"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. február 16., szombat

A kereszt mint jelkép

A Kereszt jelkép. Legalább két értelemben, de többet is lehet hozzá rendelni. Római-katolikusként két fontos jelentése van. Jézus a Keresztfára felvitte bűneinket, hogy ezáltal - a végtelen áldozattal megváltson minden ember aki él, aki élt és aki élni fog a jövőben. A másik értelme, hogy a kereszttel üzenünk mindenkinek, hogy mi katolikus keresztények vagyunk.

Jó sorsom, vagy inkább Isten Kazincbarcikára vetett, ahol a Szalézi Rend Szakmunkásiskolája felé kellett autóznom. Ismertem az iskolát és tudtam azt is hogy ott található a Május 1. úton, de furcsa módon feltűnt, hogy hiány érzetem van. Egy pillanat alatt rájöttem, hogy az iskolán nincs kirakva kereszt, egyik oldalán sem.

Így megálltam és készítettem három fényképet az iskoláról, két pozícióból, tanúságul mindenkinek. Utólag visszagondolva egy évekkel ezelőtti információt - az iskola igazgató helyettese Cursillos - már nem is csodálkoztam annyira. És akkor lássuk a tárgyi bizonyítékot, a három fényképet:

Felmerül a kérdés, hogy egy római-katolikus szerzetesrend iskoláján miért nem található meg a külső falon a kereszt? Talán szégyenlik, vagy kompromisszumként nem került fel (amikor a rend megkapta üzemeltetésre a iskolát) Kazincbarcikán éppen vörös (szocialista) uralkodás volt. Jelenleg FIDESZ van, így nem értem hogy 32010 után miért nem tették fel? Kiegészítő kérdésként az is feltehető, hogy a Vatikáni (pápai zászló) miért nincs kitűzve az épületre?
A katolikus egyházak kereszthasználata egy érdekes kérdéskör. Az egyes keresztet a római-katolikus egyház használja (néhol becsúszik lutheránuséknál is a templom tornyon is). A kettős keresztet (Magyarországon úgy is nevezik, apostoli kettős kereszt) szintén a római rítusú katolikus egyház használja. A hármas keresztnek két változata van: az elsőben a az alsó kereszt szál azonos hosszúságú a legfelsővel, ez a görög-katolikus egyház keresztje. A másik változatban az alsó kereszt szál ferdén van elhelyezve: ez az ortodox egyház használja, arra célozva, hogy a ferde szál volt a kereszten Jézus felszögezett lába alatti támaszték.