"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. november 29., szombat

Jehova Tanúi: Földcsuszamlásszerű bírósági perek

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]

A szombatonkénti Jehova Tanúi cikkekkel kapcsolatban felmerült bennem a kérdés, hogy mennyi pedofiliás, abúziás történettel találkozok, amikor szerkesztem a szombati napot. Nagyságrenddel több, mint a katolikus egyház vonatkozásában. Mégis a médiában soha nem lehet hallani a Jehova Tanúi történeteiről. Elgondolkozott már valaki azon, hogy ez miért van így? Nos meglátásom szerint azért mert a média - mint - tudjuk kinek a kezében van, és ebből kifolyólag egyetlen érdek vezérli, hogy Isten Egyházába minél nagyobb tudjon rúgni, minél jobban tudja lejáratni, hitelteleníteni. Ennek a fényében kell értékelni a mai posztot is és a katolikus papok pedofil ügyeit.
Apologéta

Irwin Zalkin TIZENEGY gyermekmolesztálási eset áldozatát képviseli az Őrtoronnyal szemben

Irwin Zalkin
2013 szeptember 20., péntek egy napfényes nap volt Sacramentoban, amint egy kis csoportnyi támogató, közöttük Kathleen Conti összegyűlt Brown kormányzó hivatala közelében California állam fővárosában.

Annak ellenére, hogy számszerűen kevesen voltak, senki sem téveszthette el őket, hiszen büszkén álltak transzparenseikkel és fluoreszkáló rózsaszínű és sárga pólóikkal.

Azért voltak ott, hogy hangot adjanak támogatásuknak a “Californiai áldozatok törvényével” kapcsolatban, vagy ahogy másként ismerik az SB 131 miatt. Amennyiben aláírják a törvényjavaslat kiterjeszti az elévülés szabályát Californiában bizonyos gyermekkori szexuális visszaélések áldozatai számára, akik elmúltak 26 évesek.

Ugyancsak jelen volt Brown kormányzó irodája előtt Irwin Zalkin ügyvéd, hogy kimutassa saját támogatását a törvényjavaslat iránt. Több, mint két éve Irwin képviseli a gyermekkori szexuális visszaélések Jehova Tanúja túlélőit.

Noha Irwin egy tapasztalt ügyvéd mégis egy meredek tanulási ívet járt be, ami Jehova Tanúit illeti. Mielőtt elvállalta az első Gonzalo Campos esetet 2011-ben soha nem vett részt Őrtorony elleni perben. Az az ügy egy “jelentős”, de közelebbről nem meghatározott összeggel zárult (az áldozat iránti tisztelet miatt) – de utólag belegondolva Irwin még éppen csak elkezdte munkáját.

Irwin cége jelenleg nem kevesebb, mint tizenegy bírósági ügyben jár el az Őrtorony Társulattal szemben összesen 6 államban. Hetet ezek közül már iktattak és tárgyalásuk folyamatban van a bíróságokon. Várhatóan további négyet iktatnak, és Irwin arra számít, hogy még néhány rövidesen előkerül.

