"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. szeptember 15., hétfő

A gyónási titok

A Szlovák Püspöki Konferencia augusztus 25-én állásfoglalással reagált az Új Szó napilap honlapján megjelent, Az egyházkritika mint művészet című cikkre, amelyhez egy szentgyónás hanganyagát tartalmazó videofelvétel is kapcsolódik – közölte Molnár Tamás pozsonyi magyar lelkész. A közlemény az alábbiakban olvasható.

A kiengesztelődés szentsége és a hozzá kapcsolódó gyónási titok a Katolikus Egyház legszentebb cselekményei közé tartozik. A gyónási titok egyenes megsértésének esetében a szentség kiszolgáltatójának, vagyis a papnak vagy püspöknek a részéről az adott kiszolgáló a kiközösítésbe esik. A kiközösítés büntetése azonban azt a katolikust is sújtja, aki annak tudatában, hogy ilyen büntetés létezik, feljegyezte, feljátszotta, vagy a médiában közölte, amit a bűnbánó vagy a gyóntató mondott.

A Szlovák Köztársaság és a Szentszék közötti alaptörvény garantálja a maga 8. cikkében a gyónási titok érinthetetlenségét.

A Szlovák Püspöki Konferencia ezért mély nyugtalanságát fejezi ki a szerző eljárása és a felvétel napilap részéről való közzététele miatt.

A Szlovák Püspöki Konferencia egyben buzdítja a papokat, hogy az esetleges provokációk ellenére is folytassák a kiengesztelődés szentségének kiszolgáltatását, abban bízva, aki az irgalom és megbocsátás forrása.

Forrás: Magyar Kurír

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: erre nem sok mindent lehet mondani. Két ember vehette csak fel és tehette közzé a gyónást - ha kizárjuk annak a lehetőségét, hogy bepoloskázták a gyóntatószéket -, vagy a gyónó, vagy a gyóntató. A tényekhez tartozik, hogy azt kell megvizsgálni: kinek volt az érdeke a kiszivárogtatás. Kinek volt haszna belőle. Az már egy másik kérdés, hogy mindezt egy hírportál hozta nyilvánosságra, ezáltal viselve a felelősségre vonás és büntetés ódiumát. De a mai világ liberális újságíróitól - még ha jobboldalinak, vagy katolikusnak is mondják magukat - mást nem is várhatunk.