"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2012. október 23., kedd

Megemlékezés '56-ról a besúgó főpappal

Kedves olvasó!
Ez egy nagyon rövid bejegyzés lesz, de a felháborodástól lesz hangos. Ma reggel a Magyar K und K televízió m1 csatornáján rövid beszélgetés zajlott egy biztosan nem keresztény újságíró és egy katolikus főpap (püspök) között. A beszélgetés tárgya az volt, hogy megemlékeztek az 1956-s eseményekről azt helyezve a központba, hogy a klérus részt vett-e az események szervezésében és a harcokban.
Már a beszélgetés elején voltak gondjaim, mert "szokásomhoz híven elsőre" (Apologéta: ajánlom elolvasásra a két évvel ezelőtti bejegyzésemet: Civil papok címen) nem bírtam felismerni a katolikus főpapot, mint beszélgető társat. Pedig most is Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök volt a "TV sztár".. De a mai beszélgetés túl tett minden határon.



Ugyanis a riporter - egy ifjú titán volt (akit biztosan nem vízzel kereszteltek) - és egy III/III-s (Apologéta: a III/III - Belső Reakció és Szabotázselhárító Csoportfőnökség [http://www.betekinto.hu/node/34]) besúgó főpap (békepap, aki jelentett az elhárításnak) volt a beszélgetés résztvevője.
Tessék elolvasni a lista utolsó sorát (a lista 2005-ben került fel az Internetre),
melyről öreg plébánosom azt mondta, hogy többségében igaz.

Elnézést kérek a méret beállításért, de azért vettem ekkorára, hogy jól olvashatóak legyenek a a régi dokumentumon a nevek

A beszélgetés az '56-s eseményekről, harcosokról, hősökről folyt, illetve Kis-Rigó László tartott egy rövid kiselőadást az erkölcsről. Igaz, nem az én dolgom elszámoltatni és számon kérni őt/őket, hanem az Úristené, de azért felháborodhatok és a bicska "kinyílhat" a zsebemben.

Ezek után nincs mit mondani, pontosabban egy dologgal azért számot kell vetni:

Ha végig olvastad ezt a 2005-ben kikerült listát, akkor azzal is vess számot, hogy a listán 9 azaz kilenc katolikus főpap neve szerepel. Vegyük őket sorba:
  1. Dr. Paskai László püspök, érsek, bíboros (Esztergom-Komárom Főegyházmegye) - nyugdíjas
  2. Dr. Seregély István, püspök, érsek (Egri Főegyházmegye) - nyugdíjas
  3. Gyulai Endre püspök, (Szeged-Csanádi Egyházmegye) - nyugdíjas
  4. Dr. Kiss-Rigó László püspök, (Szeged-Csanádi Egyházmegye) - aktív
  5. Dr. Konkoly István püspök, (Szombathelyi Egyházmegye) - nyugdíjas
  6. Mayer Mihály püspök, (Pécsi Egyházmegye) - nyugdíjas
  7. Dr. Takács Nándor OCist püspök, (Székesfehérvári Egyházmegye) - nyugdíjas
  8. Dr. Keresztes Szilárd, püspök (Hajdúdorogi görög-katolikus Egyházmegye) - nyugdíjas 
  9. Dr. Kádár László OCist, püspök, érsek (Egri Főegyházmegye) - elhalálozott
Nem ismerem az okokat, körülményeket, hogy melyiküket mivel vették rá (zsarolás, önkéntes [bár Keresztes Szilárd bevallotta, hogy önként jelentkezett besúgónak, hogy Rómában tanulhasson]), miért vállalta ezt a feladatot, ezért őket sem szeretném megítélni, de azért elgondolkoztató a lista.
Kyrie Eleison