lateráni patriarchális főbazilikát.

Kyri Eleison, Kyri Eleison, Kyri Eleison

Kyri Eleison, Kyri Eleison, Kyri Eleison

Kyri Eleison, Kyri Eleison, Kyri Eleison