"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. december 31., csütörtök

Takija: A helyi muszlim közösség védelmezte a katolikus templomot az éjféli mise idején

„Én vagyok az Úr, a te Istened, én hoztalak ki Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Senki mást ne tekints Istennek, csak engem. Ne csinálj magadnak faragott képet vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt. Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket, mert én, az Úr, a te Istened féltékeny Isten vagyok. Azoknak a vétkét, akik gyűlölnek engem, megtorlom fiaikon, unokáikon és dédunokáikon. De ezredízig irgalmasságot gyakorlok azokkal, akik szeretnek és megtartják parancsaimat."[Exo 20,3-6]

A TAKIJA a címben szó szerint lefordítva arabból: megtévesztés jelentéssel bír, amit az iszlám művészi szinten művel.

Idén karácsonykor a helyi muszlim közösség gondoskodott a katolikus templom és a szertartások biztonságáról az észak-franciaországi Lens-ben.

Másfél hónappal a párizsi terrortámadások után, idén szentestén és karácsony első napján fokozott rendőri védelmet rendeltek a keresztény templomok, imaházak számára Franciaországban. 120 ezer rendőr, csendőr és katona látta el a hívők védelmét.

Az észak-franciaországi Nord-Pas-de-Calais régióban, Lens városában a katolikus templom külön védelmet élvezett a helyi muszlim közösségnek köszönhetően. Az éjféli mise idején tucatnyi muszlim szimbolikus védelmet nyújtott a templomnak – számolt be a Le Figaro napilap.

A helyi muszlim közösség azután döntött az akció mellett, hogy a francia belügyminisztérium figyelmeztette a lakosságot, hogy legyenek különösen elővigyázatosak és éberek a karácsonyi liturgiák idején.

A muszlimok tisztelik a többi vallást; a gesztusunkkal ki szeretnénk fejezni, hogy a muszlimok a polgártársaink mellett állnak” – nyilatkozott Abdelkader Aoussedj [Apologéta: erősen ajánlom elolvasásra a poszt végén a magyarázatot, Korán idézettel kiegészítve a megtévesztésről.], a Nord-Pas-de-Calais régió iszlámhitű polgárait tömörítő szövetség elnöke. A kezdeményezés egyik célja az volt, hogy a muszlimok egy másik oldalát is megmutassák, a párizsi terrortámadások és a közeli Calais környékén gyakran tapasztalható etnikai konfliktusok árnyékában.

Aoussedj elmondta, a 2013-as eseményekből merített ötletet, amikor Egyiptomban a muszlimok védelmezték a kopt keresztényeket a fundamentalisták támadásaitól.
Szeretnénk, ha máshol is így tennének, különösen most, amikor a muszlimokat megbélyegzik. Ez a valódi iszlám, aminek semmi köze azokhoz a bolondokhoz, a rossz gyümölcsökhöz” – tette hozzá Abdelkader Aoussedj.
Mintegy kétszáz hívő vett részt az éjféli misén Lens-ben. A lelkipásztor azzal fejezte ki, mennyire nagyra becsüli a helyi muszlimok gesztusát, hogy átnyújtott a közösség képviselőinek egy mécsest a betlehemi lángból.
Nagy örömet szerzett, hogy ebből a lángból kaptunk ma, mely a békét fejezi ki – mondta az iszlámhitű közösség egy képviselője a hívők előtt. – Az iszlám is olyan vallás, amely a békére szólít fel.
Ők is a testvéreink – nyilatkozta a plébánia egyik híve. – És mivel a testvéreik vagyunk, nincs rá okunk, hogy ne osszuk meg velük a betlehemi lángot. Sok közös van bennünk, és kevés a különbség.
Forrás: Aleteia.org; SputnikNews, Magyar Kurír; Fotó: Wikimedia.org,
Apologéta:
Ez bizony a végső idők jele. Amikor nagy lesz az elpártolás, és csak az lesz a kérdés, hogy kik és hányan maradnak meg a Jézus által adott, katolikus hitben, tanításban. ez nem az iszlám másik oldala, hanem a megtévesztés művészete, amiről a Korán is ír:

"A későbbi kinyilatkoztatás lerontja a korábbi kinyilatkoztatást A muszlimok esetleg megpróbálják becsapni Önt azzal, hogy a Korán egy békés részéből idéznek, például a 109.6-ból “Neked a te vallásod, nekem az én vallásom (az iszlám egyistenhite)." Ez azonban nem más, mint takija (megtévesztés), ugyanis a muszlimok kihasználják a nem muszlimok iszlámmal kapcsolatos tudatlanságát. A Korán 2.106 kimondja, hogy „Bármiféle versszakot (kinyilatkoztatást) rontunk is le vagy teszünk elfeledetté, egy jobbat, vagy hozzá hasonlót hozunk. Nem tudod, hogy Allah minden dolgot képes megtenni?” Ez a naskh (lerontás), amikor egy időrendileg későbbi kinyilatkoztatás lerontja, azaz semmissé teszi a korábbit. Időrendileg a 9.29 (áttérés, dhimmiség/alávetettség, vagy halál) később keletkezett, mint a 2.106 (neked is, nekem is saját vallást), ezért a 9.29 a hatályos."
 Korán 109,6
 Korán 2,106

 Korán 9,29