"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. február 6., szerda

Háromból három ...

Bruno Forte, Chieti-Vasto érseke
a zsidó eredetű európai  bíborosok száma a vatikáni Püspöki Szinódus Állandó Tanácsának tagjai között.
Rövid hír az MKPK honlapján:
Rómában október 23-án megválasztották  a Püspöki Szinódus Állandó Tanácsának tagjait: a három európai bíboros egyike Erdő Péter Esztergom-budapesti érsek, a CCEE elnöke. A tanács két másik tagja Bruno Forte, Chieti-Vasto érseke és Cristoph Schönborn bécsi érsek.

A tanács választott tagjai afrikai részről: Wilfrid Fox Napier, Durban érseke; Laurent Monsengwo Pasinya, Kinshasa érseke; Peter Turkson, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke. Amerikai részről: Timothy Dolan New York-i érsek; Odilo Pedro Scherer, Sao Paolo érseke; Santiago Silva Retamales, Valparaiso segédpüspöke. Ázsia és Óceánia képviseletében: Oswal Gracias, Bombay érseke; George Pell, Sidney érseke; Luis Antonio Tagle manilai érsek.


Erdő Péter
(Grünwald)
Az újságírókkal folytatott beszélgetés során Erdő Péter bíboros nagy hangsúlyt fektetett Európa új evangelizációjának kérdésére. Megjegyezte, hogy földrészünk ugyan mindig is a leginkább szekularizált része volt a világnak, de rendelkezik a kultúra, a művészet eredendően keresztény ihletésű szépségével. Nagyon fontos a keresztény hit és a művészet közötti kapcsolat, sok szempontból érdemes elgondolkodni rajta.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke emlékeztetett arra is, hogy a Lisszaboni Szerződés elismeri a vallások szerepét a civil és a közösségi szférában.

Erdő Péter hangsúlyozta továbbá, hogy a hit Európában nincs is annyira rossz helyzetben. Az embereknek nagy szükségük van a hitre, és ez még jobban előtérbe kerül akkor, amikor elkeserednek. Még a babonaságban is fel lehet fedezni az emberek – rossz irányban kibontakozó – spirituális igényét. A nyugati társadalmat elárasztó erkölcsi válság is a spirituális dimenzió újra felfedezésére ösztönöz, hiszen a világi etika nem bír elég meggyőző erővel.

Az evangelizáció ökumenikus jellegéről szólva Erdő Péter hangsúlyozta, hogy az az elképzelés, miszerint a felekezetek közösen evangelizálhatják újra földrészünket, nem elméleti lehetőség, hanem gyakorlati tapasztalat, amelyet a Katolikus-Ortodox Fórum sikere is bizonyít. Hozzátette azonban, hogy amíg nincs meg a teljes egység, addig teljes mértékben közös evangelizáció sem lehetséges. A teológiai különbözőségek lehetetlenné teszik ugyan a mindenben közös utat, de ezzel együtt egymást kölcsönösen támogathatjuk, sok szempontból együttműködhetünk az evangelizáció terén – mondta. A társadalmi kérdések szintjén könnyű egy irányba tartani, olyan kérdésekben mint a család, egyház-állam kapcsolata, gazdasági válság.
 

A Zenit feltette Erdő Péternek azt a kérdést is, mi az uralkodó vélemény a szinóduson a laikusok és a karizmatikus mozgalmak szerepéről az új evangelizációban. A bíboros elmagyarázta: szeretnék, ha a katolikus mozgalmak teljes jogú tagjai legyenek az egyházmegyéknek és a plébániáknak. Ugyanakkor országonként különböző a helyzet, német nyelvterületeken például a mozgalmak nem töltenek be olyan nagy szerepet, mint más országokban. Erdő Péter azt is hangsúlyozta, hogy a katolikus mozgalmak a posztmodern antropológiában gyökereznek. Erős érzelmi töltéssel rendelkeznek, amely gyakran felülkerekedik a kereszténység más hagyományain. Ami igazán számít, az nem más, mint hogy közösségben legyenek az egyetemes egyházzal. A laikusok vitathatatlanul egyre fontosabb szerepet töltenek be az Egyházban, hiszen életükkel tudnak gyakorlati példát mutatni – zárta gondolatait a bíboros.


"Halld Izrael..." 

Forrás: Magyar Kurír

Jean-Mary Lustiger bíboros
Apologéta: Erre hívő, gyakorló katolikusként sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy számunkra ez jó hír lenne. Az összes európai főpap zsidó. Ráadásul Schönborn szabadkőművességét az első videó mutatja, míg a liturgikus abúziát meg a második videó. Erdő Péterről pedig blogomban ITT és ITT olvashatsz. Ehhez hozzávehetjük Prohászka Ottokár véleményét is. Ahogyan kutyából nem lesz szalonna, úgy zsidóból se igaz keresztény. Csak virtuális.
Mint Lustiger bíboros, aki lengyel, menekült zsidóból "küzdötte" fel magát Párizs érsekévé, majd katolikus főpapként halálakor zsidó szertartás szerint temették el. A II. Vatikáni Zsinat előtt hasonló események nem igazán jöhettek volna létre, legalább is a klérus felső berkeire vonatkozóan.
Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kírie Eleison