Tegnap felhívtam a Zalkin Jogi Cég irodáját, mivel alig voltam képes elhinni, hogy ennyire rosszul állnak a dolgai az Őrtoronynak. Kathleen Conti már említette Irwin telítettségét a bírósági ügyekkel, miután beszélgetett vele a gyűlés után, ezt azonban magamnak is hallanom kellett. Irwin olyan kedves volt, hogy nem csupán fogadta a hívásomat és megerősítette, amit Kathleen mondott – hanem össze is foglalta a jelenleg folyamatban lévő ügyeit az Őrtoronnyal szemben. Alább olvashatóak az iktatott (vagy iktatásra tervbe vett) panaszokról szóló információk:
  • J.L. – California – Gonzalo Campos hetedik áldozata, akit nyolc éves korában molesztáltak a Linda Vista spanyol gyülekezetben a kaliforniai San Diegoban 1986-ban. Édesanyja panaszt tett a véneknek, és Campost zárt körben megrótták. Az áldozat édesanyját sokkolta a tettek hiánya és azonnal elhagyta a gyülekezetet a fiával. Ekkor Campos már egy ismert ragadozó volt, miután panaszok érkeztek a vénekhez a Linda Vista, és a Playa Pacifica spanyol gyülekezetekben, illetve az Őrtoronyhoz is 1982-ig visszamenőleg.
  • Elizabeth McFarland – Ohio – egy Scott Silvasy nevű korábbi kisegítőszolga szexuálisan molesztálta Elizabeth-et fiatal serdülőkorában. Ő ezt jelezte a szüleinek még tinédzserként. A szülei jelentették a véneknek az ohioi Lorainben a Nyugati gyülekezetben. Az ügyet nem jelentették a rendőrségnek. Silvasy öngyilkosságot követett el Elizabeth születésnapján. Korábban már érkezett panasz Silvasy-re. (Ide kattintva elérhető a panaszos nyomtatvány.)
  • Monica Lynn Jaramillo – New Mexico – Monica Lynnt Mike Brunner molesztálta, aki az édesanyját is szexuálisan bántalmazta, amikor az anyja még kiskorú gyermek volt. 1986-ban Monica édesanyja elmondta a New Mexico-i Los Lunas gyülekezet véneinek, hogy Brunner molesztálta, aki vén volt Los Lunasban 1986-ban. Ők azt mondták neki, hogy több időt kellene töltenie a szolgálatban, valamint meg kell bocsátania neki, mivel Jehovah nem tette volna őt vénné, ha nem tért volna meg. Hogy kimutassa megbocsátását, gyermekeit Brunner felügyelete alatt kellett hagynia. Egy ilyen alkalommal erőszakolta meg Monica Lynnt.
  • J.W. – California – J.W.-t egy sorozat-pedofil bántalmazta szexuálisan, aki vén volt a dél-kaliforniai gyülekezetében. Több lányt is molesztált egy ottalvós partin, többek között J.W.-t, majd ezt követően büntető eljárás során nemi erőszakért elítélték. (Ide kattintva elérhető a panaszos nyomtatvány.)
  • T.L. – California – T.L.-t Brent Dalluge molesztálta, aki a dél-kaliforniai Fountain Valley gyülekezet kisegítőszolgája volt. 1992-ben Dalluge-t kiközösítették, miután bevallotta, hogy szexuálisan molesztált csaknem egy tucat gyermeket. Dalluge azt is bevallotta, hogy ezen fiúk közül többet be is drogozott, hogy a megrontást kivitelezze.
  • T.O. – Washington – T.O. a Hazel Dell gyülekezetben volt a washingtoni Vancouverben, ahol néhány idősebb JT fiú molesztálta, akik közül az egyik egy kiemelkedő vén fia volt. A vének értesültek a molesztálásról, azonban nem akarták elhinni a jelentést, és T.O.-t továbbra is molesztálták ugyanazok a fiúk. Később az egyik fiút letartóztatták néhány fiatal lány molesztálása miatt. (Ide kattintva elérhető az ügyről szóló médiahír.)
  • O.P. – California – Gonzalo Campos nyolcadik áldozata, aki korábban a san diegoi Playa Pacifica gyülekezet tagja volt. Campos még vénként molesztálta O.P.-t. Ez az ügy még nem került bírósági szakaszba.
  • Zalkin még Connecticutban és Utah-ban is képviseli a Jehova Tanúi vallás áldozatait, valamint két további esetet Californiában, melyeket még nem iktattak.

Ahogyan az látható, nem minden fent olvasható áldozatot neveztek meg nyilvánosan. Egyikük még mindig kiskorú, és bármilyen médiafigyelem ezen a ponton csak tovább rontaná a máris nyomasztó megpróbáltatást a szülei számára. Egyvalami azonban közös bennük, mégpedig az, hogy mindnyájukat cserbenhagyta az Őrtorony a gyermekmolesztálás komoly, rendszerszintű félrekezelésével, amely most jelentős jogi nyomást helyezett a szervezetre.

És most nem csupán néhány elszigetelt esetről beszélünk. Ez nem “vihar egy pohár vízben”. Nem csupán a bírósági ügyek száma, hanem az a tény, hogy ezek számos USA államban megjelentek azt jelzi, hogy a gyermekmolesztálás “burjánzik Jehova Tanúi között” (hogy Rick Simons-t idézzük), az Őrtorony vezetőség részéről nemtörődöm felügyelettel, mint közös nevezővel.

