"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2013. február 21., csütörtök

„Bocs, de én innen kiszállok, és már nem is akarom annyira megváltani a világot”

Egy magyar nyelvű fórumon olvasható a következő bejegyzés:
Egy „kívülálló” vélekedése a pápa lemondásával kapcsolatban. (Megint egyszer úgy tűnik, hogy a „kívülállók” jobban megőrizték vallásos ösztönüket, mint az évtizedek óta NOM-ra járók.)
»A pápaság intézmény, és nem az emberről szól.« Egy beteg pápa mellett a Vatikán zavartalanul funkcionál.

Jelölték, vállalta, elfogadta, és ennek következményei vannak. Mindenki hurcolja a saját terhét, Jézus is vitte a maga keresztjét, véleményem szerint ezzel a tettével Ratzinger szimbolikusan megtagadta a hitét, aminek a feje. Mi lett volna, ha Jézus azt mondja „bocs, de mégsem”.
Ebből a szempontból mindegy, hogy 85 éves, beteg emberről van szó. Nem a sarki pékről van szó. Nem véletlen, hogy a történelem során nem sokan tették meg ezt a lépést, és 800 éve utoljára. II. János Pál sem tette meg, pedig ő sem volt képes ellátni a valóságban a funkciót élete vége felé.

Szimbolikus értelemben megtagadta [a hitét]. Ugyanis letette a keresztet, mármint amit cipel, mint földi helytartó. Ezért mondtam, hogy Jézus sem mondta, hogy „bocs, de én innen kiszállok, és már nem is akarom annyira megváltani a világot”.

Nem véletlenül nem tette meg ugyanezt János Pál, és nem is nagyon van erre az esetre forgatókönyve az egyháznak.

Ez nem ítélkezés. Szimbolikus értelmezés. Egy „kívülállótól”. Római katolikusnak kereszteltek, de nem vagyok hívő. Személy szerint Ratzinger semleges ember számomra.

Egy uralkodó megteheti, hogy lemond, de a Római Pápa nem, mert a vallása ezt diktálja. Ahogy nem mondhat le a Dalai Láma sem, mert vallása szerint az előző láma inkarnációja.«

Forrás: webdoki fórum

Kyrie Eleison,  Kyrie Eleison, Kyrie Eleison