11 Jehova Tanúja gyermekmolesztálási esetet
Most már minden kétséget ki lehet zárni azzal kapcsolatban, hogy az Őrtoronynak súlyos gyermekmolesztálási problémája van, mely járványos méreteket ölt. Amennyiben az Egyesült Államokban élsz és a te államod nincs kiemelve a fenti térképen, jó esélyed van rá, hogy ez csak azért van, mert vannak olyan helyi esetek, melyek még nem kerültek napvilágra.

Semmi sem változott...


És a JT szülőknek nem kellene önmagukat abba a tévképzetbe ringatniuk, hogy mindez a múlté és gyermekeik most már biztonságban vannak. 2012 októberében ez a weboldal beszámolt az Őrtorony legújabb reakciós változtatásairól a sokfelől támadott gyermekmolesztálási eljárásukkal kapcsolatban, ahogyan azt bemutatták a véneknek szóló október 1-jei levélben. A változások mindössze megerősítették az Őrtorony önjelölt totális illetékességét a gyermekmolesztálási esetek felett, ami lehetetlenné tette a helyi vének számára, hogy értesítsék a hatóságokat, vagy figyelmeztessenek más szülőket a gyülekezetben az Őrtorony jóváhagyása nélkül.

Az a levél, melyben az Őrtorony jogilag megfenyegette a JWsurvey.org-ot a publikálásért, ugyancsak megerősítette, hogy az Őrtorony nem kívánja feladni a most már hírhedtté vált “két tanú szabályt”, ami azt jelenti, hogy a gyermekmolesztálást nem ismerik el megtörténtnek, hacsak nincsen valaki más tanú is az áldozaton kívül.

Egy kis kibúvót jelent e szabály alól, ami a molesztáló megfenyítését eredményezi, ha több, mint egy áldozat vádolja meg, ez az intézkedés azonban az első áldozatot a mellékkörülmény szintjére redukálja le a bizonyítékgyűjtési folyamatban. Nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy egyetlen gyermekmolesztálás áldozata is már egyel több a kelleténél.

Egy törvényjavaslat, amit érdemes támogatni


Nem nehéz valódi fordulópontként visszatekinteni a 2012-es Candace Conti-féle győzelemre. Azóta a gátak megnyíltak az Őrtorony irányában a gyermekmolesztálással kapcsolatos bírósági ügyek tekintetében. Az áldozatok folyamatosan jönnek elő, bízva abban, hogy igazságot szolgáltatnak nekik a molesztálásuk óta eltelt évek ellenére.

Az SB 131 néhány támogatója a Sacramento gyűlésen
Ha pedig az SB 131 törvényjavaslatot aláírja Brown, California kormányzója, senki sem tudja, hogy hány további eset fogja követni. Az elévülés szabálya különösen a Californiához hasonló államokban mindezidáig egy jelentős akadályt képezett abban, hogy az áldozatok érvényt szerezhessenek az igazuknak. “El kellett utasítanunk sok esetet, mivel nem feleltek meg az elévülés szabályában foglaltaknak,” mondta nekem Zalkin. “California egy némileg nehézkes törvénnyel bír az idősebb áldozatok tekintetében, és ezt igyekszünk most megváltoztatni.”

Zalkin még azt is felfedte, hogy amennyiben a törvényjavaslat zöld utat kap és az elévülés szabálya kiterjesztésre kerül, további bírósági eljárások válnak lehetségessé. “Lehet néhány olyan JT, akikkel korábban beszéltünk és beférnének az új elévülési időszakba, ha a javaslat törvénnyé válna.”

Hiányzik a felelősségre vonhatóság


Az elévülés szabályán túlmenőleg egy másik útakadály az Őrtorony sikeres perlésében bizonyos államokban a szervezet kitérő taktikája volt, melyben mosták kezeiket a felelősség alól az áldozatok iránt, amikor sarokba szorították őket a bíróságon. Ezt a stratégiát már alkalmazták Candace Conti esetében az Őrtorony fellebbezésénél, melyben azzal érveltek, hogy nem volt “különös kapcsolat” a szervezet és Candace között.

Voltak bizonyos sikereik egyes államokban, mint például Minnesotában, ahol arra jutottak, hogy az Őrtorony nem tartozik semmivel,” magyarázta Zalkin. “Ezt az okoskodást következetesen cáfoljuk, mivel alapos kutatást végeztünk azzal kapcsolatban, hogyan is működik a szervezet. Ha nem ismered igazából ezt a szervezetet, akkor megtéveszthetnek azzal, ahogy előadják az érveiket. Mi képesek voltunk bemutatni, hogy mennyire hierarchikus ez valójában, valamint hogy milyen szintű az irányítás a Vezető Testület részéről egy átlagos JT életének minden vonatkozásában."

Megerősítő a tudat, hogy az Őrtorony azon erőfeszítései ellenére, hogy kitérjenek a saját “bárányaik” felelőssége alól, akik felett “pásztorokként” állítják be magukat, az Irwinhez hasonló ügyvédek elég kitartóak és körültekintőek, hogy biztosítsák a jogi rendszert nem lehet becsapni.

Még így is riasztó belegondolni, hogy oly sok Tanú szülő magától értetődően helyezi a bizalmát az Őrtoronyba, hogy az gondoskodjon a gyermekeik érdekeiről a véni elrendezésben, miközben az Őrtorony gondolkodás nélkül a kiskaput választja a szakértőikkel a perekben, abban a pillanatban, amikor a dolgok rosszra fordulnak számukra.

Zord kilátások


Az Őrtorony anyagi szemszögből máris sebesült helyzetben van, amiről a globális leépítési kezdeményezés is tanúskodik, így aligha lehet megmondani, hogy milyen katasztrófális hatásúnak bizonyulhatnak az új bírósági perek a szervezet hosszútávú jövője szempontjából.

Három áldozat
A sokmillió dolláros Candace Conti ügy még mindig a fellebbezési szakaszban van [a cikk 2013-as - a ford.], és Zalkin máris hét bírósági pert iktatott, további négy pedig függőben van – és mindez már azon méretes megállapodás után, amit biztosított az első ügyében az Őrtorony ellen 2011-ben.

Még ha az SB 131 nem is megy át, a jelenlegi bírósági perek önmagukban is arra indíthatnak további áldozatokat, hogy jelentkezzenek, mivel ilyen a pedofília sorozatos jellege. Ahogyan Zalkin kifejtette, “Ezek a dolgok hajlamosak gomba módra szaporodni. Campos egyetlen áldozatával indultunk neki, ami azóta hétre nőtt, és lesz egy nyolcadik is.”

A szervezet pénzügyi helyzete tehát távol áll a rózsástól, ahogyan finanszírozza saját közönyös eljárásainak következményeit. Ne lepődj meg, ha a Vezető Testület adománykérő kiáltásai robbanásig feszülnek az előttünk álló hetekben és hónapokban.

Világos és jelenvaló veszély


Az Sb 131 gyűlésen

A múlt heti gyűlésen Kathleen Conti mellett ugyancsak ott volt Zalkin egyik ügyfele, aki közvetlenül is jól járna, ha az SB 131 hatályba lépne.

John Kirby egy felnőtt ember, azonban érzelmileg sérült a fiatal Tanú gyermekként elszenvedett molesztálás miatt, amiről rendelkezik egy aláírt vallomással a bántalmazójától.

A jelenlegi törvény alapján John túl idős, hogy az igazságszolgáltatáshoz forduljon azért, ami vele történt. Ezért támogatja az SB 131-et abban a reményben, hogy ez a fontos jogalkotás megadja neki a régóta esedékes napját a bíróságon.

Múlt éjjel egy Johnnal folytatott beszélgetésben ő hátborzongatóan ezt mondta, “A molesztálóm még mindig aktívan együtt jár fiatal fiúkkal a gyülekezetből és elviszi őket a szolgálatba.” Ha ez nem mutatja be elég világosan, hogy a Tanú gyermekek irányában jelentkező veszély világos és jelenvaló, nem tudom mi lenne ehhez elég.

A kormányzó később sajnos megvétózta az SB 131 törvényjavaslatot, a cikk azonban úgy gondolom, hogy ettől függetlenül aktuális. Magyarországon hasonló szabályozást éppen most vezettek be: az 5 évnél magasabb büntetési tételű gyermekmolesztálási esetek nem évülnek el.

Ajánlott olvasmányok magyarul:


  1. http://index.hu/belfold/2014/11/11/a_gyerek_szexualis_zaklatasa_mostantol_soha_nem_evul_el/

Ajánlott olvasmányok angolul:

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison